Timmermans-csoda? Mi történt Hollandiában?

2019. május 24. 14:35
„Micsoda bizarr mentés” – kommentálta maga a pártelnök a holland Munkáspárt (PvdA) exit pollok alapján kirajzolódó győzelmét. Timmermans és társai az első helyen futottak be az EP-választáson, és mögöttük is átrajzolódott a holland politikai térkép. Elemzésünk!

Nem várt eredmény született Hollandiában a csütörtöki EP-választáson, és a legnagyobb meglepetést talán éppen a győztest érte.

A holland Munkáspárt (PvdA) a 2017-es országgyűlési választásokon még hatalmas veszteséget szenvedett (korábbi 38 székükből 29-et vesztettek el a 150 fős holland alsóházban), de még két hónappal ezelőtt, a márciusi önkormányzati választásokon is csak ötödik helyre sikerült befutniuk.

Ennek ellenére az exit pollok alapján úgy látszik, a szocialisták 5 képviselőt küldhetnek az EP-be. A második Mark Rutte miniszterelnök jobboldali liberális pártja (VVD) lett 4 székkel, és szintén 4 szék jut a kereszténydemokratáknak (CDA). Thierry Baudet populista Fórum a Demokráciáért (FvD) pártja 3 helyet nyerhet. Szintén 3 helyet kaphat az EP-ben Judith Sargentini pártja, a Zöld Baloldal (GL).  A balliberális D66 párt 2, és az ortodox protestánsok pártja szintén 2 helyet szerezhet. Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) az eddigi 4-ről 1 EP-képviselői helyre esett vissza a választáson.

Az első reakciók

Az este során az első exit pollokat értékelték a pártok vezetői. A nyertes PvdA elnöke, Lodewijk Asscher az első hírek hallatán így találta kommentálni pártjának győzelmét: „Micsoda bizarr mentés”. Timmermans arról beszélt Spanyolországból, ahol az EP-kampányban vesz részt, hogy „remélem, hogy a szociáldemokraták sok országban szelet nyernek a vitorláikba”.

Timmermans nem zárta ki nyilatkozatában a Zöld Baloldallal való összefogást,

mondván, mivel programjuk nagyon egyezik, „furcsa lenne”, ha erre nem kerülne sor.

A Zöld Baloldal elnöke, Jesse Klaver hasonlóan nyíltan örült annak, hogy „a GL és a PvdA együtt nagyobbak, mint a VVD és a FvD együtt”.

A kormányzó jobbliberális VVD elnöke, Mark Rutte úgy fogalmazott, hogy „nagyon őszinte leszek: csalódott vagyok, hogy nem az én pártom futott be első helyre, hanem a PvdA”.

A miniszterelnök véleménye mindenesetre jellemző az országra: mint nyilatkozta, legalább abban örömet lel, hogy azok a pártok nyertek, melyek az EU-ban akartak maradni. A kereszténydemokraták, akik egy széket vesztettek, szintúgy elégedettek voltak. Esther de Lange EP-frakcióvezető szerint „a szélsőségek nem nyertek, és ez fontos jelzés Európa felé”.

A félig teli populista pohár

Geert Wilders azt írta Twitterre, hogy „sajnos a PVV székeket vesztett. Több székben reménykedtünk, de egyetlen helyünkkel is küzdeni fogunk az EP-ben európai barátainkkal együtt az EU-szörny ellen, az iszlámmal és a tömeges bevándorlással szemben!”

Mindez azonban nem lehetett meglepetés, hiszen a Szabadságpártot egyébként is az utolsók közé mérték, a nagy kérdés az volt, hogyan teljesít Thierry Baudet új populista pártja, a FvD.

A párt hivatalos elnöke, Dirk Jan Eppink a FvD-t a választás „legnagyobb nyertesének nevezte”, mivel nulla székről három székre ugrottak az EP-ben.

„Ez egy szép kezdet, és lehetőséget ad, hogy Brüsszelben meghúzzuk a vészféket, és visszaadjuk a hatalmat Hollandiának”. 

A konzervatív Dagelijke Standaard elemzésében azonban úgy vélte, hogy a Baudet-féle FvD komoly eredményt ért el: Hollandia legnagyobb euroszkeptikus pártja lett. A Wilders-féle PVV történetét ezzel letudottnak tekinti a cikk, ám Baudet komolyabb eredményeket is elérhetett volna. „Ez a győzelem nem az a győzelem, amiben reménykedtek, és ezért a párt csak magát hibáztathatta”.

A FvD ugyanis egyszer már a legnagyobb párt lett Hollandiában – ráadásul nem is olyan régen –, „most viszont nem sikerült megismételni a mutatványt”, és ez mindenképpen csalódásra adhat okot. „A FvD sikerrel ürítette ki a PVV-t, de egyelőre nem sikerült legyűrnie a VVD-t és a CDA-t”. Azaz: az eddig legalább valamilyen eredményt felmutató populistákat kiütötte a nyeregből, de a hagyományos jobboldali és jobbliberális pártokkal már nem tudott mit kezdeni. „A párt a jelek szerint nem tudta megnyerni a választókat az euroszkepticizmusnak kampánya során, mert az emberek még mindig elhiszik, hogy az EU a biztonság és a jó gazdaság kulcsa”.

Timmermans varázsa

Az ítéletek egybehangzók azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták európai jelöltje, Timmermans személye hozta el a győzelmet a Munkáspártnak. Asscher pártelnök egyenesen „Timmermans-csodáról” beszélt. Twitterére ezt írta: „Annyira büszke vagyok. Frans Timmermansra. Minden holland PvdA-tagra. Annyira hálás. Ennyi ember bizalmáért”. (sic!)

Kuiken, a Munkáspárt volt frakcióvezetője szükségesnek is érezte hangsúlyozni, hogy „a győzelem nem csak Timmermansé”, ő ugyanis úgy vélte, voltak jelei a PvdA támogatottsága növekedésének.

Mindez érdekes, hiszen Timmermans személyét az elemzések eddig éppen, hogy hátrányként nevezték meg, ugyanis brüsszeli bürokrata-karaktere még a szocialisták között is népszerűtlenné tette: a PvdA-val nem azonos Szocialista Párt (SP)

„Hans Brusselmansnak”

gúnyolta őt kampányában.

Azonban személyének elismerésében ellenfelei is egyetértenek. A populista Eppink a PvdA eredményét „meglepőnek” nevezte, ám úgy vélte, hogy a siker Timmermans személyéé, a szocialista SP „brusselmansozó” kampánya szerinte „visszaféle sült el”.

A kormányzó VVD soraiból is hasonló hangok érkeztek. Mark Rutte miniszterelnök Timmermans „hatalmas teljesítményének” gratulált.

„Többre számítottunk, de Timmermans jól ismeri a népet”szólaltatott meg egy fiatal támogatót a kormánypárt eredményváróján a konzervatív Telegraaf.

A The Post Online nevű populista portál ezek mellett néhány epés megjegyzést is tartogatott Timmermansnak „gratuláló levelében”: „Gratulálunk!... Sikerrel akadályozta meg a FvD és a GL növekedését – az egyedüli két pártét, mely fanatikusan küzd a változásért… és sikerrel ölte meg a PvdD-t [az állatjogvédő-pártot, mely a jelek szerint kiesett az EP-ből – a szerk.]… mely el akarta venni öntől napi betevő steakjét”.

Inaktív vidék, szinte biztos eredmény

Az eredmények még nem hivatalosak, Kuiken munkáspárti alsóházi képviselő nyugalomra intett: „Legyünk szerények”. Hasonlóan nyugtatta olvasóit a Geen Stijl nevű „populista 444”:

„Jó reggelt, Hollandia! Nem, nem szocialista országban ébredtetek”.

Ám voltaképpen a kormánypárt sem vár jobb eredményt, Rutte is mindössze azon reményének adott hangot, hogy esetleg még egy széket nyerhetnek a végső eredménnyel.

A munkáspárti győzelemre választ adhat néhány, a szavazással kapcsolatos adat: a részvétel magasabb volt, mint a legutóbbi EP-választáson, és a hagyományosan baloldali nagyvárosokban kiemelkedő arányban szavaztak az emberek.

Továbbá felmérések szerint az utóbbi időszakban egyre kevésbé népszerű témák Hollandiában az ország EU-ból való távozása, illetve az euró helyett a holland nemzeti fizetőeszköz, guilder visszavezetése.

Érdekes lehet még az a felvetés is, hogy a hagyományosan a DENK nevű bevándorlópártra szavazó, és azt legutóbb az alsóházba juttató marokkóiak és törökök ezúttal a Munkáspártot támogathatták, ugyanis a DENK ezúttal közelébe sem került az EP-be kerülésnek. A PvdA korábbi meggyengülését az elemzők részben bevándorló szavazóiknak DENK felé terelődésével okolták.

A meglepetésszerű sikerrel kapcsolatban azonban nincsen kétség. A Telegraaf tudósítása szerint az első magyarként az EP-be kerülő PvdA-politikus, Piri Kati „megdöbbenten nézte" az eredményeket. Mivel negyedik volt a listán, nem számított rá, hogy bejut idén – mondta. 

„Nem csak neki kell megemésztenie az eredményeket, hanem minden jelenlevőnek. Az ilyen méretű győzelmekhez nem szokott hozzá a Munkáspárt az utóbbi években” – teszi hozzá a lap.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A holland szavazás tanulsága: a fennálló állapot megóvása mindent felülír.
Az emberek félnek a változástól: a Titanic már süllyedt, de aki tehette, a zenekart hallgatta, nem mert elindulni a fedélzetre.
Ez van most nyugat-Európában, ezért széles koalíció veszi át az uralmat: Weber-Timmermans-Zöldek és ez lesz a ma ismert Európa utolsó megjelenési formája.
Ugyanis rövid időn belül ez a formáció hatalmasat bukik:
a patrióta-nemzeti erőknek addig realista-átgondolt politikát kell folytatni, mert minden heveskedés elriasztja a polgárt.
Ha a patrióta európai erők nem képesek konszolidálni gondolkodásmódjukat, nem lesz, aki az áljobb-bal-liberális-zöld koalíciót felváltsa, ebben az esetben Európára szomorú jövő vár.

"Kérdés, addigra milyen állaptban leszünk a fidesz rombolás után."

Inkább azt próbáld megtippelni, hogy milyen állapotban lesz"addigra" az ellenzék, és komolyan gondolod e azt, hogy ez a szétesett szerencsétlenség, akik ebben a pillanatban is egymást marják, hogyan tudnának elvezetni akár egy műanyag gyermekjáték traktort, nemhogy egy országot.
Ez az inga, nem az az inga. Még az sem ami Magyarországon már volt.

Tényleg megáll az ember esze, hogy egyesek olyanok mintha egy másik bolygón élnének, egy másik univerzumban, és nem érzékelnének semmit.

Mekkora volt a részvétel?

Hagyományosan baloldali nagyvárosokban szavaztak sokkal többen, mint az országos átlag- a cikk kimondja a migránsokat

Egynick lehet, hogy ezekben látja a jövőt a Fidesz "rombolása" után?
https://24.hu/kozelet/2019/05/..

Hogy szeretik ezek egymást. De majd jól összefognak, és úgy kormányoznak majd, hogy olyat még nem látott a világ! :DD (Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy olyat nem látott.)

A rádióban egy elemző azt mondta, a holland jobboldali szavazók régóta rejtőzködők, tehát nem mondják meg, vagy nem azt mondják, kire szavaztak.

Válaszok:
Negue | 2019. május 24. 16:40

Csak azt nem értem, hogy a hollandok meg olyan hülyék, hogy otthon maradnak, és tévén keresztül nézik, hogy szavaznak helyettük a bevándorlók? Valami nagyon nem stimmel. Ha meg ez nekik olyan jó, akkor minden rendben.

Egy biztos. A hollandok, már elnézést a kifejezésért , vagy a világ leghülyébb népe, vagy a legokosabb. ;-) Vasárnap éjjel kiderül.
Érted?

Válaszok:
pollip | 2019. május 24. 16:49

Ha...................ha..................ha, de jó vicc volt.

Utóbbira várok, de semmi nem biztos.

A normális hollandok már Magyarországon szavaznak.

Az exit-pollok rendszerint meglehetősen pontosak. Ha
hivatalos eredményt nem szabad közölni, amíg az utolsó eu-s
állampolgár le nem szavaz, akkor exit-poll-t miért lehet?

Annyi kérdésben homogenizálták a közösségi szokásrendet,
miért nem lehet 1 napon szavazni az egész EU-ban? Például
lenne egy pénteki nap munkaszünettel és közös szavazás. Ez
az összetartozás érzését is erősítené!

Az UK exitpoll-ok miért nem kerültek nyilvánosságra?

"sokkal jobban szerepeltek, mint amire bárki is számított."

Ez már a hivatalos eredmény?

" Nyugaton nincsenek ilyen csodák, mint itthon. Nekik meg kell elégedniük az ilyen "csodákkal".

Be kell érniük az ilyen kis holland csodákkal,
hogy meghamisítanak ezt azt...igaz?

https://www.magyarhirlap.hu/ku..

Vigasztald magad ezzel az ostobasággal. Ezen logika mentén, elég lenne, mondjuk négy, nagy nyugati ország képviselete. Bődületes!

"nem, dehogy fognak ezek csendben maradni. "

Én is ezt hittem rólatok. Ehhez képest egy ország exit-pollja után, már magabiztos örömmámorban úsztok. :)))

Így voltatok ezzel tavaly április 18.-a előtt is. Aztán....már elfelejtettétek?

Te ilyen kamu érzékenyítő lipsi volnál?
A számaid ordas nagy kamuk. 2018-ban a holland muszlim populáció aránya 7,1%-volt. Közepes migrációt feltételezve ez az arány majdnem megduplázódik 2050-re. Tehát hazudtál a mostani muszlim aránynál, és lódítottál a jövőbeni számuknál is. De minek írogatsz ide?

https://www.pewforum.org/2017/..

Ki mondta, hogy a szavazatokat hamisították meg?
Ezt ti szoktátok üvöltözni minden Fidesz győzelem után.
Legalább olvastad volna el, amit belinkeltem, hogy tudjad , mire válaszolsz hülyeséget.

Egyelőre még semminem jött be. Olyasmiről beszélünk, amiről még pontosan senki nem tud semmit.
Ezért aljasság megengedni, az exit-pollt, amikor négy napon keresztül választ Európa. felesleges szócséplés.

A holland "csoda" abból áll, hogy a bevándorlók egy pártra
szavaztak. Ez objektív mércével nézve komoly politikusi
teljesítmény. Nemsokára jönnek a holland szocdemeknél a
muzulmán pártmunkások aztán a középvezetők és így tovább.
Mert ha nincs vezetői szék, akkor a prosit-koko üzlet extraprofitja
máshol landol.

holland identitás (-:.
Rég hallottam ilyen mókás szóösszetételt.

Csak nyugalom!

Szerintem a holland EP választásnak az EU-ra nézve nincs jelentősége. A holland pártok sem ünnepelhetnek győzelmi mámorban, mert a 26 képviselő hely 8 részre oszlik és a legtöbbet szerző munkáspárt mindössze 5 képviselőhellyel dicsekedhet 41,5 %-os részvétel mellett.
Mindez azt bizonyítja, hogy a holland társadalom nagyon megosztott.

Az EU szempontjából a lényeges választási eredmények a német, a francia, az olasz, az osztrák és a V4-ek lesznek. Ezek gyakorolhatnak döntő hatást hatást az EU-ben a jövőbeni történésekre, folyamatokra.

Így a következtetésre meg kell várni vasárnap éjszakáját, amikor közölni fogják a hivatalos eredményeket. Azonban ez sem lesz a végső még, mert akkor tudjuk meg az igazi végeredményt amikor megalakul a parlament, amikor ismertek lesznek a pártszövetségek.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. május 24. 17:38

Öröm, hogy nem vagyok egyedül, aki innen látja a dolgokat.
Az embereket csakis pozitív hangvétellel lehet megmozdítani, szkepticizmussal: lehetetlen.

14:8-at számoltam, a bal-lib javára, sajnos.
Ez 22, a hiányzó 4 sem lesz nemzeti-patrióta, szóval a hollandok újra megszavazták az önfelszámolásuk újabb állomását.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 24. 18:07

Minden a kidolgozott terv szerint alakul. A migránsok egyszerűen számarányuknál fogva fel fogják borítani Nyugat-Európában a klasszikus, "benszszülött" politika pártrendszert.

A baloldal bázisa nyugat-Európában egyre maghatározóbb mértékben a bevándorló, először belépnek egy-egy pártba - lásd CDU -, majd önálló pártot alapítanak, s egyre dominánsabbá válnak önálló politikai aktorként az adott országban.

A magyar baloldal egyedüli utánpótlását szintén a migránsokban látja, ezért akarja a DK vezetésével kinyitni az ország határait. Szóval nincs itt semmi meglepetés, csak a dolgok természetes folyása előtt állunk. Ez Nyugat-Európa jövője, már a holnapja, Kelet-Közép-Európa még megmentheti magát , amennyiben nemzeti pártokra szavaz. A zsidó-keresztény gyökerekre, kultúrára, a család, a vallás, a nyelv megőrzésére. Erre ma az egyedüli garanciát a Fidesz jelenti.A gondolkodó számára.....

Valóban. Igazad van.

A holland választás eredménye az EU szempontjából lényegtelen. Felsoroltam mely országoké lesz a lényeges.
Ha csak egyharmad lesz azon pártok száma akiknél a képviselők egyharmada a Nemzetek Európai Unió megvalósítását akarják gazdasági szövetségben, akkor megakadályozható, hogy egy eszement öregember víziója - L. Hitelre, Sztálin, Lenin - valósuljon meg. Ha ezt nem sikerül elérni az EU 20 éven belül megszűnik és örülhetünk ha mindez háború nélkül történik.

Tavaly itthon is rejtőzködnek a kormánypárti szavazók, ezért hitte a ballib estig, hogy nyert.
Az erőszakos ballib hatása.

Dehogyis! Szívárványszínűre.

Ezzel takaróztok. Tessék küldeni mindenhová szavazatszámlálót.
Akkor a helyi eredményeket össze tudják hasonlítani a NVI honlapján szereplőkkel, mint ahogy biztos vagyok, hogy meg is tették.
Nem elegáns ez a hivatkozásotok.

20002-re Gál van nem emlékszem. Most csak terelsz, ugyanis választási csalást vizionáltál. Nem volt, az ellenőrzés minden eszköze a kezdetekben volt és lesz most is.
Viszont felmerül a lehetősége annak, ha most is leáll a rendszer, akkor biztos, hogy nem véletlen, mert ha egy adott időben egyszerre sokan keresik fel, akkor leállhat......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés