Mindenkihez!

2019. március 23. 16:18

Csunderlik Péter
HVG
A Tanácsköztársaság vezetőivel nem az Animal Cannibals-tagok pacsiztak, hanem Bartók és Kodály.

„A Tanácsköztársaság vezetőivel nem az Animal Cannibals-tagok pacsiztak, hanem Bartók és Kodály, miközben a Vörös Hadsereget olyan, bolsinak nem nevezhető katonatisztek vezették, akik a Horthy-korban értek a csúcsra.

A kommün kezdeti népszerűségét csak úgy érthetjük meg, ha visszahelyezkedünk a világháborút követő hónapokba. Amikor úgy gondolták, hogy az első világháború katasztrófája bebizonyította a kapitalista rendszer csődjét, a jövő társadalmi berendezkedése pedig a szocializmus lesz. 1918 végén nemcsak galileisták érveltek emellett, hanem Apponyi Albert is. Ez a korhangulat teszi érthetővé a milliomos bankárfiúból lett kommunista népbiztos, Lukács György fordulatát, és hogy Márai Sándor akkor még nem »polgárként« pózolt, hanem a Kommunista Írók Aktivista és Nemzetellenes Körét alapította meg. Vagy hogy a »Vörös Isten« miként igézhette meg az álmos körúti hajnalokról író Tóth Árpádot, aki fellelkesülve verssel hódolt a »piros Keletről« érkező, és a »sápadt Nyugat« arcába lépő kommunista kolosszusnak.

Az »új Istenbe« vetett hit magyarázza azt is, hogy a konzervatív-nacionalista katonatisztek miért álltak az internacionalista kommün mellé: abban bíztak, hogy a »Nyugat« által megalázott, a csehszlovákoknak, románoknak, szerbeknek kiszolgáltatott Magyarország segítséget kaphat »Keletről«, Szovjet-Oroszországtól, hogy megvédhesse határait.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Horthy alatt írták alá a békeszerződést, amit sem Tisza nem írta volna alá, ha életben maradt volna, de Károlyi is visszautasította a történelmi Mo. megcsonkítását. Horthy lefeküdt az antatnak, majd náciknak, ahelyett, hogy mint Atatürk hadsereget szervezett és visszatámadott volna.( a komcsik legalább összerántottak egy hadsereget) 1 millió ember halála szárad a lelkén.

Ezt a házmesterforradalmat Kosztolányi már 1922-ben a helyére tette az Édes Anna első fejezetében.

Anno a nácik is népszerűek voltak, amikor hatalomra kerültek.

Mint ahogy az sem véletlen, hogy olyan gyorsan összeomlott ez az egész. Ez bizony az elit játéka volt, és az, hogy 133 napig tartott ki, jelzi azt, hogy a nép utálta őket, mint a szart. persze utálta a háborút, meg a betörő románokat is el akarta kergetni, de ez a fostarisznya Tanácsköztársaság nem véletlenül tartott annyi ideig, ameddig Havas Henrik minisztersége.

És ilyeneket fizet az állam. Az állam pénzén élősködnek ezek a szarháziak, hogy kistafírozhassák a komcsi múltat. Hihetetlen.

Képzeljétek csak el ugyanezt Szálasiékkal, Hitlerrel vagy Mussolinivel. Vagy akár Franco-val. Milyen hangos lenne itt a bolsevikek részéről a nyígás.

Az igaz, hogy egy évszázada senki nem tudta, milyen veszélyes a kommunizmus. Na de a ma élőknek, akik még mindig ezt a szart védik, mi a mentségük?

A Politikatörténeti Intézet ifjú élmunkása.

Ehhez bizony az kell.

" A Tanácsköztársaság vezetőivel nem az Animal Cannibals-tagok pacsiztak, hanem Bartók és Kodály. "

Na most ehhez képest Orbán nem öletett meg senkit. Akkor ezek szerint az Animal Cannibals tagjai morálisan Bartók és Kodály felett állnak. Már ha kenyere a logika ennek a szaros kis bolsevik mentegető redva Csunderliknek.

Az igaz, hogy az I. vh. okozta nyomorúság nagyon fogékonnyá tette a tömegeket és velük az értelmiség nagy részét is a kommunisták alaptalan igéreteire, így a patkányok fellépése eleinte valóban széleskörű várakozással találkozott. Ennyiben, és csak ennyiben igazat kell adni Csunderliknek.
Azt viszont Csunderliknek illene belátnia, hogy aztán a patkányok mindent megtettek azért, hogy a jónép megismerje igazi arcukat, és gyorsan kiábránduljon belőlük. És azért is, hogy a józan utókor borzalmas kisklásként tekintsen a tanácsköztársaságra.

De megszűnt a lelkesedés, mikor Kassán leszedették az örömmel kitűzött magyar zászlókat és vöröseket tettek helyükre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés