Szlovák elnökválasztás: Zuzana Čaputová vezet az első forduló után

2019. március 16. 23:34
A 40 százalékot szerző polgárjogi aktivistát Maroš Šefčovič európai biztos követi 18 százalékkal. Bugár Béla alig 3 százalékot ért el.

A szinte ismeretlenségből berobbanó polgárjogi aktivista, a Progresszív Szlovákia nevű baloldali párt jelöltje több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a brüsszeli biztos. 

A szavazatok közel 100 százalékának összeszámlálása alapján Zuzana Čaputová 40,53 százalékot szerzett, míg a Fico-féle Smerből induló Maroš Šefčovič 18,66 százalékot ért el. Ők ketten jutnak az elnökválasztás második fordulójába.

Őket Štefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Meciar pártjának korábbi igazságügyi minisztere (14,34%) és a szélsőjobboldali Marian Kotleba (10,40°%) követi. 

Bugár Béla mindössze 3,12 százalékot ért el.

Győzelmet hirdetett

Nem sokkal fél 12 után lépett a kamerák elé Čaputová, aki bejelentette, hogy győzött – közölte több szlovákiai magyar hírforrás és a SME.

„Szeretnék gratulálni Šefčovič úrnak ahhoz, hogy tovább jutott a második körbe. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznünk a szélsőségességgel” – jelentette ki „Szeretnék gratulálni Šefčovič úrnak ahhoz, hogy tovább jutott a második körbe. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznünk a szélsőségességgel” – jelentette ki Čaputová

A politikus magyarul, illetve ruszin és roma nyelven is megköszönte a támogatást a választóknak.

Bugár Béla arról beszélt: az elnökválasztás első fordulójának eredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiában változik a társadalmi hangulat. 

Összesen 181 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval nem Kaputt-ova...

Az biztos, hogy a semmiből jött, rövid idő alatt felépített emberek eddig nem váltak be ( Bajnai, Macron ) . Azért adjunk egy esélyt.
A három pontja vállalható és nem rendelkezik a pozíció nagyon- nagy hatalommal.

AKK sem pont olyan, mint amit várt tőle a többség. Olvastad a három pontját?
Én csak azt mondom, adjunk egy kis időt. A balos szlovákok is migráció ellenesek. Nem valószínű, hogy szembe fog menni az eddigi iránnyal.

Majd ha bebizonyítja a gyakorlatban.
Én mindenkinek adok egy kis időt, míg véleményt alkotok. Ha migranspart üzeneteket küld a választóknak, akkor szembe megy a saját választóinak és ez nem érdeke .
Fico is migráció ellenes..........

Az a baj, hogy a pillanatot nézitek.
A szlovák választók migráció ellenesek és ott a ballib politikusok is azok. A politikusoknak nem érdekük szembe menni a saját választóikkal. Majd az idő választ ad. Aztán megbeszéljük.

Nyugi! A szlovákok eddig megúszták, egy szdsz-szerű formáció ámokfutását. Ezért náluk még a "progresszív" sem szitokszó. Ennyi. - Ettől még Zuzana a szlovákoknak a migrációhoz való viszonyát aligha tudja megfordítani.

Ott aztán van szabad sajtó, nem mondom.
Te az EU szakadását vetés fel azzal, hogy választaniuk kéne a migráció és az euro között. Szerintem kidobnák az eurót

Remélem, nekünk nem lesz eurónk.

Bárhogy történt, a magyar honfoglalásnak nincsen Gáza-maradványa.

"Zuzana Čaputová (Pozsony, 1973. június 21. –) szlovák jogász, politikus. A Progresszív Szlovákia(wd) alapító tagja, alelnöke és a 2019-es szlovákiai elnökválasztáson a párt jelöltje.[1]

2016-ban megkapta a Goldman Környezetvédelmi Díjat(wd) egy Bazinban tervezett hulladéklerakó megnyitása elleni kitartó küzdelméért."

Goldman, Goldman...
Ez ismerős valahonnan...
Ja, és a hölgy gyermekeinek száma is hiányzik a Wiki-ismertetőből.
Hiába, egy igazi környezetvédő - HA FEHÉR - azzal bizonyít, hogy: NEM SZÜL GYERMEKET, mert pontosan tisztában van vele: azzal csak a széndioxid mennyiségét szaporítaná, elvéve az életteret a fáradtan itt ragadt LÁTOGATÓKTÓL...

Ahogy lenni szokott a jelen esetben is igaz; semmi sem az aminek látszik.
Ez igaz Zuzana Čaputovára és pártjára is.
Lásd!
A Čaputová-jelenség
https://ujszo.com/velemeny/a-caputova-jelenseg
Amerikai Goldman-díj a szenci szemétért
https://felvidek.ma/2016/05/amerikai-goldman-dij-a-szenci-szemetert/

Azután létezik egy közmondás is; Állott tóban lakik a béka, hallgatag emberben meg az ördög.

Kíváncsi vagyok, hogy a progresszív degeneráció melyik válfaját fogja a szlovákok torkán lenyomni. Női kvóták? Harmadik nem? Stop Céókettő? Mecsetet minden sarokra? Egy modern 21. századi progresszív minimum az egyiket doktriner módon képviseli. Enélkül nincs progresszió.

Kitrukkoztuk az IMF hitelt is, mennyi ideig jártak a nyakunkba, nagyon bele akartak hajszolni. Amikor Fellépő befejezte velük a tárgyalást, annyit mondott, hogy ezek nagyon szemetek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés