„Kerítésmentes Európa”

„Kerítésmentes Európával” kampányol az MSZP-s Ujhelyi István

2019. május 7. 08:45

„Szavazzanak az MSZP-Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes EU-ra vágynak” – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hétfőn Sopronban.

„Hogyha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak” – mondta hétfőn Ujhelyi István a „Haza, Szeretet, Európa!” címmel Sopronban tartott sajtótájékoztatón.

A teljes, vágatlan felvételt alább tekinthetik meg.

A sajtótájékoztatón Ujhelyi arról is beszélt, hogy a május 26-i EP-választás tétje az, hogy „kisodródunk-e az Európai Unióból, és egy keleti típusú, putyini Orbánisztánban fogunk-e élni”. A soproniaknak ez szerinte különösen fontos kérdés. „Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között?” Aggasztónak nevezte, hogy Budapesten „egymásnak adják a kilincset a szélsőjobboldali, Európa-ellenes politikusok”, példaként Salvini olasz belügyminisztert és Strache osztrák alkancellárt hozta fel. 

Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő politikus végül arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak. A „kerítésmentes Európàra” vonatkozó idézetet 7:52-nél találja a videóban.

Deutsch Tamás szerint Ujhelyi az európai szocialistákkal beígérte a magyar határkerítés lebontását

Kerítésmentes Európáért kampányolt Ujhelyi István hétfőn, az MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő az európai szocialistákkal beígérte a magyar határkerítés lebontását, ami elfogadhatatlan – így kommentálta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista politikus előző napi bécsi látogatását.

Ujhelyi István azzal a bevándorláspárti Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) állt ki közösen, amely beengedte a migránsok tömegeit Ausztriába – mondta Deutsch Tamás. Hozzátette azt is, hogy az osztrák szociáldemokraták volt kancellárja, Christian Kern egyike azoknak a bevándorláspárti európai baloldali politikusoknak, akik mindig minden helyen élesen és durván támadták a magyar határkerítést és határvédelmet.

„Most pedig az osztrák szocialisták a magyar szocialistákkal szövetkeznek a magyar határvédelem kiiktatására, a határkerítés lebontására” – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője.

Ujhelyi nyílt levélben reagált Deutschra: „A vasfüggöny lebontásáról beszéltem”

Miután Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője arról beszélt, hogy „Ujhelyi az európai szocialistákkal beígérte a magyar határkerítés lebontását”, Ujhelyi István is megszólalt, állítja, ő nem a határvédő kerítés, hanem a vasfüggöny lebontásáról beszélt Sopronban. „Tegnap Sopronban tartottam sajtótájékoztatót, ahol világosan és egyértelműen a nyugati határvégeken a rendszerváltáskor lebontott vasfüggönyről beszéltem” – állította a szocialista politikus.

A szocialisták 2015-ben még támadták a határvédelmi kerítést

2015-ben, amikor a magyar kormány elrendelte, hogy a magyar-szerb határon épüljön határvédelmi kerítés a tömeges, illegális bevándorlás feltartóztatása céljából, a szocialisták élesen ellenezték kerítésépítést. Az alábbiakban felelevenítünk néhány olyan szocialista nyilatkozatot a múltból, amelyben a déli határra épített határvédelmi kerítést ellenezték.

Tóbiás József (2015. június 17.): „Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.”

Kunhalmi Ágnes (2015. július 14.): „Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.”

Tóth Bertalan (2015. augusztus 18.): „Az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg.”

Tóbiás József (2015. augusztus 31.): „Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!”

Botka László, Szeged szocialista polgármestere pedig még 2017-ben nyilatkozta azt a Reutersnek, hogy lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147962

Ajánljuk még a témában