Nem tudják az oroszok, hogy ki találkozott Strache volt alkancellárral

2019. május 20. 16:16
Konsztantyin Koszacsov, a duma egyik külügyi vezetője szerint nemzetközi összeesküvés történt.

Tagadta a Kreml hétfőn, hogy köze van az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző vezetője, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányához, aki egy nemrég nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hétfőn azt mondta: „Semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz”. A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban, akiről kiderült, hogy provokátor, Peszkov kijelentette: „Nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár". 
"Ennek a történetnek nincs és nem is lehet hozzánk semmi köze”
– közölte.

Közben az is kiderült, hogy a felvételen a magát Aljona Makarovának nevező nő azon állítotása, hogy ő hogy Igor Makarov orosz milliárdos unokahúga, nem igaz, ugyanis Igor Makarov kijelentette: nincs unokahúga. Jelezte: jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy kiderítsék, ki élt vissza a nevével. Tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

A RIA Novosztyi szerint Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke egy vasárnapi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a Strachéról készült videofelvételt övező botrány az európai parlamenti választásokat megelőzően egy „nemzetközi méretű, megtervezett kampány” része.

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. Strache a botrány kirobbanása után lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig szombat este bejelentette az osztrák kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés