A kormány szerint az Európai Bizottság igenis belekötött a babaváró támogatásba

2019. május 12. 19:04
Az egyeztetési jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozásával bizonyítanák a kifogásokat.

Az Európai Bizottság az előzetes egyeztetések során kifogásolta a babaváró támogatást, és nem hagyta azt jóvá – mondta a kormányszóvivő a Budapesten tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Hollik István hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben a kormány mindig egyeztet a testülettel, hiszen bankokat segítő állami támogatásának minősülhet, ha a folyósítások rajtuk keresztül érkeznek. Az előzetes egyeztetésért az Európai Bizottság versenyjogi főosztálya felelt, alaptalanok tehát azok az állítások, hogy a testület nem kifogásolta a babaváró támogatást - tette hozzá. A kormány – mint fogalmazott – hasonlóan járt el a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetése előtt, amelyre meg is kapta az előzetes jóváhagyást. A szóvivő szerint az Európai Bizottság arra sem hivatkozhat, hogy nem indított vizsgálatot a babaváró támogatás ügyében, hiszen annak hatályba lépéséig ezt nem is teheti meg.

Hollik István kiemelte, hogy a testület versenyjogi kifogásait az egyeztetési jegyzőkönyvek is bizonyítják. A kormány ezért – tette hozzá – szükség esetén nyilvánosságra hozza azokat, és továbbra is ragaszkodik a babaváró támogatás július 1-jei bevezetéséhez. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton újságírók előtt nehezményezte, hogy Brüsszel kifogásolta a babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását, noha ugyanezt a migránskártyák esetében nem korlátozta.  

Az Európai Bizottság vasárnap délelőtt azt közölte, hogy nem támadták meg a programot, és nem is vizsgálták azt.

(MTI)

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egymásnak ellentmondó állítások...Most már tényleg kíváncsi vagyok arra, hogy lényegi ( jogszabályba ütköző) vagy inkább csak kisebb -kozmetikázható- kifogásokról van szó, amit a Bizottság nem is tekint említésre méltóknak. Az előbbinél ugyanis előbb utóbb a Bíróságot vetik be. ( Előtte van még a "kötelességszegési" eljárás és valamilyen un. "reasoned opinion" (?) )....Cakli-pakli több év, nyugodtan be lehet vezetni.

Az Európai Bizottság valóban a babaváró támogatásokkal lenne bármi gondja?

Dömötör Csaba: "Brüsszelnek a programmal kapcsolatban elsősorban versenyjogi felvetései vannak, de "valójában ez egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen."

Az EU valóban a magyar családtámogatási rendszer ellen intéz támadást. Az EU azért van, hogy folyamatosan támadást intézzen tagországai ellen, kispécizve közülük is leginkább a magyarokat, a családokat, s mi résen vagyunk, mindenhol ott látjuk a kapcsolódó valóságot, ... mert migráció.

"Téves az értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az úgynevezett babaváró hitelprogramot. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben – reagált hivatalos közleményében az Európai Bizottság.

Hozzátették: az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni." [hvg, 05.12, 08:17 ill. 11:10]

Kimelve újra: "nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait"

S magunk mit állítunk?

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 22:07

Ennyi infoból nem lehet komoly következtetést levonni, annyira ellentmondanak egymásnak, kellenek a jegyzőkönyvek. Nem derül ki pl. az, hogy a kész jogszabályt küldték ki véleményezésre vagy kiment reggel egy főov és egy specialista valamilyen draft-tal aztán beszélgettek róla pár órát, írtak egy emlékeztetőt, aztán hazajöttek az esti géppel....

Magunk:
"az Európai Bizottság igenis belekötött a babaváró támogatásba"
"jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen"
"Brüsszelben azt a támogatást, ami nem a migránsokat, hanem a magyar családokat segíti, azonnal megtámadják"

Európai Bizottság:
"Az EU-szabályok ... nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait,
az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni."

Most akkor az EU szabályok a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni vagy a magyar családtámogatási rendszer elleni támadáshoz képeznek eszközt?

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 23:19

Nyilvánvalóan van előzetes időpont egyeztetés, de nagy vonalakban hasonló a dolog. Más az, ha OV megy és esetleg egy miniszter, és más, ha egy szakmai ügyet kell megtárgyalni.

Válaszok:
Gregorius | 2019. május 12. 22:45

Csak mondom, hogy a reggeli brüsszeli gép tele van egy jó adag igencsak álmos minisztériumi dolgozóval.... A megbeszélések általában kilenc körül kezdődnek, este meg van gép úgy nyolc körül...

Boszorkánykonyhához kezdünk hasonlítani a médiákban, politikában.

Keverjük bele egy csipet migránst, magyar családokat, Brüsszelt, jól kavarjuk össze a komponenseket, magunk lépjünk hátra egy lépést és kés a robbanóelegy.

"Brüsszelben azt a támogatást, ami nem a migránsokat, hanem a magyar családokat segíti, azonnal megtámadják

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tartott Brüsszel újabb aggasztó döntése miatt. Ahogy az Origo is beszámolt róla, az EU megtámadta az új magyar babaváró támogatást. Az államtitkár azt mondta, hogy Brüsszelben azt a támogatást, ami nem a migránsokat, hanem a magyar családokat segíti, azonnal kritizálják..." [origo]

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 23:20
hhonor | 2019. május 12. 23:23
hhonor | 2019. május 12. 23:26
hhonor | 2019. május 13. 6:42

Nem lenne célravezetőbb az egyenes, őszinte, igazságbeszédre törekvés mások megvezetésénél?

(jav.: kés -> kész)

S közben a politika/média adott világa átugrott Magyarország EU-ba lépésnek 15. évfordulóján, május 1-én, mintha a társadalom többségének semmit nem jelentene az ország EU tagsága.

Mai események az esemény és évforduló tiszteletére:
"15 év – 15 km futóverseny
Magyarország 15 éve az Európai Unió tagja. Fuss velünk 15 kilométert – vagy váltóban 7 és felet – a budapesti Európa-napi fesztiválon, május 12-én!"

Hallott valaki, valamit vastagon akár ezen eseményekről?

A kapcsolatainkat, a hozzánk való viszonyulásokat fogjuk feleslegesen rombolni Európában az olyan megnyilvánulásokkal, mint amit a plakátkampányok során is képviseltünk vagy lásd akár az origo-ban képviselt jelenlegi módszereinket. Ha a médiáinkból, politikusi megnyilvánulásainkból közvetlenül/közvetetten az EU ellen hangolunk másokat, ferdített valóságokat fogalmazunk hirdetünk a világba, mint tettük azt a múltban, akkor előbb vagy utóbb annak a következményeivel is számolnunk kell, erre figyelmeztet az "amilyen mértékkel mértek ..." tanítás is. Nem térhetünk le a világosság útjáról, eszközeinkben, módszereinkben, viszonyulásainkban sem, mert annak következményeit nem csak egy-egy ember, kisebb politikai közösségek, hanem egy egész ország is érezni fogja.

"Szükség esetén bemutatják a jegyzőkönyveket, aztán megint úgy jár a brüsszeli elit, mint a "nem létező" migránskártyákkal."

Szomorú vagyok. Már megint nekem lesz igazam?

"A 19.56.-os hozzászólásom a legcsekélyebb mértékben sem tartalmaz állítást"

" Pelso aevum 2019. május 12. 19:56
@Nero Bianco

Már gépelik.
Mit tippelsz, a jegyzőkönyvön az EB versenyjogi főosztálya aláírásainak hitelességére.....?"

A "Már gépelik." mi ha nem állítás?

Matt.

Várom a tegnap "hazug lakálymédiá"-zok. bocsánatkérését.

"Már most ezzel a nyilatkozattal nyilvánosságra kellett volna hozni a jegyzőkönyvet!"

Majd május 22-én (-::

Látom téged nem lehet megvezetni. Átlátsz a szitán!

(-::

Erre az a jó válasz, hogy Németországban nincs OTP terminál (-::

Ez egy négytagú családnál havi 500ezer forint. Lehetne egyébként
sokkolóbban is fogalmazni: magyar társadalom 98 %-a él havi
4000 euronál kevesebb pénzből.

Csak neked:

https://mandiner.hu/cikk/20190512_egyre_nagyobb_a_szakadek_a_szegenyek_es_a_gazdagok_kozott_az_eu_ban

S egyben az is probléma, hogy a pártok, politikusok saját szavazótáboraikban, azok egy részében sokszor emberi bálványként funkcionálnak sokak számára. Politikai vallások vannak kialakulóban. Bármit tesznek, mondanak, megnyilvánulásaik erősen meghatározzák sokak számára a követendő értékrendet és sokszor ezzel vissza is élnek. S valóban, probléma részben itt is tapasztalható, az embernek ne legyenek bálványai, emberi bálványai sem, hiszen az emberek nem istenek, nem hibátlanok. A politika sokak számára minta, amely sokakat építhet, de rombolhat is, belül. Ez itt a mandin is megfigyelhető. Sokan készek feladni adott alapvető emberi értékeinket, keresztény értékeket is, csak azért, hogy adott politikai oldalakat védjenek, szolgáljanak. Sőt, többször képesek vagyunk maguk is beállni, tudatosan mások megvezetésére, ami már halmozottan rombolja magát az embert, akkor is ha nem érzékeli. S ezek nem kis problémák, mert közöttünk maradnak, saját magunkat formálják, mások felé is formálhatnak. S ez akkor is így van, ha palástolunk, tagadunk dolgokat, nem ez a meghatározó, mert a meghatározó, az igazság felettünk áll s az elől elfutnunk nem lehet, elbújnunk sem, szavakkal, karakterekkel, tagadásokkal, mások amortizációjával, megvezetésével, fals igazságokkal, hazugságokkal, like-okkal, de sem dislike-okkal sem. Mindennek következménye van és lesz. Ezért kell a világosság útján maradni, törekedve vissza oda akkor is, ha elesünk, ha rossz irányba fordulunk. Hiszem, hogy nem csak írott, kitalált szöveg a Szentírás s hiszem, hogy az élő Jézus itt van közöttünk s azok, akik számára fontos a kereszténység, azok számára Ő kell, hogy képviselje a mércét s egyben nem spórolhatjuk meg azt, hogy bevonjuk Őt mindennapjainkba, problémáink kezelésébe.

Válaszok:
hhonor | 2019. május 13. 9:26

(jav.: ...,s az emberek nem is istenek, nem hibátlanok)

Közben, sajnos, ott vannak a szlovákok és csehek, akik különböző mértékben, de nem szeretnek bennünket. Nem harcolunk együtt és nem is borozunk, sajnos. Nagyon mélyek a sebek, nem is hiszem, h. fogunk. Közöttünk nem ösztönös, zsigeri kedvelés, hanem gyanú és ellenszenv van, nem beszélve a nagyon mély, gyógyíthatatlan sebekről, mert gyógyíthatatlanok addig, míg Szlovákia és Románia CSAK a volt magyar területet, de az ott élő magyarok százezreit, millióját már és még NEM akarja magyarnak elfogadni.

Nélkülük pedig nem fog menni.

Lengyelországban ősszel választások lesznek ,tudjuk, h. kinek drukkoljunk, de nem tudjuk, milyen eredménnyel.

Lehet, h. nincs esélyünk, ami van, az szerintem kizárólag az EU-n belül.

Romániával sem úgy néz ki, h. valaha jó szemmel nézhetünk egymásra. Mindhárom (Szlovákia, Csehország, Románia) országgal kapcsolatban nem nekünk, nekik kéne átértékelni a Magyarországgal, magyar kisebbségükkel szembeni politikájukat.

Erre várhatunk.

Ó, te kis top- ön lévő:-))))))
Mind a kettő és félmillió szavazót ismered? Ha nem, minek becsmérled? Sokat segítene nektek és rajtatok, ha el tudnátok fogadni végre a választási vereségeteket.

Szerintem szombaton az index valami ugyeletessel beszélhetett telefonon, hétvégén biztos, hogy nincs érdemi ügyintézés. Brüsszel és a ballib mediácskánk együtt szúrták el.

Bocsika, de ezt nem olvastad??

"...Az Európai Bizottság vasárnap délelőtt azt közölte, hogy nem támadták meg a programot, és nem is vizsgálták azt..."

Valaki hazudik és szerintem nem az Európai Bizottság...

Ki is hazudott?????????????????

"A magyar sajtó a napokban kiemelten foglakozott az ún. babaváró hitelprogrammal. Egyes források tévesen azt közölték, hogy az Európai Bizottság "támadja" a programot. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a program céljait, azaz a családok támogatását. Ahogy már korábbi közleményünk kiemelte, a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett hitelprogramról, de a Bizottság még nem alakított ki hivatalos álláspontot a konstrukcióról.A Bizottság szakértői a magyar hatóságokkal folytatott előzetes párbeszéd keretében igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok - tehát nem a hiteleket felvevő magánszemélyek - tekintetében később aggályok merüljenek fel az állami támogatásokra vonatkozó szabályok szempontjából. Az előzetes egyeztetések folytathatók, és az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy az, hogy bárki megkérdőjelezhesse a konstrukció jogszerűségét..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés