Az MSZP közvetít a szakszervezetek és a közszolgálati dolgozók között

2019. március 4. 11:52
Az ellenzéki párt alelnöke maga kezdte az akciót, egy kormányablakba vitte be és adta át az ott dolgozóknak „a közszolgálati rabszolgatörvény" miatti, március 14-i sztrájkra felszólító szórólapot.

Az MSZP aktivistáin keresztül juttatja el a szakszervezetek sztrájkfelhívását a közszolgálati dolgozóknak – közölte az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Komjáthi Imre, az ellenzéki párt alelnöke maga kezdte az akciót, egy Andrássy úti kormányablakba vitte be és adta át az ott dolgozóknak „a közszolgálati rabszolgatörvény" miatti, március 14-i sztrájkra felszólító szórólapot.

A politikus ezt megelőzően az épület előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette a szakszervezeti követeléseket. A szakszervezetek a többi között azonnali béremelést, az elvett öt nap szabadság visszaadását, kevesebb túlórát, azok kifizetését, a rugalmas munkaidő visszaállítását akarják elérni, továbbá azt, hogy az ebédszünet újra számítson bele a munkaidőbe, a munkaéveket és a tapasztalatot ismerjék el, állítsák vissza a szakszervezeti jogokat, tegyék lehetővé a korkedvezményes nyugdíjat – ismertette.

Az alelnök közölte, az MSZP felhívja és kéri aktivistáit, tagjait, menjenek el a helyi földhivatalokba, járási hivatalokba, vigyék be a sztrájkfelhívását, hogy minél több helyre eljusson az.

Komjáthi Imre reagált arra is, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője egy interjúban azt mondta: a magyar munkavállalók többsége önként, örömmel dolgozik többet heti 40 óránál. Az MSZP-s politikus szerint a fideszes képviselő úgy „osztja az észt", hogy nagy valószínűséggel még egy percet nem túlórázott. Hozzátette: a magyar emberek nem szerelemből dolgoznak többet, azért dolgoznak többet, mert nagy a létszámhiány, rengeteg a munka. Ráadásul a közszolgálati dolgozók feje felett ott lebeg a tízezer forintos rendbírság, ha időre nem zárják le az adott ügyet – részletezte. 

Az Országgyűlés tavaly december 12-én fogadta el a kormányzati igazgatásról szóló törvényt, amely a többi között megváltoztatta a kormányzati tisztviselők munkaidejének szabályait, csökkentette a szabadnapjaik számát és rendezte a bérüket.

Az MSZP alelnökét kérdezték a Mesterházy Attila volt MSZP-elnök ellen indított fegyelmi eljárásról. Komjáthi Imre közölte, az MSZP egy demokratikusan működő párt, a fegyelmi testület meghallgatja az érintetteket és döntést hoz, ezt követően tájékozatják a sajtót.

(MTI)

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Patkányinvázió Budapesten: elszaporodtak a rágcsálók"

Csak szólok, hogy ezt a törvényt ugyanakkor fogadták el, mint az ellenzék által "rabszolga-törvénynek" nevezett Mt.-módosítást. Három hónapon át egy szó sem esett róla (miközben egyébként végigródsózta az összellenzéki vándorcirkusz az országot), most hogy hatályba lépett és a szakszervezetek mozgolódnak, rárepül az MSZP... komoly politikai párt, na.

Az MSZP szól a munkavállalóknak, átnyúlva a szakszervezetek felett, hogy sztrájkolni kéne? Ez elég érdekes, nem a szakszervezetek intézik?

Ilyen az, amikor egy Komjáthy lever egy Mesterházyt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés