Csíksomlyó előtt

Jezsuita lapban jelentik fel a magyar jobboldalt Ferenc pápánál

2019. április 29. 19:11
Egy amerikai jezsuita lap CEU-n is tanult szerzője szerint „Csíksomlyó a jobboldali populisták kedvenc helye, akik szeretik a nagy tömeget és az intenzív vallásos hitet”, a pápa látogatásán szerinte „jelen lesz Orbán több ezer bevándorlásellenes aktivistája, akik a pápa támogatását akarják”; így az lenne a kívánatos, ha Ferenc pápa migránsokkal és migránsokat segítő szervezetekkel találkozna útja során, és szentbeszédében menne neki az Orbán-féle politikának.

„Üzenet Ferenc pápának: tartsa észben a jobboldali populistákat, mikor Romániába látogat”ezzel a címmel jelent meg egy cikk az America – The Jesuit Review című jezsuita lapban pár napja. A lap vezető szerkesztője James Martin, aki egyben Ferenc pápa kommunikációs titkárságának tanácsadója is, s aki nemrég a katolikus egyház és az LMBTQ emberek közötti kapcsolatok erősítéséről írt könyvével váltott ki kritikát az egyház konzervatív szárnyából, többek között Robert Sarah guineai bíborosból.

„Európa jobboldali populistái kihasználhatják” Ferenc pápa csíksomlyói látogatását, hogy nekimenjenek a bevándorlóknak és menekülteknek – írja a cikkszerző, Marc Roscoe Loustau, hozzátéve:

a pápa elháríthatja őket, ha világosan megfogalmazza az idegenek befogadásának tanát.

Roscoe Loustau összefoglalja, mi is Csíksomlyó, megjegyezve, hogy habár az első világháború után a határok változtak, de erdélyi magyarok elméjében mégis ugyanott maradtak a határok; és hogy „tapasztalatból tudom, hogy a magyarok még mindig éneklik ott a magyar himnuszt”.

A szerző szerint ugyan sokan imádkozni mennek Csíksomlyóra, mások „politikai motivációból, ami botrányosan ellentétes a katolikus társadalmi tanítással”.

A jezsuita lap szerzője azt írja:

„Csíksomlyó a jobboldali populisták kedvenc helye, akik szeretik a nagy tömeget és az intenzív vallásos hitet”.

Ezután úgy folytatja: „Orbán Viktor, Magyarország tekintélyelvű miniszterelnöke többször volt ott, legutóbb 2013-ban. Orbán helyettesének, Semjén Zsoltnak mindig foglalt helye van az oltárral szemben, térde gyakorlatilag összeér az erdélyi katolikus püspökökével.”

Ezután a szerző kifejti: Orbán hangja a vezető bevándorlásellenes hang Európában, Donald Trump beígért mexikói fala az ő déli határra húzott kerítésének ötletéből született, Steve Bannon, Trump volt stratégája járt Budapesten, és Orbán mindennek az ellentéte, mint amiért Ferenc pápa kiállt.

Roscoe Loustau szerint nem minden katolikus pap ért egyet a „jobboldali populistákkal”, és „a katolikus vezetők nem tudják, mit csináljanak Magyarország jobboldali populistáival”. 

Ráadásul a pápa csíksomlyói látogatásánál

„jelen lesz Orbán több ezer bevándorlásellenes aktivistája, akik a pápa támogatását akarják”.

Roscoe Loustau felteszi a kérdést: „vajon Ferenc pápa csíksomlyói látogatása annak a jele, hogy újragondolta a jobboldali, bevándorlásellenes populizmussal szembeni álláspontját? A válasz nyilvánvalóan az, hogy nem”. 

Kifejti: Ferenc pápa csak Románia Európa-párti, német kisebbségből származó elnökének. Klaus Iohannisnak a meghívását fogadta el, s ezzel a Brexit idején egy „kisebbség EU-n belüli felszabadításának sikeres történetét” is hangsúlyozta, akárcsak az ökumenizmust, hiszen Iohannis lutheránus.

Roscoe Loustau szerint

Ferenc pápának Csíksomlyón „a legvilágosabban ki kell fejeznie, hogy a magyar jobboldali populisták nem bírják a támogatását”.

Sőt: a pápa állást foglalhatna Orbán Viktorral szemben, és közvetlenül megszólíthatná a magyar politikusokat.

A szerző végül kifejti: Ferenc pápának igazából kifejezetten migránsokat segítő szervezetekkel, valamint Romániában és Magyarországon letelepedni kívánó migránsokkal kellene találkoznia a látogatása alkalmából.

***

A szerző, Marc Roscoe Loustau a Harvardon végzett, 2009 és 2013 között Csíksomlyón élt és dolgozott antropológusként. 2013 tavaszán a CEU-n hallgatott szociológiát és antropológiát. A CEU-n a gender szak egy workshopján „A Szűzanya és a római katolikus maszkulinitások válsága” címmel tartott előadást.

2011-ben az ELTE-n tartott előadást Tanúságot téve, fájdalmat viselve: Szűz Mária közbenjárásához kapcsolódó történetek a csíksomlyói búcsújáróhelyről címmel. 2012-ben a Harvardon Marx és olvasói címmel tartott féléves órát. Régebben a Rhode Island-e Reed College multikulturalizmussal foglalkozó munkacsoportjának. Vallása szerint nem katolikus, hanem univerzalista unitárius, több ízben tagja volt a kifejezetten liberálisnak számító Unitarian Universalist Association általános közgyűlése tervező bizottságának.

Az America – The Jesuit Review című jezsuita lap 1909 óta jelenik meg, szerkesztősége a New York-i Manhattanban működik. Mindig is a katolicizmus liberális ágának képviselője volt, a Washington Post egyszer úgy írta le, mint a „katolikus liberális értelmiségiek kedvenc lapja”.  1998-2005 között, Thomas J. Reese főszerkesztése idején különösen is arról volt ismert a lap, hogy katolikus profilja ellenére számos témában a hivatalos katolikus egyházi tanítással ellentétes álláspontot képvisel. 

 

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ferenc! Űzd ki a sátáni katolikusokat Csíksomlyóról, nem misézz számukra, ezek mind szélsőjobboldali nacionalisták, irredenták, soviniszták, semmi közük Babba Máriához. Babba Mária várja az afrikai bevándorlókat....

Hazugság, hogy a romániai németeket a Kárpátok Géniusza pénzért adta el Németországnak, a valóság, Bukarest felszabadította a német kisebbséget, amely többségbe került történelmi településeiken, virágzik a német nyelv és a kultúra, a románok is németül tanulnak, Romániában példaértékű a kisebbségek helyzete.

Csak a fasiszta magyarok akarják még beszélni a nyelvüket és megőrizni kulturájukat, vallási gyökereiket, ami hallatlan 2019-ben.

Ez az ember nem keresztény! Milyen alapon beszél bele, add tanácsokat egy pápának!
A szentbeszédben tilos a politizálás! Úgyhogy ki ez a szemétláda, aki ilyen tanácsokat ad a pápának?
Másrészt az erdélyi papok, püspök, alig várják, hogy végre találkozhassanak Ferenc pápával és beszélhessenek neki a problémáikról, a magyarság helyzetéről, a csángók lehetetlen körülményeiről az Egyházban.

Jobboldali populisták kedvenc helye? Hülye ez az ember! Nézze már meg, hogy kik utaznak Csíksomlyóra a Boldogasszony zarándok vonaton minden évben!

A szöget kihagytad. jancsiszög

A szerző felületsen ismeri a magyar politikai viszonyokat: miért kellene a pápnak osztania az ő primitív nézeteit? A családtámogatás kormánya, a kereszténységet alkotmányos szinten megvallás kormánya, az európai népességcsere elutasítsának kormánya lenne problémás? Ugyan már!

Ez a krapek egy unitáriánus. Vagyis nem keresztény.

Köszi, ezt már megtaláltam.

A jezsuita atyák ezt jól tudják. Ez a pasi nem jezsuita és nem is atya.

Érdekes az ilyen nagy magyargyűlölet.

Nem emlékszem, hogy Orbán lett volna Csíksomlyón, de forrást sem találok róla. nemhogy többször. Ráadásul református.

"Csíksomlyó a jobboldali populisták kedvence, akik szeretik a nagy tömegeket és az intenzív vallási érzést. Orbán Viktor, az autokratikus miniszterelnök többször is ott volt, legutóbb 2013-ban."

Válaszok:
bini | 2019. április 30. 12:25

Kedves Dodó!

Köszönöm soraidat.

Kedves Karolus!

Neked is köszönöm, hogy megvédtél. A legtávolabb áll tőlem a magyargyűlölet. Keresem az egymás közti megértést, szeretetet. S harcolok az árokásók, a békétlenek, a kölcsönös tiszteletet elutasítók, az egyenlő fájdalmat el nem ismerők, a hazaárulók ellen.

"Az America – The Jesuit Review című jezsuita lap 1909 óta jelenik meg, szerkesztősége a New York-i Manhattanban működik."
Eddig úgy tudtam, a Manhattan-i világjobbító csőcselék az általa kitervelten létrehozott nagy válság - 1929 - idején vásárolta fel az amerikai sajtót szarér-hugyér.
Most legalább megtudtam, askenázik és mindenázik már 1909-ben katolikus lapot futtattak és azóta is...

Sajnos ennél nagyobb a gond. Ha egy kicsit tisztában vagy a katolikus egyház belső viszonyaival, akkor tudod, hogy a jezsuiták teljesen liberálissá váltak az elmúlt évtizedekben, a progresszizmus és modernizmus megszállottjai, minden erővel az egyház átalakításán fáradoznak - a rossz irányban. A hajdani jezsuták forognak a sírjukban.

A balos, progresszista jezsuiták római lapjukban, a La Civilta Cattolicában is a “populisták” ellen mozgósítanak:

https://katholisches.info/2019..

Névtelennek nem névtelen.
https://www.americamagazine.or..
Egyébként egy másik cikkéhez mellékelt térképen Moldova fővárosa eredeti nevén Kisjenőként van feltüntetve. Úgy látszik a régi, Bukarest magyarellenes, de a katolicizmussal engedékenyebb politikáját elfogadó vatikáni diplomácia folytatását tapasztalhatjuk.

Fogalmam sincs. Nem értem ezt az egészet. Nem értem ennek az újságnak a kiadóját, lap gazdáját, ha unitarizmus hogy lehet katolikus annak is egy szélsősége

Hihetetlen, hogy milyen, hazugságra, aljasságra képes ez az ember. A pápát akarja felhasználni ellenünk.
Azt hiszem sorodét mi fogok.
Ki más állhat mögötte?

Ebben mi a meglepő neked? Nem olvastad még a Szív újságot?
És egyáltalán.

Én örülnék a legjobban, ha Luciferenc kapna egy kiadós verést Székelyföldön. Én mindenesetre szkeptikus vagyok. Két hete beszéltem gyimesi csángó parasztokkal a pápalátogatásról. Egyáltalán nem látják az egyházvezetés eretnekségét (nem olvasnak lapokat), számukra ez nem egyházpolitikai, nem is teológiai, dogmatikai ügy, hanem egyszerűen identitás-kérdés. Úgyhogy ott lesznek a Nyeregben, és biodíszletként asszisztálni fognak Bergoglio standup komédiájához.

Pedig volt, sőt református létére megkapta II.János Pápától a Nagy Szentgyörgy Keresztet amit nem egyházi személyek kapnak. Eddig hárman kapták meg köztük Ottó von Habsburg.

Válaszok:
Sulammit | 2019. április 30. 23:17

Mikor volt? Ez az krapek azt írta, hogy 2013-ban. Erről nem találtam semmiféle forrást. És egyáltalán arról, hogy ott lett volna.

Budapest: B>Õszentsége II. János Pál pápa a Nagy Szent Gergely Rend nagykeresztjének civil fokozatát adományozta Orbán Viktornak, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnökének, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnökének.

A Nagykeresztet Magyarországról az elmúlt században összesen hárman kapták meg, köztük 1931-ben Huszár Károly, az 1919 novemberében megválasztott miniszterelnök, aki katolicizmus érdekében kifejtett tevékenységéért részesült a pápai elismerésben. 1945 óta Magyarországon senki sem részesült ebben a magas elismerésben. (Apor Gábor, a mártír püspök testvére és Habsburg Ottó nem magyar állampolgárként kapták meg.)

H

Én is így értettem.

Azért írtam, hogy hülyeséget ír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés