„Fehér nők”

A Der Standard publicistája szerint Orbán családvédelmi akcióterve rasszista

2019. február 13. 20:51

Ahelyett, hogy a rendezett migrációról gondoskodna, a nők szerepét „szülőgéppé" redukálja – írja az osztrák publicista, aki szerint a javaslat rasszista, és függőségbe, adósságcsapdába taszítja a nőket.

A magyar kormány családvédelmi intézkedései függőségbe vagy adósságcsapdába taszítják a nőket – írja a Der Standard publicistája, Noura Maan az osztrák lapban.

A szerző szerint Orbán Viktor a migráció kapcsán „népességcserével” riogatja a magyarokat, a miniszterelnök új ellenszere a „propaganda” és a „kerítés” után a demográfiai program.

Végzetes adósságcsapdával riogat az osztrák publicista

Az írás szerint családvédelmi terv gyenge pontja, hogy a 40 év feletti nők, a hajadonok, és az újra házasodott nők, egy pedig végzetes adósságcsapdába kerülhet, ha csak egy vagy két gyermeke születik.

A cikk arról is ír, hogy a rasszizmus is érzékelhető a javaslaton, hiszen míg „bizonyos gyerekek” megszületését támogatja és kívánja a kormány, addig másokét nem. Noura Maan szerint, miközben Orbán folyamatosan figyelmezteti a magyarokat a muzulmán és az afrikai népességnövekedés veszélyeire, addig „új pénzügyi ösztönzőket hoz létre a fehér nők számára.” Kritizálja a magyar miniszterelnököt azért, mert „ahelyett, hogy a rendezett migrációról gondoskodna, a nők szerepét egy „szülőgéppé" redukálja.” Ez az intézkedés „visszaszorítja a nőket a tűzhelyhez, vissza az anyaszerepbe” – teszi hozzá.

Orbánnak a nők „csak eszközök”, testüket pedig a politikai agendájához akarja felhasználni – írja a szerző.

Orbán hét pontja

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében bemutatott családvédelmi akciótervének hét pontja van.

1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.

2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.

3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.

4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.

5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.

6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.

7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Július elsejétől indul a családvédelmi akcióterv

A miniszterelnök vasárnapi bejelentése sok kérdést nyitva hagyott, ezeket Novák Katalin igyekezett tisztázni a hét elején tartott sajtótájékoztatón.

A 10 millió forintos, szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják majd fölvenni. A hitel törlesztését az első gyermek születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után ismét felfüggesztik a törlesztést, és a tartozás 30 százalékát el is törlik. A harmadik gyermek megszületése után pedig az egész tőketartozást eltörlik. A program a 2019 július 1-e után születő babákra lesz érvényes, és három évig lehet majd igényelni a kedvezményes hitelt. Ha a család a 10 millió forintos maximális hitelt veszi fel, a havi törlesztő akkor is 50 ezer forint lesz. 

A CSOK-ot kiterjesztik a használt lakások vásárlására is. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt. 

A négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul majd. A kedvezmény alapján annak a nőnek, aki legalább négy gyermeket fölnevelt, élete végéig nem kell majd jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár azt mondta, ilyen sehol a világon nincs máshol, de reméli, hogy mások is átveszik a magyar példát. 

A nagyszülői gyed azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni, és a nagyszülőnek aktívnak kell lennie, tehát nem lehet nyugdíjas. Ez az intézkedés is július elsejétől lép majd életbe.

A kormány úgy látja, hogy egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozták el, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Úgy látják, hogy 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét. Ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt vasárnap este.

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert úgy látják, akadály lehet a háromnál több gyermek vállalásánál az is, hogy egyszerűen nem férnek be a gyerekek az autóba. Legalább hét üléses, új személygépkocsi vásárlása esetén 2.5 millió forintot vállal át az állam. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.

Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy 2020-ban mindez 150 milliárd forintba kerül majd a költségvetésnek. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143181

Ajánljuk még a témában