Havas Jon

Félrekommunikált zsidónak nevezte Jakab Pétert a jobbikos Bencsik János

2019. február 26. 07:50

„Ez az egész olyan, mint egy hangosan kicsúszott fing a bálteremben. Senki nem meri szóba hozni, de mindenkit zavar” – ezt Bencsik János, a Jobbik újdonsült képviselője írta még 2014-ben arról, hogy a párt Jakab Pétert indította Miskolc polgármesterének.

Még 2014 nyarán derült ki, hogy a Jobbik Jakab Pétert, a párt akkori önkormányzati képviselőjét indítja Miskolc polgármesterének az őszi önkormányzati választásokon. A bejelentést követően Jakab sajtótájékoztatót is tartott, amin elmondta, „a származás se előnyt, se hátrányt nem fog jelenteni a Jobbik vezette Miskolcon”, hozzátette: erre ő maga a garancia, aki történetesen zsidó felmenőkkel is rendelkezik.

Jakab indításáról szinte az egész országos sajtó beszámolt. Érdekesség, hogy nem maradt néma az ügyben a Jobbik mostani újdonsült országgyűlési képviselője, Bencsik János sem. A zsidózásba belebukott Szávay István mandátumát átvevő Bencsik Jánosról múlt héten írtuk meg, hogy Gyöngyösi Márton zsidók listázását szorgalmazó beszédét követően maga gyűjtötte ki azokat az amerikai zsidókat, akik miatt szerinte „izraeli ügynökök” markába került az Egyesült Államok.

„Jakab Péter, a félrekommunikált zsidó” – ez volt Bencsik cikkének címe

Bencsik 2014-ben a Jobbegyenes blogon Havas Jon álnéven írt publicisztikákat. Azt, hogy Havas Jon néven jelentek meg írásai, a jobbikos politikus egy hétfői sajtótájékoztatón kérdésünkre elismerte.

Jakab miskolci indulása kapcsán Bencsik Jobbegyenesen megjelent írásában „félrekommunikált zsidónak” nevezte a miskolci politikust, majd hozzátette:

„ez az egész olyan, mint egy hangosan kicsúszott fing a bálteremben”.

„Senki nem meri szóba hozni, de mindenkit zavar. A jelenlegi, politikailag korrektnek hazudott közbeszédben ugyanis a származás nem lehet érv, miközben az emberek túlnyomó többsége igenis pozitív vagy negatív hozzáállással (nem előítélettel!) viseltetik az őt körülvevő etnikai-társadalmi csoportokkal szemben. És ezt nagyon is helyesen teszi, ez adja ugyanis minden közösség immunitásának, megmaradásának alapját.”

Az „ellenség” felé tett „demoralizáló gesztus”

Bencsik Jakab indítása kapcsán arról is írt, hogy „a Jobbik radikális táborának szemében ez egy felesleges, demoralizáló gesztus az »ellenség« felé, a párt puhulásának ékes bizonyítéka”.

„Szánalmas megfelelési kényszer, hiteltelenül megfogalmazva, elhibázott kommunikációval.” 

Bencsik szerint azt is hiba volt várni Jakab jelölésétől, hogy a Jobbik és a magyar zsidóság kapcsolata ettől javulni fog, szerinte ez „olyan szintű politikai szűklátókörűség, amelyet még a legnagyobb fokú naivitás sem ment fel. Azok a zsidók, akik a Jobbikra eddig veszélyes, antiszemita pártként tekintettek, vélhetően ettől sem fognak megenyhülni, Jakabra ellenben egy kirakatba tolt dísz kóbiként fognak tekinteni”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143860

Ajánljuk még a témában