Babaváró program: Rétvári nyomásgyakorlással vádolja az EU-t

2019. május 15. 12:36
A kormánypártok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne akadályozza semmi a program júliusi bevezetését.

Rétvári Bence azt mondta, amikor Magyarország az Európai Uniótól előzetes támogató levelet kért az intézkedés bevezetése előtt, az egyeztetés során az EU hónapról hónapra újabb ellenérveket sorakoztatott fel. Brüsszel azt írta, a program versenyjogi torzulást jelent, és az állami garanciavállalás, valamint a kamattámogatás mértékének csökkentését kérte. Ha pedig Magyarország nem teljesíti ezeket a feltételeket, Brüsszel szélesebb körű vizsgálatot indít, amely nemcsak a versenyjogi szempontokat, hanem más uniós előírásokat is figyelembe vesz – ismertette, hozzátéve, ez nyomásgyakorlás.

Megint kettős mércét alkalmaz Brüsszel

Rétvári úgy vélekedett, a „kettős mérce” problémáját veti fel, hogy amikor Brüsszel migránskártyákat ad a bevándorlóknak, az nem torzítja a versenyt, de amikor Magyarország a magyar családoknak akar segíteni, az aggályos. Kiemelte, a magyar kormány július 1-jétől mindenképpen be fogja vezetni a babaváró támogatást, mert az a családvédelmi akcióterv fontos lépése. Szerinte az lenne a racionális, ha Brüsszel átvenné ezt az ötletet, és más országokban is bevezetné, ugyanis a program sokkal jobb megoldás, mint az afrikai bevándorlók integrációja, amely például Finnországban fejenként 200 millió forintba kerül.

A konfliktus mögött a bevándorlásról való eltérő gondolkodás áll. Brüsszel minden családpolitikai intézkedést támad, mert Magyarország bevándorlásellenes, megvédi határait és szuverenitását, valamint a multikulturális társadalmak helyett a magyar családokat támogatja – közölte a parlamenti államtitkár. Kitért arra is, 2010 óta Magyarországon a gyermekvállalási kedv 23 százalékkal nőtt, míg az EU-ban két százalékkal csökkent.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában szánalmasnak nevezte, hogy a magyar ellenzéki média szerinte Brüsszel szócsöveként kritika nélkül igaznak tartotta a bizottság szóvivőjének állítását.

A kormánypártok mindent megtesznek a zöld jelzésért

A babaváró támogatás mielőbbi előzetes jóváhagyására szólították fel a kormánypártok az Európai Bizottságot. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a brüsszeli bizottság előzetes jóváhagyása az előfeltétele annak, hogy július elején elinduljon a családvédelmi akcióterv keretein belül a babaváró támogatás.

Értékelése szerint Brüsszel kettős beszédet folytat, hiszen a bizottság tagadja, hogy megtámadta volna a programot, de valójában pont a brüsszeli bürokrácia gáncsolja azt. Ezt jegyzőkönyvek is bizonyítják – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus. Jelezte: előző nap a kormány nyilvánosságra hozta ezeket a dokumentumokat. Nacsa Lőrinc arra szólította fel a bizottságot: ne alkalmazzon kettős beszédet és tegye világossá, hogy jóváhagyja-e a magyar családokat támogató babaváró támogatást, vagy csak úgy, mint eddig, a jövőben is inkább a migránsok támogatását tartja fontosnak.

A Fidesz-KDNP és a kormány kiáll a magyar családok mellett és mindent megtesz annak érdekében, hogy július 1-jén életbe lépjen a magyar parlament által megszavazott babaváró támogatás, és azt megvédje minden lehetséges eszközzel – jelentette ki.

(MTI)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó kérdések, ezért soha nem lesz rá válasz.

https://ec.europa.eu/info/law/..

Nyugodtan be lehet vezetni, nem érdemes előzetesen morogni. Ha egy többlépcsős ( információkérés, reasoned opinion etc.) kötelezettségszegési eljárást indítanak, ami végül Bírósági döntéssel zárul, annak az átfutási ideje több év és közben egy rakás alkalom van a dolgok tisztázására, ugyanis pontosan le kell írniuk azt, hogy mi a bajuk, hol ütközünk szerintük az uniós joggal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés