Írország

Ír exit poll: nyertek az uniópártiak, erősödtek a zöldek

2019. május 25. 12:14

Az országosan csak 9 százalékon álló Zöld Párt a dublini választókerületben 23 százalékon teljesített, ezzel megverve a kormánypártot.

Leo Varadkar ír miniszterelnök pártja nyerte meg az írországi európai parlamenti választást egy exit poll adatai szerint – közölte az AFP. A jobbközép, uniópárti Fine Gael kormánypárt főleg a Brexit körüli veszélyekről való tájékoztatásra építette EP-kampányát.

„A brit politikát felemészti a Brexit kérdése, és ez még nagyon hosszú ideig így is fog maradni. Most új fázisba lépünk, amely lehetséges, hogy veszélyeket hordoz Írország számára” – nyilatkozta Theresa May lemondására reagálva Varadkar – Akárhogy is alakuljon, mi megőrizzük a hidegvérünket, és tovább építjük és mélyítjük szövetségeinket Európában”

Érdekesség, hogy az országosan csak 9 százalékon álló Zöld Párt, kik a klímaváltozás veszélyire hívták fel a közvélemény figyelmét a kampányuk során Dublin választókerületében 23 százalékon teljesítettek. Így bőven előzték a 14 százalékon teljesítő kormánypárti erőket.

A három írországi választókerületből így kettőben tudott csak nyerni a kormánypárt. 

Az Irish Examiner felmérése szerint a kormánypárt a szintén jobbközép Fianna Fáil párttal holtversenyben áll az élen az országos eredményeket tekintve:

Fine Gael 23%
Fianna Fáil 23%
Sinn Féin 12%
Greens 9%
Labour 6%
Social Democrats 3%
Solidarity - People Before Profit 2%
Independent Alliance 2%

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148998

Ajánljuk még a témában