Szlovák elnökválasztás: Zuzana Čaputová vezet az első forduló után

2019. március 16. 23:34
A 40 százalékot szerző polgárjogi aktivistát Maroš Šefčovič európai biztos követi 18 százalékkal. Bugár Béla alig 3 százalékot ért el.

A szinte ismeretlenségből berobbanó polgárjogi aktivista, a Progresszív Szlovákia nevű baloldali párt jelöltje több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a brüsszeli biztos. 

A szavazatok közel 100 százalékának összeszámlálása alapján Zuzana Čaputová 40,53 százalékot szerzett, míg a Fico-féle Smerből induló Maroš Šefčovič 18,66 százalékot ért el. Ők ketten jutnak az elnökválasztás második fordulójába.

Őket Štefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Meciar pártjának korábbi igazságügyi minisztere (14,34%) és a szélsőjobboldali Marian Kotleba (10,40°%) követi. 

Bugár Béla mindössze 3,12 százalékot ért el.

Győzelmet hirdetett

Nem sokkal fél 12 után lépett a kamerák elé Čaputová, aki bejelentette, hogy győzött – közölte több szlovákiai magyar hírforrás és a SME.

„Szeretnék gratulálni Šefčovič úrnak ahhoz, hogy tovább jutott a második körbe. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznünk a szélsőségességgel” – jelentette ki „Szeretnék gratulálni Šefčovič úrnak ahhoz, hogy tovább jutott a második körbe. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznünk a szélsőségességgel” – jelentette ki Čaputová

A politikus magyarul, illetve ruszin és roma nyelven is megköszönte a támogatást a választóknak.

Bugár Béla arról beszélt: az elnökválasztás első fordulójának eredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiában változik a társadalmi hangulat. 

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval nem Kaputt-ova...

Az biztos, hogy a semmiből jött, rövid idő alatt felépített emberek eddig nem váltak be ( Bajnai, Macron ) . Azért adjunk egy esélyt.
A három pontja vállalható és nem rendelkezik a pozíció nagyon- nagy hatalommal.

AKK sem pont olyan, mint amit várt tőle a többség. Olvastad a három pontját?
Én csak azt mondom, adjunk egy kis időt. A balos szlovákok is migráció ellenesek. Nem valószínű, hogy szembe fog menni az eddigi iránnyal.

Majd ha bebizonyítja a gyakorlatban.
Én mindenkinek adok egy kis időt, míg véleményt alkotok. Ha migranspart üzeneteket küld a választóknak, akkor szembe megy a saját választóinak és ez nem érdeke .
Fico is migráció ellenes..........

Az a baj, hogy a pillanatot nézitek.
A szlovák választók migráció ellenesek és ott a ballib politikusok is azok. A politikusoknak nem érdekük szembe menni a saját választóikkal. Majd az idő választ ad. Aztán megbeszéljük.

Nyugi! A szlovákok eddig megúszták, egy szdsz-szerű formáció ámokfutását. Ezért náluk még a "progresszív" sem szitokszó. Ennyi. - Ettől még Zuzana a szlovákoknak a migrációhoz való viszonyát aligha tudja megfordítani.

Ott aztán van szabad sajtó, nem mondom.
Te az EU szakadását vetés fel azzal, hogy választaniuk kéne a migráció és az euro között. Szerintem kidobnák az eurót

Remélem, nekünk nem lesz eurónk.

Ahogy lenni szokott a jelen esetben is igaz; semmi sem az aminek látszik.
Ez igaz Zuzana Čaputovára és pártjára is.
Lásd!
A Čaputová-jelenség
https://ujszo.com/velemeny/a-c..
Amerikai Goldman-díj a szenci szemétért
https://felvidek.ma/2016/05/am..

Azután létezik egy közmondás is; Állott tóban lakik a béka, hallgatag emberben meg az ördög.

Kíváncsi vagyok, hogy a progresszív degeneráció melyik válfaját fogja a szlovákok torkán lenyomni. Női kvóták? Harmadik nem? Stop Céókettő? Mecsetet minden sarokra? Egy modern 21. századi progresszív minimum az egyiket doktriner módon képviseli. Enélkül nincs progresszió.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés