Orbán Viktor fontos téma volt a csúcsjelöltek EP-vitájában

2019. május 15. 21:01

Pálfy Dániel
Az EP-csúcsjelöltek szerdán ütköztették álláspontjukat Európa legfontosabb kérdéseiben. A migráció, a nagyvállalatok megadóztatása és a kisebbségi jogok mellett Orbán Viktor is téma volt.

Csúcspontjához érkezett az EP-választás kampánya: megkezdődött az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek vitája.

Az először a 2014-es EP-választáson alkalmazott csúcsjelölti rendszer lényege, hogy az EP-választások eredményei alapján az Európai Parlament az Európai Tanács javaslatára várhatóan a legtöbb támogatást szerzett pártcsalád csúcsjelöltjét választja meg az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

A megválasztáshoz egyszerű többség, azaz (miután a Brexit eredményeként a britek nélkül 705 főre csökkent az Európai Parlament létszáma) 353 képviselő támogatása szükséges.

Az Európai Néppárt (EPP) Manfred Webert, a néppárt EP-frakcióvezetőjét választotta vezető jelöltjének, az Európai Szocialisták Pártja (PES) Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét jelölte a vezető jelölti posztra, a Reformerek Európai Szövetsége (ACRE) Jan Zahradilt nevezte meg vezető jelöltjeként.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) – mivel a pártcsalád elutasítja a csúcsjelölti rendszert – hét jelöltből álló „Európa-csapatot” jelölt az európai választásokra, ők képviselik a pártot a kampányban. Az Európai Zöld Párt (EGP) két vezető jelöltje Ska Keller és Bas Eickhout. Az Európai Baloldal Pártja Violeta Tomicot és Nico Cuét választotta csúcsjelöltjének.

Klímavédelem, nagyvállalatok, na meg persze Orbán Viktor és a populisták

Nico Cué hangsúlyozta, hogy maga is bevándorlók gyermeke. Édesapjának, aki munkás volt a Franco-diktatúra alatt el kellett hagynia Spanyolországot, ő pedig Belgiumban nőtt fel és ez a befogadás meghatározó volt az életében. Szakszervezeti vezetőként szolidáris Európát szeretne a jövőben, mert

a kontinens szerinte jelenleg a bankok, a nagyvállalatok és az adócsalás Európája.

Ska Keller a legsürgetőbb és legfontosabb problémának a klímavédelmet nevezte. A klímaváltozásnak nem mondhatjuk, hogy várj egy kicsit – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a Zöldek célja, hogy Európa olyan kontinens legyen, ahol a nagyvállalatok is adót fizetnek, a szabadságjogok érvényesülnek, a nőket egyenlő módon kezelik, a kisebbségek jogait tiszteletben tartják. 

Jan Zahradil szerint lejárt módszerekkel nem lehet megfelelni a 21. század kihívásainak, szerinte

egy megreformált, decentralizált EU-t kell létrehozni, amely tiszteletben tartja a nemzeti hagyományokat,

és minden tagállamot kellő megbecsüléssel kezel, függetlenül attól, hogy az Nyugat-, Közép-, vagy  Kelet-Európához tartozik.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikai biztosa kiemelte, el kell érni, hogy a nagyvállalatok betartsák a versenyszabályokat, fontosnak nevezte a nők jogainak érvényesítését a klímaváltozás elleni harcot, a technológiai fejlesztéseket és a jogállamiságot.

Manfred Weber kijelentette, nem ért egyet Jean-Claude Juncker kijelentésével, miszerint a következő Európai Bizottság „az utolsó esély Bizottsága” lenne. Szerinte a következő Európai Bizottság „a friss indítás Bizottsága, egy új korszak Bizottsága” lesz, amely megmutatja a világnak, hogy az európaiak képesek együtt megoldani a dolgokat

Frans Timmermans szerint tévednek azok, akik szerint Európa érdekét az Európai Unió „lebontása” szolgálja, de azoknak sincs igazuk, akik nem változtatnának az EU működésén.

Egységes, minimum 18 százalékos társasági adóval megadóztatná nagyvállalatokat,

de a férfiak és nők egyenjogúságának érvényesülését és klímavédelmet is fontos megoldandó problémának nevezte.

A felszólalók Zahradil kivételével mind hangsúlyozták a populisták elleni fellépés fontosságát is, többen név szerint is említve Matteo Salvinit és Orbán Viktort. A csúcsjelöltek a vita végén mind arra biztatták az Európai Unió állampolgárait, hogy mindenképpen menjenek el voksolni a május 26-i EP-választáson.

***

Az Eurobarometer legfrissebb közvélemény-kutatásai szerint az Európai Néppárt (EPP) számíthat a legnagyobb támogatásra a május 26-i EP-választáson.

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jééé, eddig azt hallgattuk, hogy Orbán nem tényező, azt sem tudják, hogy kicsoda. Most akkor melyik a hazugság?

Úgy járnak majd a nagyeszű eus vezetők, mint az itthoni ballibantak, hogy nem érzik meddig mehetnek el a pocskondiázásban, ezzel aztán pont ők csinálják a legnagyobb reklámot Orbánnak, aztán ebből következik, hogy mivel Ő azt mondja, amit az emberek is gondolnak erről a témáról Európa szerte, ezért szépen a dobogó csúcsára emelik, az állandó köpködésükkel. Jól van ez így!

Azzal együtt, hogy a dühös gyűlölet mondatja ezt veled, te is tudod, hogy ostobaságot firkálsz. Ilyen gondolattal nevetteted ki magad, hogy "unatkoznak? Tényleg! Miközben mindjárt rájuk omlik a tető! Az angolok kiléptek, egymás után nyernek az általuk "szélsőjobbnak" titulált kormányok. Németország, Franciaország fuldoklik a bevándorlási problémával, és te azt írod, hogy unalmukban Orbánoznak!
Hát tudod inkább nem mondok semmilyen jelzőt az eszmefuttatásodra.

Tiszteletreméltó energiát fektetsz időnként te is az orbánozásra, de csak halkan kérdezem, hogy jön most ez ide? :)

Nem volt nehéz megfejteni. :)

Az a szerencse, hogy azok nem tudják ezt felfogni, mert ennyire nem ismerik a valóságot, meg az embereket, akiknek ez létkérdés lenne, de azt mondom, hála Istennek!

Bocsánat! Az előbbinél nem vettem észre az iróniát, pedig annyira nem volt bonyolult. Komolyan vettem. Még egy bocs. :)

Köszönöm! Mellénéztem, komolyan vettem, éppen az előbb korrigáltam.Ő pedig nagyon szellemesen válaszolt a tévedésemre. :)

Azért ez a hasonlat kicsit nagyon sántít! Mindegy ennyire futotta.

Tökéletesen igaz! :))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés