Helybenhagyta az Országgyűlés az ellenzéki képviselők büntetését

2019. március 19. 11:08

Több százezer forinttal csökken harminchat képviselő tiszteletdíja.

2019. március 19. 11:08

December elején fogadta el az Országgyűlés a túlóratörvényt, igaz, nem mindennapi jelenetek közepette. Emiatt több tucat országgyűlési képviselőt, több ellenzéki frakció tagját Kövér László házelnök a házszabály értelmében megbüntette. Ez ellen az ellenzéki képviselők fellebbeztek, de mivel több fórumon nem sikerült döntést hozni erről, ezért a plenáris ülés elé került, ahol a jelen lévő képviselők nagy többséggel hatályban tartották mind a harminchat képviselő tiszteletdíjának fenntartását.

Európai bírósághoz fordul a Párbeszéd

Később a Párbeszéd parlamenti frakciójának tagjai arra kérték az Országgyűlés vezetőit, hogy fordítsák jótékony célokra a tőlük elvont tiszteletdíjat. A képviselőcsoport azt szeretné, ha a kilakoltatás előtt álló, illetve már kilakoltatott családokat segítenék a pénzből – számolt be az eseményről az MTI.

Szabó Tímea frakcióvezető visszautasította, hogy december 12-én erőszakot követtek volna el az ülésteremben és megsértették volna Ház méltóságát. Szavai szerint a jogállamiságot védték azzal, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. Hozzátette, hogy az ülés alatt a fideszes politikusok „számos alkalommal követtek el erőszakot”, mert lökdösték és szidalmazták az ellenzéki képviselőket. Szabó Tímea azt mondta, hogy a Ház méltóságát nem ők sértik meg, hanem Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, illetve a Fidesz-KDNP politikusai, akik nyolc éve nem hallgatják meg az ellenzék javaslatait és leépítik a jogállamiságot.

A frakcióvezető bejelentette, hogy a tiszteletdíjuk csökkentése miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Hangsúlyozta, hogy ha visszakapják a pénzt, akkor azt jótékony célokra fogják felajánlani. A képviselő egy másik témában feltett kérdésre azt válaszolta, hogy az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akciótervvel az a problémájuk, hogy az csak azoknak a jómódúaknak segít, akiknek nincs szükségük segítségre.

Jobbik: Ne lopják el a büntetést!

Az ellenzéki párt közleményben követeli Kövér László házelnöktől, hogy képviselőinek igazságtalan megbüntetéséből befolyó milliós tételt az állam és a társadalombiztosítás által nem támogatott, lényegében halálra ítélt SMA-izomsorvadásos betegek egészségügyi kezelésére fordítsa – közölte a Jobbik az MTI-vel. Úgy fogalmaznak: „komolyan tartunk attól, hogy a rabszolgatörvény ellen tiltakozó képviselők most megszavazott bírságát is ellopja a hatalom, illetve teljesen értelmetlen, felesleges, Orbán hóbortjait és a kormányzati luxust szolgáló célokra fordítják.” Emiatt kérik „a multinacionális cégeknek lefekvő Fidesz erős emberét, Kövér Lászlót”, hogy hasson oda párttársaira, és az igazságtalanul kirótt büntetések összegét SMA-s betegek gyógykezelésére fordítsák „az utolsó fillérig”.

DK: Büszkék leszünk a büntetésre

Közleményt adott ki a döntés után az ellenzéki párt, amelyben azt írták: a párt „felháborítónak tartja, hogy minden európaiságot és jogszerűséget nélkülözve sorra büntetik azokat az ellenzéki képviselőket, akik a választóik, az európai magyarok és a hazafiak érdekeit nézve próbálták megakadályozni a kizsákmányoló rabszolgatörvény jogtalan” megszavazását. Közleményükben felhívják a figyelmet, hogy szerintük „büntetést nem azok érdemelnek, akik kiálltak az európai magyar munkavállalók érdekei mellett, hanem azok a fideszes képviselők, akik rabszolgasorba akarják hajtani honfitársaink százezreit”. Végezetül azt közlik: „ha az Orbán-rendszerben büntetést érdemel az, aki kiáll a hazafiak jogai mellett, akkor a DK nagyon sok büntetést fog még begyűjteni, és büszkék is leszünk rá.”

Az Országgyűlés jegyzője szerint akár másfél millió forinttal is csökkenhet egy-egy ellenzéki képviselő esedékes tiszteletdíja. Ismeretes, Vadai Ágnes hetekkel ezelőtt arról számolt be, hogy mennyivel csökken a tiszteletdíja a házelnöki döntés szerint.

(Mandiner, MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. március 19. 14:43
Megérdemelték, kiérdemelték...
Vadakat terelő juhász
2019. március 19. 14:26
Dobrev Klára meg majd börtönbe küldi a fideszeseket , oszt majd , zúg a Volga, sír a Volga.....
atila68
2019. március 19. 14:18
Okosan kivártak a döntéshozatallal, megvárták mekkora "forradalmat" csinál az összellenzéki összefogás. Apropó, Hadházi visszaért már a Kunigunda utcából?
Laudaricus
2019. március 19. 13:59
"...ahol a jelen lévő képviselők nagy többséggel hatályban tartották mind a harminchat képviselő tiszteletdíjának fenntartását." Innen egy szó hiányzik. Vagy: fenntartás helyett visszatartás a lenne a helyes, de csökkentésről van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik