„Hétezer eurós” himnuszéneklést szervez Balogh Ákos Gergely a DAC-Slovan meccsre

2019. április 4. 11:08
Miután a szlovák parlament úgy döntött, súlyos büntetést kell fizetnie annak, aki csak úgy, külföldi küldöttség hiányában énekli egy külföldi ország himnuszát, polgári engedetlenség indul – ezúttal Magyarországról. A kezdeményezőt, lapunk korábbi főszerkesztőjét kérdeztük a tervezett eseményről.

Egy frissen elfogadott jogszabály szerint Szlovákiában csak akkor lehet más ország nemzeti himnuszát lejátszani és énekelni, ha az adott állam hivatalos küldöttsége is jelen van. E törvény értelmében büntethetővé válik a DAC mérkőzésein is a magyar Himnusz. A javaslatot a Híd képviselői is megszavazták 13-ból 9-en. A törvény magyarellenes élét alátámasztja egyik beterjesztője, Dušan Tittel (SNS) felszólalása, amit a törvény szükségességéről kérdező képviselőtársának címzett: „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől”.

A felháborító döntésről Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója, lapunk publicistája azt írta: „A szlovák kormánykoalíció megtiltotta, amit még a kommunisták sem mertek. Az igazán gyomorforgató a történetben pedig az, hogy ehhez a Híd hat magyar képviselője is asszisztált. Tömören: magyarok szavazták meg a magyar himnusz eléneklésének betiltását, büntethetőségét. Várom, melyikük kér ezért bocsánatot és adja vissza a mandátumát?”

Balogh Ákos Gergely

A Demkó Attila (szintén lapunk publicistája) által írt Máglyatűz geopolitikai regény kiadója, Balogh Ákos Gergely – a Mandiner korábbi főszerkesztője – Facebook-eseményt hirdetett április 27-re, a DAC-Slovan futballrangadóra a dunaszerdahelyi stadionba „7000 eurós közös himnuszéneklés a DAC-Slovan meccsen” címmel. Az eseményt főpróbának szánja a jogszabály hatályba lépése előtt.

Az esemény leírásában az szerepel: „A Szlovákiában elfogadott Lex DAC 1904 alapján a magyar zászló után már a magyar himnusz éneklését is tiltani fogják az országban, többek közt a sporteseményeken is. A büntetés legfeljebb 7000 euró. A ŠK Slovan Bratislava elleni DAC-meccs kitűnő alkalom a főpróbára. Énekeljük együtt!”

Megkérdeztük Ákost, mi vezette az esemény meghirdetéséhez?

„Először a magyar zászlót tiltották be a szlovákiai – nem válogatott – sporteseményeken, és ez az újabb törvény is egyértelműen a magyarok ellen irányul, főleg a dunaszerdahelyi DAC-meccsek miatt. Ezt nem is titkolta a javaslatot beterjesztő nacionalista kormánypárt, az SNS. Dušan Tittel volt válogatott focista, ma SNS-képviselő beszélt erről a liberális Ondrej Dostál tiltakozására.

Balogh Ákos Gergely szerint biztosan hangosabban fog szólni a magyar himnusz ezen a meccsen. „Mindenkinek joga van hozzá, hogy otthon érezze magát a szülőföldjén. Az otthonosság joga alapvető emberi jog, legalábbis annak kéne lennie. Minden, a nemzeti jelképek használatát korlátozó lépés, legyen szó akár Romániáról, akár Szlovákiáról, csak még dacosabb ellenállást szül, és erősíti a felismerést: elfogadhatatlan, hogy az ott élő magyarok másodrendű polgárnak érezzék magukat.”

 

 

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden tiszteletem , BÁG!

Kedves Petike és főleg Viktor! Most itt az alkalom a kardcsörtetésre. Most legyen nagy a szátok! Vagy talán, esetleg, netalántán a V4-es összeborulás fontosabb?.

Az a helyzet faszikám, hogy a magadfajták miatt mostanában semmi nem elég a nacionalizmusból. De a mi a véleményed a szlovák nacionalizmusról, amelyik be van szarva a magyar himnusztól? Vagy a román nacionalizmusról, a melyik a székely zászlótól retteg?

BÁG meg egy báb a kezdeményezésével, ugye, te fokozhatatlan aljaember?

Te perverztroll.

te nsdap komrade én már többször értésedre adtam hogy hol, te hülye perverztroll :)

"bezzeg mikor az elvtársad hülye faszozott, még tudtad hol a helyed, nem hőbörögtél, hanem szépen elnézést kértél, hogy létezel! :)"

Elmagyaráztam (neked) ott ,hogy amit abban a manditopikban ott a HIV-fertőzés módjáról kommenteltem az nem bizonyult alaposnak, azaz faszságot mondtam, úgypedig elfogadhatóalappal kaphattam meg arra tőle a címkét :) Ámde másoktól máshol, különösképpen ha igazságot írok, akkor Tőled csakis perverztrollkodás amit csinálsz, lásdd be -- egyszer ha majd benő a fejedlágya.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés