John Lukacs javaslata a kormány várba költözéséről

2019. február 1. 11:50

Orbán Balázs
Facebook
John Lukacs azt írja: az állami szerkezet gyengeségére utal, hogy a kommunizmus óta a törvényhozó és a végrehajtó hatalom fizikailag egy helyen van. Ha ezt rendezni akarjuk: költözzön a kormány a várba!

„Kerestem egy gondolatot, s a kezembe akadt a mindig kiváló, ma 95 éves John Lukacs egyik könyve.

Nem is kell messzire menni, ha egy jó világítótornyot keresünk a napi politikai küzdelmek megértéséhez:

1. Az állami szerkezet gyengeségére utal, hogy a kommunizmus óta a törvényhozó és a végrehajtó hatalom fizikailag egy helyen van. Ha ezt rendezni akarjuk: költözzön a kormány a várba!

2. Túl sokat foglalkozunk azzal, hogy mások mit mondanak rólunk, magyarokról. Sokkal lényegesebb, hogy mi hogyan gondolkodunk magunkról - múltunkról, jelenünkről és a jövőnkről. 

»Mert a magyar képnek nemcsak hordozója, hanem lényege a magyar önbizalom.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kerestem egy másik tanácsot a mindig kiváló, ma 95 éves John Lukacstól,
és egy 2014-es levelet találtam:

"Mit várhattunk, milyen jutalmat egy nagyorosz birodalomtól? Semmit. Széchenyi, Kossuth előre látták ezt. Az oroszokat el kell ismerni és tisztelni kell őket, mint azt távoli rokonaink, a bölcs finnek teszik. De mi nem az oroszokhoz tartozunk. A hozzájuk való alkalmazkodásunk sosem állhat törekvéseink központjában. Tiszteljük vívmányaikat, nagy művészeiket. De a magyar szellem, a magyar értelem, a magyar művészet és műveltség lélegzete nyugati. Nem orosz, de még csak nem is amerikai. Aki hozzánk szól, az – minden nagyságuk dacára – nem annyira Tolsztoj vagy Dosztojevszkij, hanem egy Dante, egy Shakespeare, egy Pascal, egy Goethe, egy Tocqueville. A Nyugat gyakran volt a keresztünk, de vállalnunk kell, mert az a csillagunk is. Becsüljük nagyorosz szomszédainkat, de nem szabad hozzájuk alkalmazkodnunk, odafelé sündörögni, mert az talán végleges teher lehet hosszú időre és a magyarság kárára válik.

1989 óta mi vagyunk a felelősek mindazért, amit mi választunk, amit teszünk, amit gondolunk. A magyar jellem és szellem nem lehet keleti."

Teljes levél:
http://nol.hu/velemeny/2014012..

Válaszok:
Senye Péter | 2019. február 2. 9:09

1)
Kérlek.

Gondoltam, nem árt bemutatni, hogy
az Orbánok (Viktor és Balázs) számára
John Lukacsnak más írása mennyire nem "okés".

Ez különösen ütős volt Lukacstól:
"Becsüljük nagyorosz szomszédainkat, de nem szabad hozzájuk alkalmazkodnunk, odafelé sündörögni, mert az talán végleges teher lehet hosszú időre és a magyarság kárára válik."

2.)
Ami a Várba költözést illeti, az sajnos, a korábbi "Vár 25" program javaslatát követi (mint ahogy pl. a Galéria tervezett kiköltöztetése is).

Mellékattintottál, de azért látom, nekem szól.
Üdv. neked is.

"A magyar jellem és szellem nem lehet keleti." - Mi tagadás hasonlítunk az oroszokra. Ezért meg is értjük őket, másrészt ádázan harcoltunk ellenük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés