Követeljük az Akadémia autonómiájának tiszteletben tartását

2019. február 8. 10:13

Akadémiai Dolgozók Fóruma
Akadémiai Dolgozók Fóruma
A „Tématerületi Kiválósági Program” a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására alkalmatlan, méltatlan, és ezért abban nem kívánunk részt venni.

„Az Akadémiai Dolgozók második – a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsai által összehívott –, 2019. február 7-i Fóruma egyetért a két héttel korábban az MTA Humán Tudományok Kutatóházában tartott első Fórumán elfogadott nyilatkozattal. Támogatjuk a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének 2018. december 6-i határozatait. Jelen nyilatkozat célja, hogy kifejezzük az akadémiai dolgozók egységét és egymás iránti szolidaritását, valamint a tudomány függetlensége melletti kiállását.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett »Tématerületi Kiválósági Program« a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására alkalmatlan, méltatlan, és ezért abban nem kívánunk részt venni.

Az akadémiai kutatóhelyek költségvetésének alapellátáson felüli részét eddig kiválósági alapon elosztott hazai és nemzetközi pályázati források tették ki. Ezeket a forrásokat csak egy megfelelő alapellátásban részesülő kutatóhálózat képes megpályázni. A korábban jól működő hazai alapkutatási pályázati rendszer (OTKA) az ITM irányítása alatt nem működik kielégítően.

Az Alaptörvénnyel és az Akadémiai törvénnyel összhangban követeljük az alapellátás feltétel nélküli biztosítását, az Akadémia autonómiájának tiszteletben tartását és az ITM által meghirdetett »Tématerületi Kiválósági Program« visszavonását.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit jelent az, hogy "kiválósági alapon" elosztott források? Ki melyik kiváló forráselosztó haverja, ismerőse?

És egy sztori a tudományos életből.

Egy barátom 10 éves amerikai kutatói munka után visszatért Magyarországra, 40 évesen. Megpályázta az ELTE Biokémiai Intézet vezetői posztját. Elutasították. Nem hivatalos indoklás: még nem állt eleget a menzán...

Vagyis a régi "kiválók" nem találták kívánatosnak.

Azért fel lehet tenni a kérdést, hogy a tudományos kutatás helye egyetemi tanszékek körül vagy akadémiai kutatóintézetekben legyen.

Rendben. Aki autonóm, az anyagilag nem támaszkodik az adófizetőkre. Költségvetés módosítás következik.

Üdv. A történet verifikációjára egy név: Stolcz. Remélem, segítettem. Ha a részletekben tévedtem volna, elnézést.

Nem annyira:
"A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát 1992-ben alapította a Magyar Tudományos Akadémia mint önálló, társult intézményt, amely saját alapszabállyal rendelkezik, tisztségviselőit önállóan választja meg. Költségvetése azonban az MTA költségvetésének része. Tagjai javadalmazást nem kapnak, tagdíjat nem fizetnek."

Röviden: ez egy díszfaszgyár. Az MTA adja a rangot és a helyet a pogipénzt az önfényezéshez.

A műszaki egyetemek talán alkalmasak kutatásra is.

Szerintem is függetlenné kell tenni az MTA-t. Anyagilag az államtól. Működjenek állami szubvenció nélkül, piaci alapon, finanszírozza őket a reálgazdaság, eredményességük, hasznuk függvényében.

Kutassanak azt, amire a piacgazdaság igényt tart, ami eladható, ami hasznot hoz. Ha buzikat akarják kutatni, kutassák, de ne az adófizetők pénzén. Kapitalizmus van, nem? Az egész MTA egy haszontalan bolsi szellemi fosszília.Ne a dolgozókkal fizettessék meg a társadalmilag haszontalan kutatásaikat. Dolgozzanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés