Hosszú nekrológban méltatja John Lukacsot a New York Times

2019. május 9. 22:51
Három generációnyi amerikai történészre gyakorolt nagy hatást John Lukacs unortodox történész, író és reakciós – emlékezett a The New York Times.

John Lukacsot unortodox történészként, termékeny íróként és reakciósként búcsúztatta a The New York Times. A lap szerint a politikáról, populizmusról, pop kultúráról vallott nézetei a doktríner liberálisok és konzervatívok táborából is kiemelte. 

Az újság a modern Európa krónikásának tartotta Lukacsot, aki romantikusként a polgárság letűnt báját siratta. Kiemelte, hogy Churchillt különösen tisztelte, sőt egy elismert tanulmányt is írt róla, valamint nem meglepő módon elítélően írt Sztálinról és Hitlerről is egyaránt. A nácizmus és a kommunizmus elől Amerikába menekült John Lukacs a Chestnut Hill College nevű katolikus intézményben találta meg a helyét Philadelphia egy idilli szegletében. 47 évig tanított az intézményben.

John Wilson, a michigani Hillsdale College professzor emeritusa azt írta  2013-ban a The American Conservative hasábjain, hogy 35 könyve és megszámlálhatatlan sok cikke, esszéje és kritikája révén Lukacs „három generációnyi elismert történészre volt hatással, inspirálta , vagy éppen bőszítette fel őket, annak ellenére, hogy sohasem tanított a legnagyobb vagy legelismertebb egyetemeken, ahol saját tanítványokat nevelhetett volna ki a végzős diákokból”.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én hajlamos vagyok ebben a kérdésben inkább Jonah Goldbergnek igazat adni, és a totalitárius rendszereket egyaránt a baloldali progresszió termékének tartani.

"sohasem tanított a legnagyobb vagy legelismertebb egyetemeken, ahol saját tanítványokat nevelhetett volna ki a végzős diákokból”."
Ezt érezni lehetett, aki csak távolról szemlélődött, annak is.
Miért?
Mert megszólalásai nem a sémi felsőbbrendűség szerkezetébe illeszkedtek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés