Hogy ki a királyunk, az tőlünk függ

2019. január 17. 9:22

Alföldi Róbert
HVG
Mi amolyan udvari bolondok lettünk, akik mondják a magukét. Interjú.

„A Nemzeti-éra utolsó éveiben belekényszerült egyfajta szabadságharcosi szerepkörbe, a balliberális oldal megmondóembere lett. Nem korlátozza ez a szabadságát?

Sok skatulyába belekerültem már, de csak akkor szólalok meg, amikor úgy gondolom, hogy van mondanivalóm. Persze, én unom a legjobban, hogy mindig csak én beszélek. Akik eddig dumáltak, azok közül sokan elmentek vagy abbahagyták, mint Schilling Árpád, Gulyás Márton. Mi amolyan udvari bolondok lettünk, akik mondják a magukét.

Kemény véleményt fogalmazott meg a kőszínházak igazgatóiról, amiért nem szólaltak meg a tao megszüntetése ügyében. Miféle kiállást hiányol?

Az összefogást és az erőt. Olyan társadalmi közegben és helyzetben vagyunk, amikor az értelmiségi embereknek kutya kötelességük erőt mutatni, elmondani a véleményüket, segíteni a tisztán látásban, és nem azzal foglalkozni, hogy minél nagyobb békesség és nyugalom legyen körülöttük.

Hogyan látja, rövid távú túlélésre kell berendezkednie a színházi szakmának, mint amilyen az Átrium által meghirdetett mecénás program?

Semmi információ nincs arról, hogy miként pótolják a taóval kiesett pénzeket. Kényszermegoldásnak tartom a mecénás program jellegű kísérleteket, az sem biztos, hogy bejönnek. Mindenki próbál túlélni és kivárni azt az időt, amikor a kulturális kormányzat valamit nyilatkozik, vagy akár kimondja, hogy amelyik színház számára nem tetsző dolgokat csinál, annak nem juttat pénzt. Ez is egy hozzáállás, de még ez sincs kimondva. Bizonytalanságban van tartva az egész szakma. Azt gondolom, hogy ezt a szakmának nem kellett volna hagynia.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne bántsuk a cirkusziakat. magas zenei műveltséggel, jó humorral rendelkeznek.

Az udvari bolond az udvar alkalmazottja volt és munkája volt a bolondozás:-)))
Alföldi ezek szerint saját magát a kormány alkalmazottjának tekinti:-))))) ha-ha-ha

Javaslom elolvasni Hamvas Béla Harlekin című írását, hogy jobban lehessen érteni az "udvari bolondok" kultúr- és eszmetörténeti szerepét. Nevezett urak igen távol állnak ettől. Politikai agitátornak, önjelölt forradalmárnak és elfuserált társadalmi prófétának már inkább nevezném őket.

Tudomásom szerint melegeket nem választottak udvari bolondnak, udvari bolondnak lenni kiváltság volt, megtiszteltetés. Magas intelligenciát igényelt, tudnia kellett disztingválnia, felismernie szabadszájúsága, gesztikulációinak határait.

Robi, Te csak egy sima meleg vagy, aki nem képes intelligensen megélni másságát, aki képtelen önmaga szellemi, tudásbéli korlátait, középszerűségét felismerni, így kompenzálásképpen állandó közlés - és szereplési vágy gyötri, amivel egyre nevetségesebbé teszed Magad. Költözz egy szabad országba, végleg, mondjuk Berlinbe, ahol hétköznapi a "Halált a zsidókra" szlogen, ahol izraeli zászlót égetnek, ahol gyilkolnak.

Mutasd meg magad kipában a no-go zónákban, s győzd meg a muszlim gyilkosokat, hogy a zsidó jó. Vállald ezt a jószolgálati munkát, itthon nincs Rád szükség, s olvass Karinty Cinitől, tudod, a zsidókra vonatkozóan.

Igen, Te is jól látod, az udvari bolondokra nézve sértő, hogy Robi közéjük sorolja Magát. A mai "udvari bolondok", mint a régi nagyok, gondolkodó elmék, eltöprengenek a köz-és az egyéni érdekek arányai mentén, a stíluson, akkor szólalnak meg, amikor van mondanivalójuk, ami mögül állandóan nem az egyéni érdekek kandikálnak ki irritáló módon, s figyelnek ások érzékenységére, s nem felejtik el, hogy az éremnek két oldala van, sokszor három is.

Olyan "alkotásokra" pedig, amelyek a bűzös erkölcsi fertőt népszerűsítik, egy fillért sem adnék. Tartsák el önmagukat.

Megint valami művét reklámozza?

A Kasimir és Karoline már ment az Örkényben Kevés költséggel, semmi gej díszlet, és szuper produkció volt. Nagyon jó színészekkel.
Kár ezért a "vásári forgatagért" pénz tarhálni.

Ezért a két "tehetségért" Schilling Árpád, Gulyás Márton, én is ejtek, - krokodil - könnyeket.

Amíg te lázadásra hívsz, a többiek, pl. Pintér Béla, ontja magából a zseniálisabbnál, zseniálisabb darabokat.

Része az EP kampánynak, hogy ez a sok megélhetési rettegő újra előadja a rettegéses-ellenállós darabját. Csak már unalmas ez a permanens ripacskodás. Főleg ettől a díszbuzitól.

Válaszok:
hátakkor | 2019. január 17. 15:27

Ez egy igen buta fickó. Pont a királyokat kevésbé vàlasztjuk mi. Sokat számìt a születés, házasság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés