Nyelvtanulás kényszer nélkül

2019. március 12. 13:37

Idegennyelv-tudás nélkül nehéz lenne boldogulni a világban.

2019. március 12. 13:37
Szalai Laura
Magyar Hírlap

„Ráadásul a kormány hamarosan a felsőoktatásba való bekerülést teszi függővé attól, hogy megvan-e a tanulni vágyó fiataloknak a középfokú nyelvvizsgája. A döntést sok kritika érte a szakma és az ellenzéki politikusok részéről, és készült egy ombudsmani vizsgálat is, amely megállapította, hogy a felsőoktatásba való bekerüléshez szükséges magas szintű nyelvtudást nem biztosítják a középiskolák. Az erről való döntés 2014-ben született meg, ami után hat év állt volna rendelkezésre ahhoz, hogy érdemi előrelépés legyen a nyelvoktatás színvonala növelése terén.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az utóbbi években számos olyan kormányzati intézkedés valósult meg, amely a fiatalokat segíti a nyelvtanulásban. Tavaly óta a kormány minden harmincöt év alatti fiatalnak megtérít egy legalább középfokú nyelvvizsgát, ezenkívül évek óta zajlanak a diplomamentő programok, amelyek azoknak a korábban felsőoktatásban tanuló hallgatóknak segítenek, akiknek már csak a nyelvvizsga megszerzésén múlik az egyetemi–főiskolai oklevél megszerzése. Idegen nyelvi stratégia is készül, a legutóbb pedig a miniszterelnök jelentette be, hogy külföldi idegen nyelvi program indul, hogy a fiatalok anyanyelvi környezetben gyakoroljanak nyelveket.

Tehát történtek előrelépések, amelyektől azonban gyors és látványos javulást nem lehet várni. Addig biztosan nem, amíg a fiatalok nyelvtanuláshoz való hozzáállásán nem változtatunk. A cél az, hogy a diákok belássák, nyelvet tanulni jó és természetes dolog, nem pedig kényszerű követelmény. Ennek elhitetése a fiatalokkal elsősorban a szülőkre és a pedagógusokra fog várni, és egy sokkal nehezebb feladat lesz, mint az idegennyelv-oktatás színvonalának javítását szolgáló további intézkedéseket meghozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2019. március 12. 14:31
"Addig biztosan nem, amíg a fiatalok nyelvtanuláshoz való hozzáállásán nem változtatunk." Itt van a kutya elásva. A tanulás és a nyelvtanulás is azon alpszik, hogy az ismétlés a tudás anyja. Ha viszont a fiatalok bedugott füllel, zenét hallgatva járnak a világban és azt hallják, hogy azt csinálják csak ami nekik tetszik, akkor elvárják, hogy valakik egy chipet épitsenek be a testükbe amit bekapcsolva azon a nyelven tudnak megszólalni ahogyan szeretnének. Egy közepes szintû társalgáshoz sok-sok olvasás, írás, beszéd, szavak biflázása szükséges. Ajánlom a "duolingo.com" ingyenes nyelvtanulási programot, amelyikhez azonban még egy nyelvtani alap is szükséges. Napi FÉL óra nem lenne nagy ár azért, hogy egy új nyelvet elsajátítsak. A lustaság, nemtörödömség, érdektelenség nem lesz ebben segítségre. Persze a legkönnyebb bûnbakot keresni.
népoldali 77
2019. március 12. 13:52
Valós,igaz gondolatok. Észjárásunk azonban nehezíti a nyelvtanulást, és lehet hogy valamikor nyelvünk marad az utolsó ellenállási eszköz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik