Abu-Dzabiban misézett a pápa, először a történelemben

2019. február 5. 9:41
Ferenc pápa az első a katolikus vezetők között, aki az Arab-félszigeten, az iszlám szülőhazájában misézett. A szertartásra 100 országból mintegy 135 ezer hívő és érdeklődő látogatott el.

A szelídség üzenetét közvetítette a katolikus híveknek Ferenc pápa Abu-Dzabiban tartott szabadtéri miséjén kedden. A hivalkodó felhőkarcolók és a luxus hazájának számító, nagyjából kilencmillió lakosú Egyesült Arab Emírségekben mintegy egymillió katolikus él, többségük külföldi vendégmunkás.

Szeretet, szelídség

A katolikus egyházfő olasz nyelvű szentbeszédében Jézus hegyi beszédéből idézett, amelyben boldognak nevezi a lelki szegényeket és a szelídeket. A pápa rámutatott: nincs szükség nagy tettekre vagy emberfeletti erőfeszítésekre ahhoz, hogy a hegyi beszéd szellemének megfelelően éljünk.

Jézus „nem kérte, hogy remekművek létrehozásával vagy kivételes erőfeszítésekkel hívjuk fel magunkra a figyelmet” – emlékeztetett. „Mindössze annyit kért, hogy alkossunk meg egy műremeket: a saját életünket, ez pedig senkinek sem lehetetlen.” „Minden bizonnyal nem könnyű távol élnetek az otthonotoktól, érezni a szeretteitek hiányát, miközben lehet, hogy a jövőtök éppen a bizonytalanság ködébe vész” – mondta. „De az Úr hűséges, és nem hagyja el nyáját” – biztatta a híveket a pápa.

Stadionnyi tömeg

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki ellátogatott az Arab-félszigetre, az iszlám szülőhazájába. A Zajed stadionban tartott miséjére 100 országból mintegy 135 ezer hívő és érdeklődő gyűlt össze. A vallási szertartáson mintegy négyezer muszlim is részt vett, beleértve több kormányzati tisztségviselőt.  A katolikus egyházfőt a Vatikán zászlaját lengető, ujjongó tömeg fogadta a stadion bejáratánál.

A pápa egy vallásközi konferenciára érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe vasárnap este. Látogatásán a keresztények és a muszlimok közötti együttműködés szorosabbra fűzéséért és a regionális háborúk ellen emelt szót. A kereszténység vagy más, az iszlámtól eltérő vallás gyakorlása nem minden Perzsa(Arab)-öbölbeli országban engedélyezett. Míg az Egyesült Arab Emírségekben vagy Kuvaitban a keresztények imádkozhatnak templomokban vagy más, különleges engedéllyel rendelkező helyeken, addig Szaúd-Arábiában tilos az iszlámon kívül más vallás gyakorlása.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vezetők közül lehet, hogy ő az első, de az Emirátusokban van vallásszabadsága a keresztényeknek, főleg vendégmunkásoknak: lehetnek templomaik, misére járhatnak. Muszlimokat téríteniük volna bűncselekmény, ami miatt a büntetésen túl ki is utasítanák őket.

Szaud-Arábia más egy kicsit...

Hát, ha arra gondolsz, hogy a muszlimok valójában nem lettek katolikusok a pápai mise ellenére sem, akkor persze igazad van. De szerintem a százezer vendégmunkásnak fontos volt ez az esemény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés