Öngyilkosság a Bizottságban: mi vitte a halálba a vezető jogásznőt?

2019. március 22. 14:23
A francia baloldali Libération arról ír: öngyilkos lett az Európai Bizottság egyik vezető jogtanácsosa, Laura Pignataro. A lap Pignataro sorsán keresztül mutatja be, hogyan trükközött Jean-Claude Juncker bizottsági elnök jobbkeze, a hírhedt munkastílusáról ismert Martin Selmayr a saját kétséges legitimitású kinevezése érdekében. A francia lap szerint egyébként hatan lettek öngyilkosok a Bizottság jogi szolgálatában az utóbbi években.

A Libération nevű francia baloldali lap nagyívű tényfeltáró anyagot közölt Laura Pignataróról, az Európai Bizottság egyik magasrangú tisztviselőjéről, aki 2018 decemberében öngyilkosságot követett el. A francia lap cikkéből az is kiderül, hogy

Pignatarót korábban arra kényszerítették, hogy igazolja Jean-Claude Juncker jobbkezének, Martin Selmayrnak a Bizottság főtitkárává való, szabálytalan kinevezését.

A cikk által briliáns jogásznőként leírt, ötvenéves, olasz Pignataro a Bizottság legbefolyásosabb tisztségviselői közé tartozott. 1992 óta dolgozott az intézménynél, 1995-ben a nagy presztízsű Jogi Szolgálat munkatársa lett. 2016-ban a Jogi Szolgálat emberierőforrás-részlegének vezetőjévé nevezték ki, ami többek között a kinevezések szabályszerűségéért felel. Ebben a minőségében bonyolódott bele Selmayr szabálytalan kinevezésének az ügyébe.


Laura Pignataro

2018 februárjában az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága nyomozást indított a Selmayr-ügyben, miután a Libération feltárta, hogy Selmayr kinevezése sértette az Európai Közszolgálati Szabályzatot. Az ellenőrző bizottság 134 kérdést küldött a Bizottságnak, ami jókora pánikot váltott ki az intézményen belül. A Libération egyik forrása rámutat: a Jogi Szolgálat véleményét korábban nem kérte ki a Bizottság vezetése Selmayr kinevezésével kapcsolatban, mivel tudták, hogy a szolgálat ellenezte volna azt, a botrány kipattanása után viszont a kinevezés utólagos jogi megalapozására kívánták felhasználni.

Juncker és Selmayr két évig titokban tartották, hogy a Bizottsági addigi főtitkára, Alexander Italianer nyugdíjba tervez menni. Erről csak azután lebbentették fel a fátylat, hogy Selmayrt kinevezték főtitkárhelyettessé. A Jogi Szolgálatnak erre kellett tehát jogi mentséget találnia. Az ellenőrző bizottság kérdéseinek megválaszolására értekezletet hívtak össze, amin a Jogi Szolgálat részéről a részleg vezetője, Luis Romero, az asszisztense, Bernd Martenczuk, illetve Pignataro vettek részt.

Az értekezleten azonban megjelent Selmayr is, akinek érkezésekor Romero elhagyta a termet. Tudta, hogy Selmayr jelenléte az értekezleten összeférhetetlenséget jelent. Romerónak fel kellett volna szólítania a Bizottság főtitkárát, hogy hagyja el a helyiséget, ezt azonban nem tette meg, Pignatarót pedig ott hagyta az ülésen. (Pignatarót 2016-ban Selmayr nevezte ki a tisztségébe, nem meglepő tehát, hogy nem távozott.) Az Európai Parlamentnek megküldött válaszokat végül Selmayr diktálta le.

Az EP azonban ezután új kérdéscsomagot küldött meg a Bizottságnak,

a válaszokat pedig ismét összeférhetetlen módon, Selmayr vezetésével fogalmazták meg.

Pignataro egyik barátja a lapnak elárulja: a Bizottság iránt rendkívüli hűséggel viszonyuló asszony rendkívül dühös volt a helyzet miatt. Hamar megértette, hogy Selmayr kinevezése törvénytelen volt, asszisztált azonban a színjátékhoz, mivel meg akarta védeni az intézményt.

Pignataróban később viszont megszólalt a lelkiismeret. 

Az ügyben nyomozást folytató Emily O'Reilly számára hozzáférést biztosított a Selmayr kinevezésével kapcsolatos e-mailekhez. O'Reilly az ezek alapján kidolgozott jelentésében rávilágított a Selmayr kinevezése körüli trükközésekre, amelyek O'Reilly szerint az uniós szabályok „betűjét és szellemét” egyaránt megsértették. Miután Selmayr rájött, hogy Pignataro szivárogtatta ki az iratokat, arra utasította őt, hogy az iránymutatásai szerint írja meg a jelentésre adandó választ. 

A választ december 4-én tették közzé. A cikk szerint ezekben a napokban

Pignataro arról beszélt a barátjainak, hogy pályát tévesztett, és hogy lőttek neki.

A lap forrásai szerint elborzasztotta őt Selmayr ellenségessége, és inkoherenssé lett a beszéde. December 17-én lányával az egyik barátnője házában tartózkodott. Megkérte a barátnőjét, hogy vigye el a kislányát a buszmegállóba, majd kivetette magát az ablakon.

Sem Selmayr, sem Juncker nem fejezték ki részvétüket a családnak, a gyászszertartásán sem vettek részt. Halála után az Európai Bizottság székházában található irodáját bezárták, azóta sem nyitották ki. A Bizottság nem árulja el, hogy indítottak-e nyomozást azzal kapcsolatban, Pignataro miért vált meg az életétől. A 250 fős Jogi Szolgálat hat tagja lett egyébként öngyilkos tizenkét év alatt. Selmayr korábban úgy nyilatkozott, hogy „alaposan eltúlozzák az ő brutalitását, mikor a brutalitás az Európai Bizottság életének szerves részét képezi”.

Pignataro ismerősei szerint a Bizottság tisztségviselője vidám, erős, energikus személy volt, szerette az életet. Igaz, férjével az elmúlt években jelentősen megromlott a viszonya, ezért húzta meg magát néhány nappal a halála előtt egy barátnője házában, lányát pedig halála után nem a férje, hanem egy testvére felügyelete alá helyezték.

A Libération rámutat: Selmayr várhatóan egy közeli német munkatársát fogja kinevezni a korábban Pignataro által elfoglalt tisztségbe, ő férhet majd hozzá először Pignataro számítógépéhez.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"európai értékek"

A hír tükrében igen érdekesek Orbán némi derültséget kiváltó szavai, miszerint nem ő eddig nem indított Junkcker személye ellen támadást.

Az lehet, de én most már teljesen megnyugodtam:
Európa JÓ kezekben van, Brüsszelben minden 1000%-ban OKÉ!
Csak Magyarország ne lenne, tényleg ez lenne a földi paradicsom.
Akkor most komolyabban:
G. Sorossal kezdve, (Juncker, Timmermans, Verhofstadt, meg az EP-szukák közöl legalább 5-en) úgy uszkve 10-15 embernek a főnacsalnyikok közül: kötél.
Másik 10-15-nek: golyó.
Akik beosztottként végzik a szenny menedzselését, - 100-200? - azoknak: életfogytiglan.

Az Amnesty és Brüsszel Bizottság Soros-lerakata: egy és ugyanaz.

Azért egyet ismerjen el mindenki:
az, hogy mindezt a Liberation lehozta, jelent valamit, nem keveset.
Az ilyesmi egy diktatúrában: lehetetlen.
(Ott nem ilyesmikért lesznek öngyilkosok az emberek.)

Hol voltak a fékek és ellensúlyok?

Ha mindez igaz, kérdezem; Hogyan lehet még Juncker a Bizottság Elnöke?
Van ebben az emberben erkölcsi tartatás?
Börtönbe lenne a helye.
Vajon még mennyi szabálytalanság, visszaélés lehet az egész EU vezetésben?

Felmerülhettek itt azért nem csak morális, hanem büntetőjogi felelősségek is, ami egyértelműbben indokolhatta az öngyilkosságba menekülést. Vagyis a fene tudja, milyen balhét kellett volna elvinnie.

Jugoszláviában népirtás volt, az EU-ban meg jogászirtás?
Mi a hágai Nemzetközi Törvényszék véleménye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés