A DK elítéli az Orbán-kormány „politikai indíttatású antiszemitizmusát”

2019. január 8. 15:33

A Veritas Intézet főigazgatójának, Szakály Sándornak a numerus clausust érintő kijelentései miatt vádolja antiszemitizmussal a kormányt a Gyurcsány-párt.

A DK elítéli az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát – olvasható a párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szakály Sándor, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában több elfogadhatatlan kijelentést tett a zsidótörvényekkel kapcsolatban. Azt állította, hogy az 1920. évi numerus clausus nem közvetlenül a zsidóság kizárását jelentette a felsőoktatásból, csupán a nemzetiségi lakossági arány betartását tartotta szem előtt. Ez nyilvánvalóan a történeti tények elferdítése. Szakály szerint túlzás zsidótörvényekről beszélni, a numerus clausus nem jogfosztás, hanem jogkorlátozás volt” – írják.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az adófizetők által pénzelt VERITAS Intézet főigazgatója ismét megkísérli a magyar társadalomnak a zsidóüldözésben játszott szerepének, és az azért viselt felelősségének relativizálását. A miniszterelnök az antiszemitizmussal kapcsolatban ugyan büszkén emlegeti a zéró toleranciát, de a kormány olyan intézményeket hoz létre és támogat, melyek tagadják a két világháború közötti nyilvánvaló antiszemita törvényeket. A DK megvetéssel utasítja el az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát. Szégyenletesnek tartjuk, hogy a kormány kiáll egy nyíltan antiszemita nézeteket hirdető intézmény mellett. Az illetékes minisztert felszólítjuk, hogy határolódjon el a kijelentésektől, azonnali hatállyal mentse fel Szakály Sándort, és vizsgálja felül a Veritas Intézet működését” – zárul a közlemény.

(OS-MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141190

Ajánljuk még a témában