Szabadon engedtek több nőjogi aktivistát Szaúd-Arábiában

2019. március 28. 16:55
Sokan úgy vélik, hogy a korábbi letartóztatások a királyság reformokat ellenző köreinek a megbékítését célozták.

Legalább három nőjogi aktivistanőt engedtek szabadon csütörtökön a szaúd-arábiai hatóságok – közölte egy szaúd-arábiai emberi jogi szervezet. A Reuters hírügynökség ugyanakkor több meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról írt, hogy három aktivistát már elengedtek, a többit pedig vasárnap fogják. Az AP hírügynökség értesülései szerint a szabadlábra helyezés egyelőre feltételes.

A szaúd-arábiai székhelyű Egyenlő Emberi Jogokért Mozgalom (ALQST) jogvédő szervezet Twitteren ugyancsak megerősítette három aktivistanő szabadon bocsátását. Márciusban több aktivistanő bírósági tárgyalása kezdődött a királyságban. Őket csaknem egy évvel korábban vették őrizetbe, mert szót emeltek a nők autóvezetésének tilalma ellen szólaltak fel, és bírálták azt a rendszert, amely szerint az országban a nők számára több mindent – például a külföldre utazást – csak a férfi gondviselő engedélyezhet.

Külön érdekesség, mindössze néhány héttel az előtt tartóztatták le őket, hogy Rijád engedélyezte az országban az autóvezetést a nők számára. Sokan úgy vélik, hogy a letartóztatások a királyság reformokat ellenző konzervatív köreinek a megbékítését célozták. Elemzők szerint vélhetően üzenetnek is szánták az intézkedést, hogy senki ne próbáljon eltérni a kormánykörök által diktált reformok mértékétől és idejétől.

Nemzetközi jogvédő szervezetek, például az Amnesty International és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek többször vádolták meg Szaúd-Arábiát, hogy kínzásnak és szexuális zaklatásnak vetett alá számos, május óta letartóztatott aktivistát. Nafdzsán, Júszuf és társaik szabadon bocsátásért több nemzetközi kampány is indult.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés