Lett lap faggatta a kormány politikájáról Varga Juditot

2019. március 13. 14:33
„Tiszteletet kérünk, nem ilyen retorikát... Remélem, hogy a svéd politikusok elég liberálisak ahhoz, hogy képesek legyenek megérteni és elfogadni más országokat, más álláspontokat” – mondta Varga Judit. A Latvijas Avize lett lapnak nyilatkozott a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára.

Varga Judit a Latvijas Avize lett lapnak azon kérdésére, hogy Magyarország a jövőben milyennek képzeli Európát, úgy válaszolt: Magyarország olyan Európát szeretne, amely biztonságos a polgárai számára. A fő kihívás a migráció, ami központi helyet kap az EP választási kampány diskurzusaiban. „Mi egy olyan Európáért állunk ki, amelyet erős EU tagországok alkotnak. Európáról való víziónk: büszke és megvédi a kereszténység értékeit, amelyekre Európa támaszkodik. Választani kell, hogy Európa keresztény lesz, mint korábban volt vagy megszűnik. Olyan Európát szeretnénk, amely bátran megvédi zsidó-keresztény értékeit, amelyen alapszik”.

Az ENSZ migrációs paktumáról az államtitkár azt mondta: ez nem csak Európa-politikai kérdés. „Viszont az álláspontunk az, hogy ez az egyezmény teljesen ellentétes Európa érdekeivel, ezért ellene szavaztunk. Ellenünk szól, ezért mi nem tudtuk azt aláírni, így ellene szavaztunk. Ha egy ilyen dokumentum, amelyben megfogalmazzák például, hogy a migráció pozitív jelenség, elfogadásra kerül, az azt jelenti, hogy a jövőben alapként szolgálhat a migrációt támogató jogszabályok alkotásához. Mi megállítani, és nem hozzájárulni szeretnénk az ilyen politikához”.

Az okok ellen kell fellépni

A magyar kormány álláspontja szerint az EU külső határain erős határellenőrzésre van szükség, a migrációt kiváltó okok ellen kell fellépni, például fejlesztési és együttműködési politikával, továbbá az iskolákat és az infrastruktúrát  azokban az országokban kell segíteni, ahonnan a migránsok útnak indulnak. Erre azért van szükség, hogy ne kelljen nekik elmenekülni hazájukból, hanem ott alakíthassák ki az életüket. Varga Judit elmondta: Magyarország konkrét politikát folytat a fejlesztés és együttműködés terén, a Hungary Helps program keretében eddig több mint 24 millió eurót költöttünk, többek között kórházakra, iskolákra, keresztény templomok felújításra Afrikában és a Közel-Keleten. Állami ösztöndíjakat is biztosít hazánk, amelyekben például az ISIS pusztításától szenvedett üldözött keresztény diákok részesülhetnek. A tanulók Magyarországon M.A. fokozatot szerezhetnek, azzal a feltétellel, hogy később visszatérnek saját országukba. Ezáltal hazájuk jövőbeli elitjének részévé válhatnak. „A migrációval kapcsolatban holisztikus megközelítést vallunk: nem csak az infrastruktúrához szükséges építőanyagba fektetünk erőforrást, hanem az emberekbe is.”

A Fidesz és a Néppárt (EPP) viszonyáról Varga Judit azt mondta: az EP-ben való munka fontosabb, mint valaha. „A Fidesz mindig megbízható tagja lesz az EPP-nek, mély gyökerek kötnek minket a hozzájuk, hiszen maga Helmut Kohl hívta meg a Fideszt a pártcsaládba. Mi azt gondoljuk, hogy a Néppártnak az emberek mellett kell állnia és nem szabad eltávolodnia a saját polgáraitól.”

Varga Juditot a családpolitikáról is kérdezték. Szavai szerint világos, hogy a fokozatos népességcsökkenés miatt, amely Európában tapasztalható, szükség van megoldásra. Magyarországon néhány évvel ezelőtt az éves népesség növekedési ráta 1,2 volt, most ez évi 1,5. „Választ találtunk a társadalmi reprodukció kérdésére a gyermekvallási kedv ösztönzésével. Más országokban ezt migrációs politikával oldják meg, de Magyarország nem ezt az utat követi. Mi hiszünk a Magyarországon elfogadott és megvalósítás alatt álló gyermekvallási kedvet ösztönző tervekben, mint például a hétpontos családtámogatási csomag. (...) Amit nem szeretnénk, az a kontroll nélküli migráció.

Tiszteletet kérnek

A magyar politikákkal kapcsolatos svéd kormányzati kritikáról az államtitkár elmondta: „Tiszteletet kérünk, nem ilyen retorikát. Az együttműködés minden aspektusában tisztelettel kell viseltetnünk más országok demokratikus döntései iránt. Nem szeretném kommentálni a svéd családpolitikát, de remélem, hogy a svéd politikusok elég liberálisak ahhoz, hogy képesek legyenek megérteni és elfogadni más országokat, más álláspontokat”.

Varga Judit Ukrajnáról is szólt: Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Ukrajnában támogatjuk az ivóvíztisztítást, ukrán egyetemi hallgatóknak magyar egyetemeken ajánlunk diákcsere programot. Elmondta: Ukrajnában körülbelül 150 ezer magyar él, de rendkívül negatívan érinti az ott élő magyarokat az új oktatási törvény, amely sok előítéletet tartalmaz, és ez ellentmond az európai értékeknek és jogoknak. „Azt szeretnénk, hogy Ukrajna betartsa a szabályokat és a nemzetközi szerződéseket. A politikusaink erről a problémáról minden nemzetközi fórumon határozottan felszólaltak. A magyaroknak joguk van saját nyelvük használatának szabadságára Ukrajnában, amit az oktatási törvény ebben a formájában veszélyeztet.”

A balti védelmi együttműködés magyar oldaláról is beszélt Varga Judit: a rigai NATO STRATCOM központba magyar szakértőt küldtünk. Vadászgépeink és egy körülbelül 110 fős magyar katonai kontingens állomásozik majd a litvániai Sauljaiban május 1-től, hogy biztosítsák a balti országok légtérvédelmét. Magyarország méretéhez képest arányosan kis hadsereggel rendelkezik, 2026-ig növeljük a védelmi képességeinket. Elsők között voltunk azon országok között, amelyek jelezték, hogy részt kívánnak venni a PESCO-ban és hogy ez fontos az európai biztonság szempontjából.

Orosz kérdés

Varga Juditot a magyar-orosz kapcsolatokról is kérdezték, válaszában elmondta: „Nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a geopolitikát, megértjük, hogy sok tagállam számára Oroszország biztonságpolitikai kérdés. Ezért konkrét lépéseket tettünk, 4 vadászrepülőt küldtünk korábban és hamarosan újra küldünk a balti államokba. Ugyanakkor a geopolitikában más aspektusokat is figyelembe kell venni, például az együttműködést az energetikában. Magyarország gázszükségleteinek 80%-át  orosz gázforrásból fedezzünk”.

A lett lap feltette a kérdést: Magyarországon új erőművet építenek, amelyben az orosz Roszatom cég technológiáját alkalmazzák majd, s ez nem erősíti Oroszország befolyását az energetikai szektorban? „Az erőművel kapcsolatos fő szempont a régi blokkok működési idejének kifutása, az új kapacitás kiépítése mellett, valamint hogy a személyzet már ismeri a technológiát. Európában egy üzlet létrehozásának nincs köze ideológiához vagy politikához. Az erőmű kapcsán kiírásra kerül majd több európai közbeszerzési szabályoknak megfelelő tender, amelyben más nyugati cégek is indulhatnak.” Az Oroszország elleni szankciókról az államtitkár azt mondta: az EU közösség együttesen döntött a szankciókhoz való csatlakozásról. Magyarország mindig megszavazta a szankciókat, annak ellenére, hogy a magyar gazdaság egyes ágazatai kifejezetten érintettek a kérdésben.

Végül feltették a kérdést: Magyarország hogyan reagál a kifogásokra és a 7-es cikkelyes eljárásra, amelyet az Európai Parlament indított az Ön országa ellen a jogállamisági kérdések miatt? Varga Judit a kormány álláspontját tolmácsolva azt mondta: az Európai Parlament, hibás jogi eljárást alkalmazva és nem 2/3-os többséggel kezdeményezte a 7. cikkely  szerinti eljárást, mint politikai eszközt és fordult szembe Magyarországgal. „A kifogásoknak nincs jogalapja, Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a PES csúcsjelöltje a Magyarország elleni kritikákat a saját céljaira használja és összejátszik a magyar ellenzékkel.  Szerintem ez etikailag elfogadhatatlan és inkorrekt. Egy másik jelölt, a szlovák Maroš Šefčovič EB biztos, aki saját hazájában elnökjelölt, például fizetés nélküli szabadságra ment a kampánya idejére és ezt kellene tenni Timmermansnak is. Véleményünk szerint nem helyes a Magyarország és a migránspárti politikusok közötti vitát a jogállamisági eljárásba behozni. Ezek az erők nyomást gyakorolnak az Európai Tanács soros elnökére, Romániára, melynek kulcsszerepe van a napirend összeállításában.”

Varga Judit szerint a bírálatokkal ellentétben Magyarországon stabil demokrácia van. „A migráció terén betartjuk a törvényeket és megvédjük az EU külső határait az illegális migránsokkal szemben.”

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép volt Judit! Így kell bánni a rágalmazóinkkal.

Válaszok:
pollip | 2019. március 13. 14:51

És ez az ami neked még sosem sikerült.

Felkészült, okos és még ráadásul szép is.

Válaszok:
Sulammit | 2019. március 13. 14:57

Egyetértek. Szép, okos nő!

Válaszok:
pollip | 2019. március 13. 15:29

Tudom, hogy szemét vagyok, de elképzelem Sargentinit:-))))))))))
Mindenféle szempontból:-)

Válaszok:
Sulammit | 2019. március 13. 15:48

Ez egyszerűen jó ízlés kérdése.
Ez egy szép szexi, okos nő, szargentini, pedig egy tehénlepény arcú szürke kisegér. Szóra sem lenne érdemes, ha nem szólalt volna meg.

Válaszok:
pollip | 2019. március 13. 16:08

Talán elolvassa a Sargentini jelentést megszavazó három lett néppárti képviselő is.

Ezt nem is kell mérlegelned, annyira evidens a válasz.

Hú, de zavarhatja ez a kis szülőgépező ellenzéki szürke egereket.

Hát nem egy bangóné vagy bőszanett. :)))

Így tovább!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés