Jimmy Carter szerint Trumpnak javítania kéne a Kínához fűződő viszonyt

2019. január 19. 10:16
A volt elnök úgy véli: amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással lehet elkerülni az új hidegháborút.

Jimmy Carter volt amerikai elnök szerint Donald Trump elnöknek tanácsadó bizottságot kellene életre hívnia a Kínához fűződő viszony javítására.

A volt elnök az atlantai Carter Központban az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok normalizálásának 40. évfordulója alkalmából rendezett konferencián fejtette ki álláspontját pénteken. Úgy vélte, hogy professzorokból, nyugalmazott diplomatákból és más szakértőkből kellene kialakítani egy háttérben dolgozó csapatot, ahogyan ő tette ezt elnöksége idején az 1970-es években, amikor az amerikai-japán kapcsolatok javításán dolgoztak. Hozzátette: amikor a háromnapos konferencia után hazamegy, levelet is ír erről Donald Trumpnak, kérve őt egy ilyen bizottság létrehozására.

A konferencia első napján jelen volt Kína Egyesült Államokban akkreditált nagykövete, Cuj Tien-kaj is, aki azt mondta újságíróknak: „a Kína és az Egyesült Államok közötti együttműködés soha nem volt olyan fontos, mint manapság”.

Jimmy Carter már decemberben, a The Washington Post című lapban részletes elemző cikket jelentetett meg arról, hogy szerinte hogyan kellene javítani Washington és Peking viszonyát, és ezzel elkerülni egy új hidegháborút. Elemzésében a többi között tartós amerikai-kínai kereskedelmi megállapodást sürgetett, amelyre alapozva szerinte javítani lehet a politikai kapcsolatokat is.

Az Egyesült Államok 39. elnöke – folytatva a Richard Nixon elnök által megkezdett közeledési politikát – 40 évvel ezelőtt, 1979. január elsején aláírta azt a dokumentumot, amely rögzítette a diplomáciai kapcsolatok létesítését a kommunista Kínával.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés