Felbolydult Nagy-Britannia, élen Farage Brexit Pártja

2019. április 23. 13:48
A legújabb YouGov-felmérések alapján a legnépszerűbb brit párttá lépett elő Nigel Farage újonnan alapított Brexit Pártja. A konzervatívoktól elpártolnak a szavazók, a brit fiatalok közel négyötöde pedig balos-liberális szimpatizáns.

Április közepén készítette el a legújabb pártpolitikai közvélemény-kutatását a YouGov. A kutatásban arra voltak kíváncsiak, kire szavaznának a britek, ha meg kell tartani a május végi európai parlamenti szavazást Nagy-Britanniában is.

A válaszadások földindulásszerű változásokra mutatnak rá.

Élen Farage, szétszéledtek a konzervatív szavazók

A semmiből az élre ugrott az EU-ellenességéről ismert, korábbi UKIP pártjával sikereket elérő Nigel Farage EP-képviselő új, szimplán Brexit Párt névre hallgató új politikai szervezete.

A YouGov új felmérése szerint a brit választók 27 százaléka Farage új pártjára szavazna az EP-választáson. A második helyen a Munkáspárt áll 22 százalékkal, a harmadik helyen a most kormányzó Konzervatív Párt, mindössze 15 százalékkal.

Mögöttük a Zöldek 10, a Liberális Demokraták 9, a maradék UKIP pedig 7 százalékot kapna. A szintén pár hete elindított, EU-párti, Munkáspárt-kilépők által alapított  Change UK - The Independent Group 6 százalékon áll.

A YouGov részletes és érdekes háttéradatokat is bemutat. Eszerint a Konzervatív Párt 2017-es parlamenti választási szavazóinak 49 százaléka állt át Farage új pártja mögé, s a saját korábbi szavazóik alig egyharmada tart ki a toryk mellett. 

A Corbyn vezette Munkápárt korábbi szavazói is szétszóródtak, közülük sokan a Zöldekre, a Liberális Demokratákra, a Change UK-ra szavaznak, és némileg meglepő módon a 2017-es munkáspárti szavazók 10 százaléka is a Brexit Párt mögé állt.

Hasít a baloldal a fiatalok körében

Feltűnő az is, hogy a legfiatalabb, 18 és 24 év közötti választók körében négyötödös támogatottsága van a baloldali, illetve liberális pártoknak. A fiatalok 47 százaléka szavazna a Corbyn vezette Munkáspártra, 23 százalék a zöldekre, 6 százalék a liberálisokra, 4 százalék a Change UK-ra; míg csak 7 százaléknyi fiatal voksolna a konzervatívokra, 8 százalékuk a Brexit Pártra és 5 százalék a UKIP-ra.

A földrajzi különbségek is érdekesek: Londonban 25 százalékkal első a Munkáspárt, második a Brexit Párt (23 százalék), harmadikok a Konzervatívok (17 százalék), és negyedikek a Zöldek (16 százalék). Dél- és Közép-Angliában a Brexit Párt, Észak-Angliában pedig a Munkáspárt áll az élen. 

Skóciában természetesen a Skót Nemzeti Párt az első 35 százalékkal, a Munkáspárt itt 16, a Zöldek és a Brexit Párt 13-13, a Konzervatív Párt pedig mindössze 10 százalékon áll.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt mondom, legyünk óvatosak, várjuk meg az eredményt, de úgy tűnik, hogy a brittek kezdenek benáculni.

Hát nem egészen... A migránsok gyerekei nem az egyetemek felé mozognak többségükben.

Rule Britannia! - magyarul az első két szakasz:

Midőn a britt föld, égi szóra,
A tenger mélyiből kikelt,
Ez volt a hitlevélbe’ róla,
Mit angyal-kórus énekelt:
Légy úr, Britannia, bárhol zúg a hab!
Brittből nem lesz soha rab!

Sok nép, mely mint te, nincs megáldva,
Majd kényur-láncokat cipel:
Te nagy, szabad léssz, s a világba’
Mindenki fél és irigyel.
Légy úr, Britannia, bárhol zúg a hab!
Brittből nem lesz soha rab!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés