Újféle érettségi

2019. május 9. 7:19

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
Mi, kérem, soha nem tiltakoztunk amiatt, hogy nehéz az érettségi.

„Kérem, ez egyszerűen kolosszális! Most látszik csak, micsoda elmaradott, kőkorszaki, az élet mellett járó generáció volt például a miénk, apáink, nagyapáink világáról már nem is beszélve!

Mi, kérem, soha nem tiltakoztunk amiatt, hogy nehéz az érettségi, és aláírásgyűjtésbe sem fogtunk emiatt. Mi még a kőbaltás emberek voltunk. Tiltakozás és aláírásgyűjtés helyett fogtuk magunkat, és nekiálltunk rettegni. Mármint az érettségitől. Rettegésünkben pedig, még ha csak az utolsó pillanatban is, de őrült tanulásba fogtunk. Aztán elkezdődött a dolog. Idegeskedés, meló, gyomorgörcs, kreativitás – csupa kőkorszaki dolog. És abszolváltuk.

Persze kicsit csaltunk is, én például két magyarérettségit írtam meg, cserébe másnap a vécé víztartályában megtaláltam két matekpélda megoldását. Ma már a Zs generáció nem ilyen elmaradott. Ők egyszerűen tiltakoznak egy jót, hogy nehéz az érettségi, aláírást gyűjtenek, s mert a nagy idők nagy embereket követelnek, hát mindjárt találnak is maguknak egy Totyikot, aki szerint tényleg.

És ne tévedjünk, legkésőbb holnap a Demokratikus Koalíció vállvetve a Jobbikkal és a Momentummal (kihagytam valakit, Ildikó?) odaáll majd a tiltakozók mellé, hogy tényleg nehéz a matekérettségi, s mi sem bizonyítja jobban, hogy diktatúra van. S aztán hamarosan jön majd Kosztolányi Aranysárkányának világa, ahol meg is verik a tanárt, ha buktat. Hamarosan jön a lumpenprolik apoteózisa (azt hívják pokolnak). S aki mondjuk megtanult helyesen írni, az rághatja szégyené­ben az ökleit, mert ő a »nyelvtannáci«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hány érettségiző tudna néhány megoldást adni a barométer-felhőkarcoló feladatra?
https://en.wikipedia.org/wiki/..

Soha nem fogják megérteni, hogy nem a feladatokkal
versenyzünk, hanem egymással. Ha nehéz, mindenkinek nehéz.

Egyébként a tiltakozóknak igaza van. Nem lehet az embereket
diszkriminálni intellektuális alapon. Senkit ne érjen hátrány csak
ezért, mert hülye! Vagy csúnya. Vagy nemegyforma.

Én is szépségversenyt akarok nyerni!

Sajnos, ingyen rendszer szinten semmi sincs. Sokat kell dolgozni. A diák állapotbeli kötelessége a tanulás, a tudás megszerzése, a tőle telhető legmagasabb szinten.

Később az jár jól, aki odateszi magát. A megélhetés többnyire valami reálisból várható, szóval, aki azt hiszi, nem kellenek a vektorok, az eléggé félre vezetett.

Hát, rólad nekem az jut az eszembe, hogy régen még értelmes ember is több volt...

Ezt írtad:
"A 60-as években nem volt matektagozat a gimnáziumokban, hanem humán és reál tagozat."

A fenti állításod HAMIS.

Az országban először
1962-ben indult speciális matematika tagozat a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban,
1963-ban már a budapesti Szent István (akkor: I. István) Gimnáziumban is volt, aztán jött a Radnóti, meg a többi budapesti gimi. (A vidéki indulásokat nem ismerem.)

A 60-as években a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákon oly sikeresen szereplő magyar diákok
(pl. Lovász László, Pelikán József, Pósa Lajos, Babai László, Csirmaz László, Elekes György, stb.)
mind ezekben a spec. matek tagozatú gimnáziumokban tanultak.

Tessék, forrás:
https://tudomany.blog.hu/2018/..
https://www.komal.hu/cikkek/20..
http://www.imo-official.org/te..

Amennyire te tévedsz! Akiket ma felvesznek a gimikbe, azokat 20-25 éve nem vették volna fel. Négye, ötös tanulók jelentkezését fogadták el, mert a gimnázium, az felsőfokú előkészítő, tulajdonképpen.

Adtál egy ötletet, hogyan kellene kialakítani az on-line szavazásos választásokat. A választónak szavazás előtt egy véletlenszerűen feldobott határozatlan integrált kellene megoldania. - Ez nem lenne cenzus, á dehogyis. A sikeres megoldás csak azt garantálná, hogy nem egy robot szívatja a rendszert.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés