Távozik az amerikai igazságügy második embere

2019. április 30. 7:13
Rod Rosenstein lépése nem meglepő, mivel már minisztere kinevezésekor kijelentette, hogy távozni akar.

Benyújtotta lemondását hétfőn Washingtonban Rod Rosenstein, az amerikai igazságügyi miniszter helyettese, május 11-ét jelölve meg távozása napjaként. Lépése nem meglepetés, hiszen a miniszterhelyettes már William Barr miniszter jelölésekor jelezte távozási szándékát. Donald Trump akkor arra kérte őt, hogy maradjon a Robert Mueller vezette vizsgálat lezárásáig.

2017 májusában – James Comey FBI-igazgató menesztése után – Rosenstein nevezte ki Robert Muellert, a 2016-os választási kampányban Trump munkatársai és oroszok között történt esetleges összejátszást vizsgáló bizottság vezetőjévé. Majd miután az akkori igazságügyi miniszter, Jeff Sessions kivonta magát a vizsgálat felügyeletéből, ő felügyelte a Mueller-bizottság munkáját is.

Nem sokkal miniszterhelyettesi kinevezése után egyébként Rosenstein írta azt a Comey munkáját bíráló feljegyzést, amelyet Donald Trump részben felhasznált Comey menesztésének indoklásakor. Mindazonáltal maga Rosenstein is többször Donald Trump bírálatának középpontjába került. Például tavaly szeptemberben, amikor elsőként a The New York Times című lap megírta: Rosenstein titokban arról egyeztetett az igazságügyi tárca és az FBI egyes tisztségviselőivel, köztük Andrew McCabe ügyvezető FBI-igazgatóval, hogy le kellene hallgatni Donald Trump beszélgetéseit, és ehhez meg kellene győzni kormánytagokat is.

Ennek nyilvánosságra kerülésekor felmerült Rosenstein távozása, de Trump maradásra kérte őt.

A Mueller-vizsgálat jelentésének nyilvánosságra kerülésekor a jelentés egyes részleteit bírálók kereszttüzébe került a miniszterhelyettes. Egy szenátusi meghallgatáson a demokrata párti törvényhozók azt vetették szemére: megítélésük szerint a jelentés nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében vádat emeljenek az elnök ellen, de a tárca ezt nem tette meg. Rosenstein védelmébe vette mind a vizsgálatot, mind a minisztérium ezzel kapcsolatos álláspontját.

Az amerikai sajtóban is megjelent lemondó levelében Rod Rosenstein azt írta: „őrizzük a hitet, betartjuk a törvényt és mindig Amerika az első a számunkra.”

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés