A Soros-család a Vészkorszakban

2019. március 19. 17:44

Jeszenszky Géza
HVG
Apja elbeszélése segít megérteni Soros György viszonyát a magyarsághoz.

„Izgalmas és tanulságokkal teli olvasmány Soros Tivadarnak a Múlt és Jövő Kiadó jóvoltából magyarul új, a szerző egész életét bemutató kiegészítésekkel megjelent két visszaemlékezése. Két megközelítésben olvasható: elsődlegesen egy a magyarsághoz tökéletesen asszimilálódott, a budapesti társadalomba mélyen beépült zsidó család megpróbáltatásai az ország német megszállása és a nyilas rémuralomtól való megszabadulás között. De kétségtelenül a másik olvasat hozhat több olvasót: adva van egy néhány évtized alatt nincstelen emigránsból rendkívül gazdaggá és a világ sorsát befolyásolóvá váló ember, Soros György, akit a világ egy része emberbarát jótevőnek hisz, de akit szülőhazájában az állami propaganda gonosz szándékú »pénzügyi spekulánsnak« állít be.

Apja elbeszélése segít megérteni Soros György viszonyát a magyarsághoz és az embertelenséghez, egyben titkát, hogyan tudott ilyen sikeresen érvényesülni egy kegyetlen világban. Ezt a könyv azonban csak annyiban teszi, hogy a két Soros-fiú családi hátterét és a serdülő kamaszok életét is meghatározó 1944-es évet az olvasó még jobban megismeri. Megtudja, hogyan élte túl az apa és annak családja, barátai, támogatottjai azt a szörnyű kilenc hónapot, amikor félmillió sorstársukat a német »nemzetiszocialista« és a magyar szélsőjobb rendszer kiszakította otthonából, és embertelen körülmények közepette németek által felállított és működtetett munkatáborokba szállította, hogy ott őket megölje.

Téved, aki azt hiszi, hogy e visszaemlékezés jelentőségét a szerző fia, Soros György adja. Nem, az apa olvasmányos stílusban megírt beszámolója érdekfeszítő, sőt drámai történet, egyben pedig egy további fontos forrás a magyar történelem talán legnehezebb korszakához. Ezen felül pedig tanács mindenfajta megpróbáltatás elviseléséhez, az életveszélyes helyzetek sikeres túléléséhez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaja. Szokásos ballib mosdatás. Az angol font bedöntése nyilván fideszes ármány. Ez a Jeszenszky mekkora egy hazug tróger.

Ez a Jeszenszky, ez maga a rakás szerencsétlenség, ráadásul mindezt fennkölt előadásmóddal próbálja kompenzálni.
Itt van ez a hír is, amit ő bejelent...
Azon a napon, amikor 75 év múltán kiderül , a vészkorszakról:
"A szövetségesek provokálták ki a német megszállást, nem törődve a magyar zsidókkal
Amerika és Nagy-Britannia kifejezetten arra játszottak, hogy a németek megszállják Magyarországot."
Gonosz szándékú magyar állami propagandáról gügyög, a baromja.

Ne nyalj jeszi, ert annyit a penzhez a ven kamposorru rohadek (*copyright Szavay, aki reven mint tudjuk ez nem minosul antiszemitizmusnak) hogy lejart szavatossagu termeket nem vesz.

"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók."
(Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16, old.)
Az apa emlékirataiból.

"Amúgy a zsidó néplélek, ha van ilyen, az ezredéves üldöztetésben edződött..."

Na tegyél még hozzá minimum kétezer évet, de jobb, ha még ennél is többet.

"de akit szülőhazájában az állami propaganda gonosz szándékú »pénzügyi spekulánsnak« állít be."

Miért nem az volt? Nem az állami propaganda állította be, hanem ő maga egy gonosz pénzügyi spekuláns, aki majdnem bedöntötte a Magyar Nemzeti Bankot. Aki ki van tiltva jó néhány országból.
Te most azt akarod, hogy együtt érezzünk azzal aki Európa és a magyarok, zsidók sorsáért is felelős?

Mondjuk az Egyiptomiaktól kezdve, az asszírokon, babiloniakon át a perzsákig,

"A szövetségesek provokálták ki a német megszállást, nem törődve a magyar zsidókkal
BORHI LÁSZLÓ
INDEX, 2019.03.18. 23:57
Az amerikai hírszerzés washingtoni archívumában az elmúlt hónapokban talált iratok megerősítik: Amerika és Nagy-Britannia kifejezetten arra játszottak, hogy a németek megszállják Magyarországot."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés