Salvini meghirdette a népek és nemzetek Európáját

2019. május 18. 20:59
„Bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk” – jelentette ki Matteo Salvini Milánóban egy nagygyűlésen, ahol Marine Le Pennel és számos más ország hasonlóan gondolkodó politikusával meghirdették a népek és nemzetek Európáját. Magyar résztvevője nem volt a gyűlésnek.

A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló „elittel” szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.

Merkel, Macron, Soros, Juncker

Matteo Salvini kijelentette, hogy ha a Liga és szövetségesei nyerik az európai parlamenti választást „bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk”. Hangoztatta, hogy nem a nemzetek, nem is a szélsőjobboldalinak tartott erők, hanem az a hatalmi elit árulta el Európát, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta Európát. Salvini mindezt a Merkel, Macron, Soros, Juncker „négyessel” foglalta össze.

A kormányon lévő Liga vezetője, az olasz kormány belügyminisztere úgy vélte, a május 26-i választás a népek és a „pénzzel és arroganciával teli” elit harca lesz. Dávid és Góliát küzdelméről beszélt, arra figyelmeztetve, hogy gyakran a „kicsik forradalma” vezet győzelemre. Célként jelölte meg, hogy az európai szuverenista erők megelőzzék az európai baloldalt. Salvini hangsúlyozta, hogy az EP-választásokkal a strasbourgi parlamentnek ismét központi szerepet kell kapnia, hogy a döntések itt, „az egyetlen demokratikusan megválasztott európai intézményben” szülessenek, nem pedig a „titkos” brüsszeli irodákban.

Ha a Liga lesz az első európai párt, első intézkedésként az európai határok védelmének bevezetését szorgalmazza majd, hogy „ide senki többé ne léphessen be engedély nélkül, az iszlám soha nem lesz úr az én otthonomban” – jelentette ki. Az olasz kormánypárt vezetője a tengeren átkelő migránsok mentését szombaton ismét szorgalmazó Ferenc pápának azt üzente, a Liga képviselte migrációs politika is életeket ment az indulások megállításával, megakadályozva a bevándorlók rabszolgasorsra kényszerítését, a tömeges deportálás, az emberek kizsákmányolását és a gettókat. Ferenc pápa nevét a milánói dóm téren füttykoncert kísérte.

Matteo Salvini európai intézkedésként javasolta a „népek jogai chartájának” kidolgozását is, biztosítandó a munkához és az egészséghez való jogot. Kijelentette, hogy Milánóban nem fasiszták, hanem a józan ész követői találkoztak. Békés őrültek” vagyunk, mint Galileo Galilei, akinek senki sem hitte el az igazságot, hogy a föld mozog – mondta. A Liga politikusa beszéde végén az európai védőszentek és Szűz Mária oltalmát kérte. A milánói székesegyház előtt felállított színpadon az Elsők az olaszok, A józan ész Európája felé felirat volt olvasható. További transzparensek azt hirdették, hogy Olaszország felemelte a fejét a bürokráciával, a bankokkal, a migránsokat szállító hajókkal szemben.

Salvini, Le Pen, Wilders, a cseh Okamura és a többiek

A diadal napja

Az esős időben rövidítették a demonstráció programját: a téren mintegy 30 ezren voltak a korábban várt százezres tömeg helyett.

„A mai a diadal napja volt! Május 26. a józan ész forradalma lesz! Európa felemeli a fejét!” – mondta a Salvini előtt felszólaló Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője. Kijelentette, hogy az európai országokat „elárasztó” migráció veszélybe sodorja a népek biztonságát és az európai civilizáció értékeit. Anders Vistisen a Dán Néppárt (DF) politikusa kijelentette, az európai szuverenisták Matteo Salvinit követik a Merkel-Macron páros „megsemmisítésére”.

Matteo Salvini és Marine Le Pen 2014 óta politikai szövetségesek, de ez az első alkalom, hogy közös megmozdulást vezettek. A nagygyűlés meghívottai között volt Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (Pvv), Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD), továbbá Gerolf Annemans, a Flamand Érdek párt (VB), Boris Kolla, a szlovákiai Család vagyunk (Sme Rodina) vezetője, csakúgy, mint Veszelin Mareski, a bolgár Akarat (Volja), Tomio Okamura, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) elnöke. Jaak Madison, az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) alelnöke, Anders Vistisen, a Dán Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője, valamint Laura Huhtasaari, a Finnek Pártja (FP) alelnöke is részt vett.

Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-listájának vezetője az Ausztriában kormányon lévő párt elnöke, Heinz-Christian Strache körül pénteken kirobban korrupciós botrány nyomán lemondta részvételét, a tömörülést más képviselte.

(MTI)

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baloldali, Matteo Renzi vezette kormányzás alatt elosztották a migránsokat, ezer főre egy bevándorlót kellett a településeknek befogadniuk.

Az Itáliában domináns balliberális média nem igazán hozta le, hogy a vidéki településeket körbezárták a helyi lakosok, míg a migránsok ott ültek az autóbuszban. Az olaszok többsége nem kér a migránsokból. Rómában, a Viale Eritreán sorra zártak be az olasz üzletek, az utcán, karton dobozokról áruló zugárusok megölték az olasz kiskereskedőket. Miként Lombardia textil iparát a kínai dömping.

Egyfajta társadalmi indikátornak tekinthető, hogy az olasz, bevándorláspárti balliberálisokat megbuktatták a választásokon. S az is, hogy Salvini a legnépszerűbb politikus. Prodi,Veltroni, D"Alema, Renzi, mind bukott politikusok. Legutóbb Rómában, a Tazza d"Oro - Pantheon mellett - előtt beszélgetett, nosztalgiázott két idős olasz, Mussolinit emlegették, mint az olasz nagyság szimbólumát. Közbeszóltam, s rákérdeztem a zsidó üldözésekre. A válaszuk az volt, hogy Lipari-szigetén a deportált baloldaliak, zsidók szabadon élhettek, a németekkel kezdődött az olasz zsidóság tragédiája.

Ciampi egykori olasz köztársasági elnök éppen argentinai látogatása alatt üzente, hogy Itália megtelt, nem kell több bevándorló. Így van ezzel a mai olaszok többsége is. Kivéve a gyökértelen balliberálisokat.

Válaszok:
pollip | 2019. május 19. 7:36

Salvini egyre keményebben fogalmaz. Nem pc, az biztos.
Reméljük, őt nem vadásszák le, mint az osztrákokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés