Hűek maradunk értékeinkhez

2019. április 15. 17:11

Varga Judit
Budapester Zeitung

Az arrogancia és a professzoros, moralizáló kioktatás helyett kölcsönös megértésre és bizalomra van szükségünk. Interjú.

„Európai uniós államtitkárként igen aktívan küzd a külső kommunikációs frontvonalban. Biztosan frusztráló egyre újra végighallgatni ugyanazokat a vádakat és gyanúsítgatásokat. Miből meríti a motivációját, hogy mindig teljes energiával megpróbálja helyre igazítani a dolgokat?

Bízom a „lassú víz partot mos” alapelvben. Rengeteget utazom és nagyon sok beszélgetést folytatok. Év eleje óta a közélet 34 magas rangú képviselőjével találkoztam, 13 európai fővárosban jártam, számtalan előadást tartottam és jó néhány interjút adtam újságoknak. Az aktív szerepvállalásommal csupán a tárgyilagos dialógust szeretném segíteni. Természetesen lehet és kell is kritizálni Magyarországot, de kérem, ne részrehajló forrásokból származó mindenféle gyanúsítgatások és féligazságok alapján. Természetesen tudom, mi áll mindezek mögött. Mihelyt objektív szinten mozgunk, és a magyar szabályozásokat összevetjük a többi európai uniós ország joggyakorlatával, hirtelen alig marad valami a korábbi nagy vádakból. Ezért támadnak csak egészen ritkán objektív szinten és objektív érvekkel. Nagy szenvedéllyel végzem a munkám. Egy éve még egyszerű alkalmazott voltam az Európai Parlamentben. Naponta bosszankodtam amiatt, hogy a nyugati média milyen tényszerűtlen vádakkal támadja Magyarországot. Amikor lehetőséget kaptam arra, hogy tegyek valamit ezek ellen a támadások ellen, természetesen nem sokáig haboztam. Most olyan pozíciót töltök be, amely lehetővé teszi, hogy befolyásos véleményformálókkal beszélgethessek.

Lát valami fejlődést? Érez valamit a Magyarországgal való bánásmód tárgyilagosabbá válásából?

Igen, nagyon is, sajnos azonban gyakran csak zárt ajtók mögött. Ott már gyakori a támogatás és az álláspontjaink iránti megértés. Nagyon remélem, hogy a választási eredmények alapján ezek az emberek bátrabbá válnak, és hogy végre Nyugat-Európában is átfogó sajtó- és véleményszabadság lesz. A nyugati politikusoknak nem kellene többé félniük a szabad véleménynyilvánítástól. A Magyarország iránt mutatott nyílt megértés a továbbiakban nem szabad, hogy bátorságpróbát jelentsen számukra. Jelenleg a határozottan konzervatív módon nyilatkozó politikusokat a nyugati mainstream média néhány órán belül pellengérre állítja. Hatalmas liberális médianyomással van dolgunk. Ha valaki Nyugat-Európában politikusi karriert akar befutni, nem bőszítheti fel ezeket az erőket, ez magyarázza a Néppárt csúcsjelöltjének, Manfred Webernek a cselekedeteit is. De éppen ez teszi tönkre Európát, annak a lehetőségnek a hiánya, hogy elfogulatlan eszmecserét folytassunk, és közösen keressük a legjobb megoldásokat a sok kihívásra. Európának ez a helyzet árt – nem a mi álláspontjaink. Mi kritikus európaiak vagyunk, akik egy jobb, működőképesebb Európai Uniót akarnak. A Juncker-bizottság nem volt képes migránsok millióit az Európai Unión kívül, a briteket pedig azon belül tartani. Erről nyíltan beszélni kell! Az arrogancia és a professzoros, moralizáló kioktatás helyett kölcsönös megértésre és bizalomra van szükségünk. Ha azt akarjuk, hogy az Európai Unió nevű projekt sikeres legyen, akkor újra inkább a valósággal kell foglalkoznunk, és nem szabad mindenféle vágyálmokat kergetnünk. Ahelyett, hogy erőinket felemésztve állandóan egymás ellen küzdünk, inkább Európa nagyszámú külső kihívásával kellene foglalkoznunk!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146786

Ajánljuk még a témában