Conte repülővel vitetné a migránsokat Olaszországba

2019. január 9. 9:23
Az olasz kormányfő egy televíziós interjúban kijelentette: akár repülővel is, de mindenképpen hazájába szállítana nőket és gyerekeket azok közül, akik egy hajón vesztegelnek Málta partjainál december 22-e óta.

„Ha nem szállhatnak partra, repülővel megyek értük és elhozom őket magammal” – jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a RAI olasz köztelevízióban kedd este. Mint fogalmazott, országa kész befogadni a nőket és gyermekeket. Hangsúlyozta, hogy a szigorú migrációs politikának is „van egy határa”.

Salvini nem változtat álláspontján

Ezzel a kijelentésével az olasz miniszterelnök arra utalt, hogy a belügyminiszter Matteo Salvini továbbra is nemet mond ezeknek az embereknek a befogadására. Korábban Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt vezetője szorgalmazta a nők és gyerekek befogadását.

Salvini azonnal reagált internetes közösségi oldalán, azt hangoztatva, hogy az ő belegyezésével „senki sem fog Olaszországba érkezni”. Hozzátette: ha más a migránsokat Olaszországba hozza, „magára vállalja ezért a felelősséget". Azt is megjegyezte, „amíg nem állítják le az embercsempészeket és az őket segítőket, újabb ezrek kelnek útra és veszítik életüket. Olaszországba csak az jöhet, akinek engedélye van erre, én nem változtatok állásfoglalásomon”.

Nem ez az első alkalom, hogy a migráció miatt vita alakul ki a római kormányban: augusztusban az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 179 menedékkérőt Matteo Salvini egy hétig nem engedte kikötni, majd partra szállni, miközben az olasz kormány több más politikusa is ezt szorgalmazta.

Közel félszázan tartózkodnak két hajón

Keddre nyolc nyugat-európai tagállam, illetve a soros elnöki tisztséget jelenleg betöltő Románia jelezte, hogy hajlandó lenne befogadni embereket a Málta partjainál veszteglő két mentőhajóról, de ez még nem jelenti az ügy lezárását, Valletta ugyanis egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy az elmúlt hetekben partra szállított menedékkérőket is osszák szét e megoldás keretében. Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter megerősítette, hogy Németország – egy közös, európai megoldás részeként – hajlandó részt venni a Máltán partra szállított emberek befogadásában.

A Sea Watch és a Sea Eye német civil szervezetek által üzemeltetett két hajón 49 menedékkérő van köztük nők és kisgyermekek, a kimentettek közül néhányan éhségsztrájkot kezdtek. Málta megengedte, hogy a rossz időjárás miatt a parti vizeire hajózzanak, de nem adott kikötési engedélyt, hogy ne teremtsen precedenst civil szervezetek hajóira emelt menedékkérők befogadására.

(MTI)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nők, gyerekek befogadása után családegyesítés.

Nem szabad, hogy Salvini feladja.
Conte meg már elkezdett navracsicsosodni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában