Christchurchi merénylet: Marx és a fehér keresztények

2019. március 28. 10:17

Megadja Gábor
Vasárnap
Ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig „keresztény-fehérnek” tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki. Interjú.

A történtek alapján levonható eszmetörténeti síkon bármilyen következtetés? Vajon az emberiséget megmételyező eszmevírus egyik feléledésével állunk újra szemben? 

A liberális közéleti panelekben ez esetben is megint csak azt hallhattuk, amit máskor is: ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig »keresztény-fehérnek« tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki, az mindig kollektíven a keresztények bűne lesz. Az igazi szellemi elkövetőket is hamar megtalálják, s ilyenkor merül fel újra és újra Donald Trump vagy a mi esetünkben Orbán Viktor neve. 

Tehát, amikor fehér keresztény elkövetőről van szó – mondjuk a keresztényre később rátérek, hogy mennyire lehet ebben az esetben erről beszélni –, akkor a felelősségnek mindig megtalálják valamiféle furcsa, metafizikai láncolatát, tehát azt, hogy ki kit miképpen befolyásolt, inspirált. 
Ha visszagondolunk arra, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott Marx szobránál, akkor a felelősségnek ezen metafizikai láncolata valahogy nem rajzolódott ki. Sőt, ott kifejezetten arról volt szó, hogy Karl Marx semmiben sem vétkes, amit később a kommunista rezsimek elkövettek, hiába írt ezt-azt, viszont ha Trump vagy Orbán mond valamit, akkor annak következményei azonnal megjelennek mindenféle elmebeteg merénylő cselekedeteiben. 

Vagyis, ha valaki a fehér faj és a nyugati civilizáció nevében öl – ott van például az új-zélandi elkövető példaképe, a norvég Breivik is –, ott mindenképp kimutathatónak vélik, hogy a nyugati, jobboldali, populista politikusok a valódi szellemi elkövetői ezeknek a cselekményeknek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek a szerzővel. Ugyanakkor tartozunk az igazságnak annyival, hogy leírjuk: a saját oldalunkon ugyanígy működik ez a panel. Csak nálunk Trump meg Orbán helyett Soros meg Merkel szerepel. A fehér keresztény helyett meg a muszlim bevándorló.

Az viszont tényleg szembeötlő, hogy a marxi alapvetések milyen védettséget élveznek. Pedig az öreg Karl világosan írt forradalomról, osztálynélküli társadalomról, a világ proletárjainak egyesüléséről, a burzsoázia eltörléséről, satöbbi.

Ugyanakkor a "fasizmussal szimpatizáló" Ezra Poundnak vagy Celine-nek nincs bocsánat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés