Koptokat kigúnyoló muszlimokat vettek őrizetbe

2019. február 11. 14:38
Egy videófelvételen a kopt keresztény rítusokból csináltak „viccet”.

Őrizetbe vették az egyiptomi al-Azhar egyetem négy hallgatóját a kereszténység megsértése miatt – közölte hétfőn az al-Jaum asz-Szábi című egyiptomi napilap. A kiadvány beszámolója szerint a négy fiatalt még szombaton vették őrizetbe 15 napra annak gyanújával, hogy megsértették az egyiptomi kopt keresztények vallását.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint az es-Sarkíja tartomány székhelye, ez-Zagázíg városában élő négy hallgató ellen a YouTube videomegosztó portálra egy január végén feltöltött, a kopt keresztény rítusokat kigúnyoló felvétel miatt indítottak nyomozást. A fiatalok azt állították, hogy tréfából készítették a videót, és nem állt szándékukban senkit sem megsérteni. Az Egyiptomban komoly visszhangot kiváltó felvételt eltávolították a videomegosztóról, a négy fiatal pedig közzétett egy másik videót, amelyen elnézést kértek az egyiptomi keresztényektől.

Az al-Azhar egyetem eközben tudatta, hogy a négy hallgató ellen fegyelmei eljárás indult. A koptok mintegy 10 százalékát teszik ki a 94 millió lakosú, észak-afrikai ország lakosságának. Vallásuk miatt több véres merénylet célpontjai voltak a radikális iszlamisták részéről az elmúlt években. Egy, a mostanihoz hasonló esetben 2016-ban három kopt hallgatót ítéltek öt év börtönbüntetésre, mert olyan videofelvételt tettek közzé, amelyen megsértették az iszlámot.

Az al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb az Egyesült Arab Emírségekben egy hete tartott vallásközi konferencián – amelyen részt vett és felszólalt a katolikus egyházfők közül elsőként az Arab-félszigetre látogató Ferenc pápa is – felszólította a muszlimokat, hogy védelmezzék „keresztény testvéreiket” mindenhol. A Vatikán és az al-Azhar egyetem a konferencia alkalmából megállapodást írt alá az szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés