Christchurchi merénylet: Marx és a fehér keresztények

2019. március 28. 10:17

Megadja Gábor
Vasárnap
Ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig „keresztény-fehérnek” tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki. Interjú.

A történtek alapján levonható eszmetörténeti síkon bármilyen következtetés? Vajon az emberiséget megmételyező eszmevírus egyik feléledésével állunk újra szemben? 

A liberális közéleti panelekben ez esetben is megint csak azt hallhattuk, amit máskor is: ha iszlamista követi el a merényletet, akkor elszigetelt esetről és valamiféle háborodottról van szó, ha pedig »keresztény-fehérnek« tekinthető az elkövető, akkor azt általánosságban a keresztény fehér ember bűnének kiáltják ki, az mindig kollektíven a keresztények bűne lesz. Az igazi szellemi elkövetőket is hamar megtalálják, s ilyenkor merül fel újra és újra Donald Trump vagy a mi esetünkben Orbán Viktor neve. 

Tehát, amikor fehér keresztény elkövetőről van szó – mondjuk a keresztényre később rátérek, hogy mennyire lehet ebben az esetben erről beszélni –, akkor a felelősségnek mindig megtalálják valamiféle furcsa, metafizikai láncolatát, tehát azt, hogy ki kit miképpen befolyásolt, inspirált. 
Ha visszagondolunk arra, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott Marx szobránál, akkor a felelősségnek ezen metafizikai láncolata valahogy nem rajzolódott ki. Sőt, ott kifejezetten arról volt szó, hogy Karl Marx semmiben sem vétkes, amit később a kommunista rezsimek elkövettek, hiába írt ezt-azt, viszont ha Trump vagy Orbán mond valamit, akkor annak következményei azonnal megjelennek mindenféle elmebeteg merénylő cselekedeteiben. 

Vagyis, ha valaki a fehér faj és a nyugati civilizáció nevében öl – ott van például az új-zélandi elkövető példaképe, a norvég Breivik is –, ott mindenképp kimutathatónak vélik, hogy a nyugati, jobboldali, populista politikusok a valódi szellemi elkövetői ezeknek a cselekményeknek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol van a keresztény szótárban, a Szentírásban a fehér keresztény fogalom, a fehér Krisztus követő fogalom? Ugyanakkor valóban sokszor mérgezzük a lelkeket, manipulációkkal, fals igazságok tálalásával, általánosításokkal, ellenségképek gyártásával, háborúk vízionálásával, amihez a médiák nem kis mértékben nyújtanak adott megnyilvánulásaikkal segítséget, (ahelyett, hogy keresztény mintákat mutatnánk) s ezek is mind az indulatokat és gyűlöletet fogják erősíteni egyesekben, kultúrákat, vallásokat állítanak egymással szembe, annak adunk teret, aki akár úgy formálja belülről az embert, hogy annak az lesz a kimenete, mint ami történt a nevezett mecsetben vagy más esetekben más radikálisok cselekedeteik során, már bőrszín megjelölés nélkül.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 10:51

Viszont azon dolgokat legtöbbször elhallgatjuk, amelyek építenének, amelyek másról is informálnak. Ha Jézust követjük, ha a világosságban kívánunk járni, azokról miért hallgatunk?

Akár egy Jézusi minta egy muszlimtól, amiről hallgatunk, mint a sír, pedig a valóságnak ez is részét képezi. De saját magunknak sokszor nem a valóság bemutatása a cél, hanem egy alternatív valóság létrehozása, amelybe az kerül be, amit magunk odahelyezünk, amit oda akarunk helyezni. Ezen úton viszont becsapjuk magunkat, mert a világot nem magunk alkottuk, jelenlegi környezetünket, Földünket is csak kölcsönbe kaptuk.

Ha nem is ez a jellemző megnyilvánulás, de részét képezi az egésznek, a valóságnak s elgondolkodtató, minden ember irányába, függetlenül kultúrától és vallástól is.

"– Még mindig szeretlek – ezt üzente egy kerekesszékes muszlim hívő, aki Christchurch Al Noor mecsetében túlélte a mészárlást, de a feleségét megölték.
– Szeretném ezt az üzenetet átadni a személynek, aki ezt csinálta, vagy olyan barátjának, aki így gondolkodik: még mindig szeretlek – mondta 59 éves Farhid Ahmed a Reuters-nek adott interjúban.
– Nem értek egyet azzal, amit tettél… rossz döntést hoztál, rossz irányba mentél, de hinni akarok benned. Hogy nagy hely van még a szívedben – üzente az elkövetőnek.

Ahmed, aki tolószékben él, mióta elütötte egy autó, az Al Noor mecsetben volt a lövöldözés idején. – Abban a pillanatban két felismerésem volt. Az egyik, hogy lőnek ránk, és a másik, hogy valószínűleg ez az utolsó napom az életben. Mert ebben a helyzetben, kerekesszékkel, lehetetlennek tűnt kijutni a mecsetből – emlékezett vissza érzéseire.

De a gyilkos nem lépett be a kamrába, ahol Ahmed volt, így el tudott menekülni a parkolóba, ahol egy autó mögül nézte végig a mészárlást, a mecset ellenkező oldalán, mint ahol a felesége tartózkodott.

– Az emberek sikoltoztak és rohantak, hogy kijussanak... Amikor kiértek, pánikba estek, némelyikük véres volt és bicegett – idézte fel a szörnyű pillanatokat.

Mikor a fegyveres egy másik mecsetben folytatta a tombolást, Ahmed visszatért az épületbe.

– Hihetetlen volt – fogalmazott. – A jobb oldalon, általában ott, ahol imádkozom, sok volt a holttest. A sebesültek sikoltoztak. Vigasztaltam őket, amíg a rendőrség meg nem érkezett.
– Akkor még nem tudtam, hogy a feleségem holtteste a másik kapunál van...

A lövöldözés után zavartság lett úrrá, a város a tragédiával lett elfoglalva. Ugyanakkor szolidaritást is éreznek az áldozatok, így Ahmed is, aki a megbocsátás mellett tett hitet.

– Ha van esélyem rá, találkozni akarok vele – mondta a fegyveresről. – Meg akarom ölelni, és azt mondani: „Megbocsátottam”. Azt akarom mondani, hogy ha van anyja, őt is meg akarom ölelni, és elmondani neki, hogy pontosan úgy fogom kezelni, mintha a saját nagynénim lenne... Ezt az üzenetet akarom átadni."

Egyetértek a szerzővel. Ugyanakkor tartozunk az igazságnak annyival, hogy leírjuk: a saját oldalunkon ugyanígy működik ez a panel. Csak nálunk Trump meg Orbán helyett Soros meg Merkel szerepel. A fehér keresztény helyett meg a muszlim bevándorló.

Az viszont tényleg szembeötlő, hogy a marxi alapvetések milyen védettséget élveznek. Pedig az öreg Karl világosan írt forradalomról, osztálynélküli társadalomról, a világ proletárjainak egyesüléséről, a burzsoázia eltörléséről, satöbbi.

Ugyanakkor a "fasizmussal szimpatizáló" Ezra Poundnak vagy Celine-nek nincs bocsánat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés