Súlya van a szavazatunknak

2019. május 17. 19:54

Jean-Claude Juncker
Népszava
Tettekkel, nem pedig szavakkal kell küzdeni a populizmus ellen.

„Kétségtelen, hogy sokáig meglehetős érdektelenség övezte az európai parlamenti választásokat. A távolmaradók gyakran azzal érveltek, hogy az ő egyetlen szavazatuk úgysem nyomna sokat a latban. De képzeljük csak el, hova vezetne, ha mindenki így gondolkodna? Szavazáskor inkább arra kellene gondolnunk, hogy mi történne, ha mindenki pontosan úgy választana, mint mi – és felelősséget kell vállalnunk azért, hogy ez milyen következményekkel járna földrészünk jövőjére nézve.

Mert fontos a szavazatunk. Fontos a bolygónk szempontjából, hogy olyanokra szavazunk-e, akik az éghajlatváltozás elleni küzdelem élére állnak. Fontos az európai munkahelyek szempontjából, hogy olyanokat választunk-e, akik megvédelmezik a munkavállalók jogait a digitális korban. Fontos a biztonság szempontjából, hogy olyan személyeket tüntetünk-e ki a bizalmunkkal, akik síkra szállnak Európáért egy olyan világban, ahol a régi és új hatalmak másokra fittyet hányva vagy önkényesen járnak el. Európa szolgál minket – nem pedig megfordítva. Szavazatunkkal gondoskodhatunk arról, hogy ez így is maradjon.

Minden országban vannak olyan jelöltek, akik azt hangoztatják, hogy Európa soha nem nyújthat választ, mert megcsonkítja nemzeti identitásunkat. Meggyőződésem, hogy ez nem igaz. Rengeteg olyan terület van, ahol az európai népek egyszerűen többre képesek együtt, mint külön-külön – ilyen például a technológiai óriásokkal szembeni fellépés, külső határaink védelme, kereskedelmi megállapodások megkötése vagy a világ óceánjainak a műanyaghulladékoktól történő megtisztítása.

Tehát úgy kell felvennünk a küzdelmet a populistákkal, hogy gyenge pontjukon támadjuk őket: tettekkel, nem pedig szavakkal. A remény ígéretével, nem félelemkeltéssel. Az egység hangoztatásával, nem az ellentétek kiélezésével. A jobb jövőre vonatkozó világos tervvel, nem pedig egy soha nem létezett múlt iránti nosztalgiával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha te mondanád, biztos.
Vagy anyád, aki téged "nevelt", tanított...
Csak előtte téged, meg a nevelődet dobnám magam előtt...

"Tehát úgy kell felvennünk a küzdelmet a populistákkal, hogy európai vezetőként fogadom Soros urat, majd az eligazítása alapján támadjuk őket: tettekkel, nem pedig szavakkal."

Érthetőbben: Idegenekkel töltjük fel Európát, egy idegen ember parancsára - Mindezt: Európa érdekében...
Jean-Claude, B+ a tudományod, bár az alkoholisták klubjában biztos a sikered.

Ti impotens gecik max annyira vagytok képesek, hogy kifeküdjetek a Kossuth térre, persze csak ha jó idő van, és nem fenyeget a veszély, hogy felfázik valaki. Egyébként beéritek a Facebook buborékotokban folytatott szájkaratéval, meg olcsó pozőrködéssel. Ennyire vagytok ti tettrekészek.

Gyáva, tehetetlen szarok vagytok, csak a pofátok nagy, és az is csak akkor, ha tömegbe szerveződtök. Félre lesztek állítva.

Dehogynem. És ezeket a pozitív dolgokat ők ördögtől valónak tartják. A populizmussal semmi baj nincs. Azok csináltak belőle mumust, akik félnek a népakarattól, vagyis a demokráciától.
Mindenesetre jópofa, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában