A magyar kormány nem állt be az új antiszemita világképbe

2019. január 31. 12:04

Gerő András
Facebook
Látszik, hogy az Unió nem partner ebben. Interjú.

Mekkora szerepe volt Közép-Európának abban, hogy kialakult ez az Ön által második mainstreamnek nevezett irányzat?

Ezeknek az országoknak a többsége – amelyek közül kit jobban, kit kevésbé érintett a migrációs válság – határozottan kijelentette, hogy Európa nem lehet átjáróház, és azt, hogy oda kell figyelni ezekre a folyamatokra. Ez szerintem hatott a nyugat-európai gondolkodásra. Részben ennek következtében a térségünk felértékelte magát, mert ma már evidencia, hogy Közép-Európa nélkül nem lehet megoldást találni ebben a kérdésben. Ezért merült fel az egyszerű többségi döntéshozatal ötlete, vagyis a vétójog kikapcsolásával a döntéshozatal gyorsabbá tétele. Igen ám, de ha egyszerű többségi döntés elve mellett kezd el működni az Európai Unió, akkor éppen a lényege vész el. Meg lehet ugyan próbálni, de egyrészt nem biztos, hogy a kisebbségben maradt országok betartanák az így született döntéseket, ami rendkívül mély szakadáshoz vezetne. Emellett elveszne az Európai Unió egyik lényeges sajátossága, az egyenjogúság eszméje. Ezért ezt elvetették, ami jelzi, hogy 
igen, valóban felértékelődött Közép-Kelet Európa hangja. 

Nagyon leegyszerűsítőnek tartom azt a beállítást, ami csak az egyik mainstream álláspontját tartja progresszívnek, a másikat pedig retrográdnak állítja be. Mind a kettő pont ugyanannyira legitim, és a politikai küzdelem tétje az, hogy melyiket fogadják el inkább a választók. Erről sok mindent megtudunk a jövő évi EP-választáson.

Ön azok közé tartozik (többek között lapunk főszerkesztőjével együtt), akik nemrégiben sürgették, hogy Magyarország ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Volt is ilyen várakozás a miniszterelnök izraeli utazása kapcsán, de mégsem történt meg. Itt is van egyfajta fal, vagy azért lát erre esélyt a közeljövőben?

Németh Sándorral és Olti Ferenccel azért kezdeményeztük a szóban forgó petíciót, mert mélyen egyetértettünk Trump elnök döntésével, ami egyébként egy két évtizeddel korábbi képviselőházi döntés realizálása volt. Ne legyünk azonban türelmetlenek. Világos, hogy a magyar kormány Izrael tekintetében sokkal inkább baráti álláspontot képvisel, mint az Európai Unió mainstreamje. Gondoljon csak Mogherini asszonyra, aki erősen baloldali meggyőződésű külügyi biztosként szinte minden egyes Közel-Kelettel kapcsolatos megnyilvánulásában elítéli Izraelt.  A magyar kormány nem állt be abba az új antiszemita világképbe, amit a nyugat-európai baloldal erőltetett rá az Európai Unióra. 

Más országok is jelezték már a készségüket arra, hogy áthelyezik a nagykövetségüket Jeruzsálembe, például Románia. Van tehát fal, de mindenesetre ez olyan típusú, ami azért mozgatható. Látszik, hogy az Unió nem partner ebben, de valószínű, hogy elnézne egy ilyen döntést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már Gerő is Orbán kottájából játszik? kifordítja a kaftánt, ahogy Puzsér mondaná?

Nem tudom. De több dolgot helyesen lát. Ezeket:
- Közép-Európa felértékelődése
- az EU-ban könnyen elveszhet az egyenjogúság eszméje (szerintem benne sem volt...)
- a magyar politika legitim versenytársa lehet az EU mainstreamnak
- az antiszemitizmus jelen van a baloldalon

Hamarosan kiátkozzák a "haladó" oldalról...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés