Ír exit poll: nyertek az uniópártiak, erősödtek a zöldek

2019. május 25. 12:14

Az országosan csak 9 százalékon álló Zöld Párt a dublini választókerületben 23 százalékon teljesített, ezzel megverve a kormánypártot.

2019. május 25. 12:14

Leo Varadkar ír miniszterelnök pártja nyerte meg az írországi európai parlamenti választást egy exit poll adatai szerint – közölte az AFP. A jobbközép, uniópárti Fine Gael kormánypárt főleg a Brexit körüli veszélyekről való tájékoztatásra építette EP-kampányát.

„A brit politikát felemészti a Brexit kérdése, és ez még nagyon hosszú ideig így is fog maradni. Most új fázisba lépünk, amely lehetséges, hogy veszélyeket hordoz Írország számára” – nyilatkozta Theresa May lemondására reagálva Varadkar – Akárhogy is alakuljon, mi megőrizzük a hidegvérünket, és tovább építjük és mélyítjük szövetségeinket Európában”

Érdekesség, hogy az országosan csak 9 százalékon álló Zöld Párt, kik a klímaváltozás veszélyire hívták fel a közvélemény figyelmét a kampányuk során Dublin választókerületében 23 százalékon teljesítettek. Így bőven előzték a 14 százalékon teljesítő kormánypárti erőket.

A három írországi választókerületből így kettőben tudott csak nyerni a kormánypárt. 

Az Irish Examiner felmérése szerint a kormánypárt a szintén jobbközép Fianna Fáil párttal holtversenyben áll az élen az országos eredményeket tekintve:

Fine Gael 23%
Fianna Fáil 23%
Sinn Féin 12%
Greens 9%
Labour 6%
Social Democrats 3%
Solidarity - People Before Profit 2%
Independent Alliance 2%

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kölpény
2019. május 26. 07:55
A magyar konzervatív oldal mindig ott bukik el, hogy önnön politikai logikájának a csapdájába esve, képtelen a progresszív, új folyamatok élére állni. Trump és Orbán is történelmi hibát követ el, a klímaváltozás kérdésében és ennek ára van, mint ahogy ára van Írországban is. Magyarországon a Fidesz a legalkamasabb politikai erő az ország irányítására, efelől nincs kétség, de gyakran túlságosan 20.-ik századiak, mint ahogyan voltak 19.-ik szádiak a 20-ik elején Tiszáék, akik a politika csököttségük okán a nemzet ellenes erők kezére játszották az országot. Így jött Trianon. Viktor, érted ezt?
Akitlosz
2019. május 25. 17:13
Nocsak, vannak választókerületek? Mégis micsoda antidemorkaitkus dolog már, hogy a szavazók választanak képviselőt és nem a pártok delegálnak a listájukról?
matykox
2019. május 25. 16:21
Na igen: ahogy már tegnap megírtam, a neolibsi metagenderista globalo-komcsi szarkeverésre nem vonatkozik a vasárnap 23 órai határidő! Ezek a szarok büntetlenül szegik meg a saját szabályaikat is - következménye ennek a találgatásnak se lesz! Vagy mégis!
lavor
2019. május 25. 13:07
Nagyon úgy tűnik, hogy az európai újbaloldalt nem csak, hogy megmentette, de tényezővé is tette egy 16 éves svéd lány. (Persze ne legyünk naivak, a csajszi csak egy sokadik gyalog, az utóbbi 1- fél évben ez az apokaliptikus klímaváltozás narratíva egy nagyon is tudatos projekt volt, amivel erős ellepontot kívántak teremteni a migráció témájára, ami egyértelműen a jobboldal terepe. Bejött. Fáradjon mindenki a pénztárakhoz a pápától kezdve az utolsó 444-es firkászig.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik