Most látszik igazán, milyen törékeny kincs a béke

2019. június 8. 14:07

Böjte Csaba
SzemLélek
A románoknak és mindannyiunkak meg kell érteni, hogy aki letér a szeretet, a párbeszéd útjáról, az igazából az Isten felé vezető útról tér le, és az a másik út nem vezet sehová. Interjú.

– Nagyon szomorú ez az egész esemény, főleg annak fényében, hogy Erdélyben most az örömnek lenne az ideje: a pápa is odalátogatott, a csíksomlyói pünkösdi búcsú pedig mindig nagy ünnep. Nyilván nem múlt el nyomtalanul a románok és a székelyek közti feszültség, de ez az úzvölgyi konfliktus kivételes eseménynek tekinthető, vagy ez inkább a valóság?

– Ferenc pápa egy fontos mondatot mondott el Csíksomlyón, kétszer is: kérjétek a Szűzanyát, hogy segítsen összevarrni a jövőt! Miután kétszer mondta, úgy gondolom, ennél aktuálisabb feladat nincsen most számunkra. Jézus Krisztus is az egységért imádkozott, a Szentlélek Úristen is, úgy gondolom, mindenkire ki akar áradni: nemcsak a magyarokra, hanem a románokra is. Ebbe az irányba kell mennünk, ez a fő csapás Erdélyre nézve. Ez alól vannak ilyen kisebb kivételek, mint Úzvölgye, ami, remélem, csak egy lábjegyzet lesz.

– Ferenc pápa jól rátapintott tehát a lényegre, hogy van mit összevarrni Erdélyben?

– Igen. Úgy gondolom, a párbeszéd Úzvölgyében megszakadt. A románoknak és mindannyiunkak meg kell érteni, hogy aki letér a szeretet, a párbeszéd útjáról, az igazából az Isten felé vezető útról tér le, és az a másik út nem vezet sehová. Az emberiség már többször kipróbálta, és ez az út mindig zsákutcába vezetett.

– Hogyan tovább: mi lehet a székelyek válasza erre a konfliktusra?

– Ma délután hat órától itt, a Hargitán Botond atya meghívására szentmisét fogok bemutatni (az EWTN katolikus televízió élőben közvetíti, ide kattintva látható az adás). Kivisszük a fatimai vándor Mária szobrot, ami itt van Erdélyben, Ferenc pápa meg is áldotta. Ugye, Fatimában is azt kérte a Szűzanya, hogy ajánljuk fel az ő szeplőtelen szívének magunkat, a szülőföldünket. Hát, akkor mi ezt most ünnepélyesen meg fogjuk ott tenni.
A mai evangélium is arról szól, hogy Jézus kérdezi Pétertől: szeretsz-e engem? Azt gondolom, Nagypéntek után is újból és újból azt kérdezi mindannyiunktól Jézus Krisztus, hogy szeretsz-e te engem? Nekünk pedig egyetlen válaszunk lehet, Péter szavaival: Uram, te mindent tudsz, látod kicsinységünket, gyengeségünket, de azt is tudod, hogy mi szeretünk téged.

– A keresztényeknek tehát az agresszióra a szeretet a válaszuk.

– Igen, ez a válaszunk. Felajánljuk újból a Szűzanyának és Jézus Szentséges Szívének Erdély földjét és az úzvölgyi katonatemetőt, az őseink örök nyugalmát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt aztán jól összegyurmáztad. De értelme, logikája, semmi.
Nem megy ez neked, ne erőltesd! Vagy nagyon szorgalmasan nézz utána a dolgoknak, mielőtt leírsz valamit.

Hit és erkölcs dolgában ex cathedra a tévedhetetlenség.

Egyetemes könyörgések pünkösdre
Pap: Kérjük, testvéreim, a Szentlelket, a hét ajándék Istenét, hogy árassza kegyelmi ajándékait az Egyházra és az egész világra!
Lektor: 1. Bölcsesség Lelke, segítsd Szentatyánkat, a hittudósokat és a hit tanítóit, hogy meggyőzően hirdessék igazságaidat!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Értelem Lelke, tedd fogékonnyá az emberiséget az igazi értékek felismerésére és megbecsülésére!
Hívek: Kérünk téged . . .
3. Jótanács Lelke, segítsd a bizonytalankodókat, hogy eligazodjanak az eszmék zűrzavarában!
Hívek: Kérünk téged . . .
4. Tudomány Lelke, segíts, hogy az evilági tudományok mellett az örök igazságok megismerését is igényeljük!
Hívek: Kérünk téged . . .
5. Jámborság Lelke, segíts, hogy újra megtanuljunk és szeressünk imádkozni!
Hívek: Kérünk téged . . .
6. Erősség Lelke, segíts, hogy semmi el ne térítsen bennünket az üdvösség útjáról!
Hívek: Kérünk téged . . .
7. Az Úr félelmének Lelke, adj nekünk mélységes tiszteletet az isteni és a szent dolgok iránt!
Hívek: Kérünk téged . . .
Pap: Szentlélek Úristen! Te az első pünkösd ünnepén kiáradtál a világra és az Egyházra; világosítsd meg ma is a hívőket és nemhívőket, hogy az igazságot keressék, felismerjék és meg is valósítsák. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.

Te nem érvelsz, hanem bizonyíthatatlan baromságokat hordasz össze, ami a te képzeleted szüleménye. Csak értelmes dolgokra lehet reagálni, ez alábbi nem értelmezhető, mert semmivel nem tudod alátámasztani, csak fröcsögsz, mérhetetlen gyűlölettől vezérelve.

"Az elesetteket dehumanizalo, allatokkent kezelo, ellenuk gyuloletet szito, tomeghiszterian nyereszkedo kormany (tehat orban) eljatszotta az orszag hiret, becsuletet, erkolcsi tartasat.

Szerinted, ez mi? Én megmondom. Semmi. Nulla. Erőlködés. Lázálom. Fantazmagória. Szeretnéd, hogy így legyen. Ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés