Szakít a Google a Huawei-jel

2019. május 20. 7:42
A Google megvonja az Android használatához való jogot a Huawei-től.

A Google felfüggeszti a Huawei-jel folytatott üzleti tevékenységét a Trump feketelista után – írja a Reuters. A Huawei telefonjain a Google Android operációs rendszere fut, így ezen döntés nagy valószínűséggel komoly csapás a kínai cég és az ilyen telefont használok táborának is.

A Google ezentúl csak az amúgy is szabadon elérhető – nyílt forráskódú – fejlesztéseit osztaná meg a céggel, mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Térkép, a Youtube vagy épp a Play áruház alkalmazásai. Mindezen intézkedések azonban csak az új eszközökre vonatkoznak, a már használatban lévő készülékeken a jövőben is elérhetőek lesznek ezen applikációk illetve a hozzájuk kiadott frissítések is elérhetőek lesznek. 

A bejelentés azonban nem érhette teljesen váratlanul a Huawei-t, hiszen a cég már 2012 óta saját operációs rendszer kialakításán dolgozik, éppen arra az eshetőségre készülve, hogy az esetleges amerikai szankciók esetén eleshet a jelenleg a készülékein futó rendszertől.

Igaz, hogy az Android egy bárki által szabadon és ingyenesen elérhető, nyílt platform, a rendszer egészét adó élményt azonban a sokak által alapfelszerelésnek tekintett Google-appok és -szolgáltatások adják, melyeket azonban már minden gyártónak a Google-től kell licencelnie, ahogy magát az Android márkanevet is.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hogyan akarják megakadályozni, hogy egy 3rd party böngésző
elérje a youtube-ot?

Na mindegy, szabad a forrás, nincs vész. Ez itt egy google öngól.

az a baj, hogy önmagában egy jól megírt oprendszer semmire nem elég.
a windowsphone 8.1 is fényéveket vert stabilitásban, optimalizáltságban az akkor aktuális androidra, mégis halálra volt ítélve, mert nem voltak appok hozzá.

Kína meg visszaveszi a pandákat, az állatkert látogató amerikai gyerekek és szüleik nagy bánatára.

a "baj"-t úgy értettem, hogy a huawei számára baj. számomra indifferens, hogy mi lesz kettejük harcának a vége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés