Soltész: 2800 templom újult meg kilenc év alatt a kormány támogatásával

2019. május 11. 17:24
Nyugat-Európában bezárják, a Kárpát-medencében felújítják a templomokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Karádon.

Amíg Európa nyugati felén sorra zárják be a templomokat, addig Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta településein mintegy 2800 templom újult meg és 120 épült fel az elmúlt kilenc évben a magyar kormány támogatásával – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Karádon.

Soltész Miklós a Somogy megyei település 600 millió forintból felújított római katolikus temploma és az annak kertjében álló Szent Flórián-szobor átadása alkalmából tartott ünnepi szentmisét megelőzően újságíróknak azt mondta: a beruházások sikeréhez nélkülözhetetlen volt a kormány és az egyházak összefogása, valamint a lakosság munkája, áldozatkész hozzáállása.

(MTI)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha te is olyan okos lennél, mint amennyire buta egyrészt nem
Orbánoznál odanemillő módon, másrészt örülnél ennek a hírnek.

És Lendvai Ildikó vagy Biszku Béla bűneit el tudod viselni?

A templomok felújítása fontos dolog, köszönet érte.

Viszont azt is látnunk kell, a templomok nem kis része folyamatosan üresedik és tömegesen zárva tartanak illetve egyre kevesebb a hitét megélő keresztény. Missziót viszont az ember kapott, Jézus szándékait és lelkületét követve, a föld sójának, a világ világosságának lenni a hétköznapokban is, mások felé is példát mutatva, minden körülmények között. Ezen irányba kellene legtöbbet tennünk.

Válaszok:
hhonor | 2019. május 11. 20:21

Fontos értékek a kőtemplomok, de Isten szent élő templomai, Isten legértékesebb templomai maguk az emberek.

"Nem tudjátok, hogy Isten temploma vagytok, s az Isten Lelke lakik bennetek? Aki lerontja az Isten templomát, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az. Senki ne ámítsa magát! Aki közületek bölcsnek tartja magát ezen a világon, váljék balgává, hogy csakugyan bölcs lehessen. Hiszen a világ bölcsessége balgaság Isten előtt. Amint írva van: „Saját ravaszságukkal fogja meg a bölcseket.” Továbbá: Tárva az Úr előtt az emberek gondolata, csupa hiúság a foglalata. Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek. Ti azonban Krisztuséi vagytok, Krisztus pedig az Istené." [1Kor 3,16-22]

Válaszok:
hhonor | 2019. május 11. 23:48

Az ember test, szellem és lélek.

Lelki átformálódás, Jézus gyógyítása és az ember gyógyulása, amelyet egyetlen sürgősségin, neurológián sem orvosolnak.

"Karla Faye Tucker bedrogozva a társával baltával verte agyon két áldozatát. Elfogták és halálra ítélték. A bűncselekmény elkövetése után semmiféle megbánást nem tanúsított, sőt büszke volt arra, amit tett. Az elfogása után három hónappal azonban valakitől kapott egy Bibliát, és ennek hatására megtért. Erről ő így vallott:

„Aznap este elkezdtem olvasni a Bibliát. Nem igazán tudtam, hogy mit olvasok, de mire észbe kaptam, már padlót fogtam és térden állva könyörögtem Istennek, hogy bocsásson meg nekem.”

A halálsoron eltöltött tizenöt év alatt keresztyén bizonyságtevő lett és Jézus Krisztus megbocsátását hirdette a raboknak, akik közül sokakat sikerült kibékítenie Istennel. Bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól és benyújtott egy kegyelmi kérvényt, hogy az ítéletét változtassák életfogytiglanra, amit azzal indokolt, hogy szeretné folytatni bizonyságtevő szolgálatát rabtársai felé. Ekkor azonban már egy teljesen másik ember. A CNN egyik riportere a halála előtt nem sokkal interjút készített vele, és amikor megkérdezte tőle, hogy milyen érzés megölni valakit, azt válaszolta:

„Borzalmas. Rettenetes tudni azt, hogy elvettél egy életet, egy nagyon értékes, drága emberi életet! Ez talán a legszörnyűbb dolog, amit ember tehet.”

Ezután megkérdezte tőle, hogy félelem nélkül fog-e belépni a kivégzőterembe. Karla azt válaszolta:

"Igen. Ha sor kerül erre, ott is az Isten szeretetéről fogok beszélni. Ha a Teremtő így határoz és megengedi, hogy ez történjen velem, az rendben van. Hiszen már megmentette az életemet. Már kaptam Tőle egy második esélyt. Pedig nem érdemeltem meg. Tizennégy évvel ezelőtt én elvettem két embertől ezt az esélyt. Bármilyen terve is legyen Istennek az életemmel, az előttem álló utat vele fogom végigcsinálni, bárhogy alakuljon is."

A riporter egyszerűen nem hittel, hogy ez nem lehet csak Isten munkája, amire Karla azt válaszolta:

„De igen, lehet! Ha valaki olyasvalamit tesz, mint amit én tettem, és aztán mégis megtapasztalja az isteni megbocsájtást és szeretetet, ez a tapasztalat megváltoztatja az embert. Már tudom, mi az igazi szeretet. És tudom, mi az igazi megbocsájtás.”

És bár azért, hogy kegyelmet kapjon közbenjárt a pápa és világ számos más vezetője is, valamint az egyik áldozat testvére is, nem kapott kegyelmet.

Kivégzésének egyik szemtanúja így számolt be a kivégzésről. Végig mosolygott és a családjához fordulva ezt mondta:

"Most megyek, hogy szemtől szembe találkozzak Jézussal. Mindent nagyon köszönök. Jók voltatok hozzám. Nagyon szeretlek benneteket. Nemsokára találkozunk! Várni fogok rátok!"

Az addig 120 halálos ítéletet végrehajtó hóhér néhány nappal a kivégzés után idegösszeroppanást kapott, felmondott, amivel elveszítette a teljes nyugdíját, akkor hatással volt rá Karla bizonysága. És hogy miért mondtam ezt el? Mert Karla a megtérése után nemcsak lelkileg, hanem külsőleg is kivirult és teljesen kicserélődött, meggyógyult az élete és életének szentsége sokakat megérintett." [Karla Faye Tucker távozása ezen világról, 1998. február 3.]

Válaszok:
hhonor | 2019. május 12. 7:38

(jav.: ...amely számára egyetlen sürgősségi, neurológia sem képezhet alternatívát...; ...riporter egyszerűen nem hitte el...; ...akkora hatással volt rá...)

A cikk építkezésről szól. Erős kövekről és nem gyenge
emberekről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés