Tisztázná a „nézeteltéréseket” a Mazsihisz Gulyás Gergellyel

2019. április 11. 21:06
A józsefvárosi holokauszt-emlékhellyel kapcsolatos „nézeteltérések tisztázása érdekében” meghívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert a Mazsihisz.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a józsefvárosi holokauszt-emlékhellyel kapcsolatos nézeteltérések tisztázása érdekében” meghívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy látogasson el a szervezet Síp utcai központjába.

A Mazsihisz csütörtökön a honlapján azt írta: a szövetség vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség – mint a legnagyobb taghitközség – elöljárósága ezt a közleményt közös határozatban fogadta el, hogy megoldódjon a józsefvárosi pályaudvar helyén tervezett holokauszt-emlékhely ügye. A Mazsihisz üdvözli Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti nyilatkozatát, amely szerint a magyar kormánynak fontos a holokauszt emlékezete. A magyarországi deportálások 75. évfordulóján ez egyértelmű jelzés a zsidó közösségnek Magyarország kormányától – fűzték hozzá.

Felajánlják segítségüket

Hangsúlyozták: a Mazsihisz a holokauszt hiteles emlékezete miatt továbbra is párbeszédre törekszik a magyar kormánnyal. Ismételten felajánlják segítségüket, hogy megoldódjon a józsefvárosi intézmény elhúzódó ügye. A Mazsihisz abban érdekelt, hogy olyan „nemzetközileg elismert, hiteles, az őszinte szembenézést szolgáló emlékhely jöjjön létre a Józsefvárosi pályaudvar helyén, amely összhangban van a magyar zsidóság emlékezetével”. Kiemelték azt is: a józsefvárosi projekt hazai és nemzetközi megítélésén leginkább a magyar kormány és a Mazsihisz közvetlen párbeszéde segíthet. A nézeteltérések tisztázásáért tehát meghívják Gulyás Gergelyt, hogy látogasson el a szervezet Síp utcai központjába, egyúttal tekintse meg a 100 éves Zsidó Múzeumot, a budapesti gettóról szóló történeti kiállítást, és a kormány támogatásával hamarosan megújuló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013 szeptemberében jelentette be, hogy holokauszt-emlékhely épül a józsefvárosi pályaudvaron. A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése 2014. februárban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól, jelezve ezzel, hogy egyebek mellett a Sorsok Háza-projekt leállítását szeretnék elérni. A közgyűlés után a Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, ebben azt javasolták, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett jöjjön létre az Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem Intézet 2014 márciusában közölte, hogy nem vesz részt a Sorsok Háza projektben, mert a magyarországi zsidó közösség és a nemzetközi felek, köztük a Jad Vasem érdemi részvétele nélkül fejlesztik a múzeumot.

Nem volt értelme sietni

Schmidt Mária, a Sorsok Háza megvalósításával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója 2015 áprilisában mutatta be az emlékhely koncepcióját a józsefvárosi önkormányzatnak. Lázár János 2016 nyarán – már miniszterként – arról beszélt, hogy a Sorsok Háza kényes kérdés, amelyből nem lehet a magyar zsidóságot kihagyni, „amíg nem tudunk konszenzusra jutni, addig nincs értelme sietni”. 

Gulyás Gergely tavaly szeptemberben azt jelentette be, hogy idén, a magyarországi holokauszt 75. évfordulóján megnyitja kapuit a Sorsok Háza, amelynek tulajdonosa Európában egyedülálló módon a zsidó közösség, a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz. A Mazsihisz erre közleményben úgy reagált: az EMIH bevonása szerintük a legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon majd zsidó emberek százezreinek jogfosztásáról és kiirtásáról. Bár az EMIH része a 
sokszínű magyar zsidóságnak, semmiképpen sem képviseli – jegyezték meg. Gulyás Gergely márciusban minimálisnak nevezte annak az esélyét, hogy még idén megnyíljon a Sorsok Háza. Akkor lesz Sorsok Háza, ha a kérdésben békét lehet teremteni – közölte.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rájöttetek, hogy kimaradtok a buliból? Nem gondoltátok, hogy majd az EMIH-t bízza meg a kormány!
Tulajdonképpen azt állítjátok, hogy nélkületek nem hiteles ennek a kornak a bemutatása. Miért, mert az ortodoxok talán nem voltak ennek elszenvedői?
Szerintem pedig a vallásához ragaszkodó zsidók szenvedték meg a legjobban.

Szerintem ha eddig ráért, mostmár NEM sürgős.

Majd ha a Szabadság téri magán kiállítás az érintettek egyetértésével a Páva utcába kerül.

Gondolom, a rettenetes botrány az, h. Schmidték, jogosan, nem hagyták volna ki a Sorsok Házából a pesti sikeres mentést, akár a Sztehlo missziót, didaktikai céllal megjelenítve, h. MINDIG van több lehetőség, csak pl. komolyan kell venni a vallás előírásait, íratlan parancsait.

Jó az úgy, torzóban, ha a MAZSIHISZ-nak nem sürgős, tényleg ráér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés