Ellenszélben is sorra nyeri az erkölcsi vitákat a jobboldal

2018. december 5. 11:02

Vizvári Soma
Figyelő
Emlékszünk arra, milyen borzalmas fogadtatása volt a közmunkának az ellenzék irányából annak idején?

„Dúl a kultúrharc, melynek alaptétele, hogy a balliberális erők elfoglalták annak teljes területét, és mint egy kartell, nem hagyják érvényesülni a másképp gondolkodókat. Némi igazság biztos van ebben a helyzetértékelésben, de ha teljesen így van, annál inkább könyvelhetjük el nagy sikernek győztes csatáinkat. Akinek elkerülte volna a figyelmét: megjelent egy interjú a Mandineren Lendvai Ildikó szocialista politikussal, aki többek között arról beszélt, a közmunka egy bizonyos formáját nem szüntetné meg.

Emlékszünk arra, milyen borzalmas fogadtatása volt a közmunkának az ellenzék irányából annak idején? »Rabszolgamunka, feudalizmus, a nincstelenek megalázása« - szajkózták. Hiába sorolta a jobboldal ésszerű érveit, a balliberálisok csípőből tüzeltek a morális revolverrel, félreértelmezett, túltolt emberi jogi acéllövedékeket küldve a tényekre válaszul. (...)

Ilyen ellenszélben öröm látni, hogy a magyar baloldal morális alapú támadásai sorra dőlnek be. Szépen lassan el kellett fogadniuk - legalábbis kommunikáció szintjén, ami ugyancsak  nagy előrelépés -, hogy a közmunka erkölcsi megítélésében nem nekik volt igazuk. Ahogy már azt sem merik hazudni, hogy az országot és az Európai Uniót védő határkerítés egyenlő a magyarokat kommunista ketrecbe kényszerítő vasfüggönnyel. Immáron nincs merszük nagy arccal arról papolni, hogy a bevándorlókat nem beengedni, emberi jogilag megengedhetetlen. Ettől még persze megszavazzák a migránsvízumokat, mert a megrendelőknek eleget kell tenni, de legalább nem büszkélkednek vele.

Ezek pedig mind a kulturális csatatéren aratott győzelmek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki más?!
A politikai pártok közül a Fidesz-Kdnp pártszövetségben van a legtöbb tartás.

Vannak fontos szimbolikus viták, amelyeket meg kell vívni. Ilyen például a hajléktalanság kérdése (embertelenség-e fűtött szállásra "kényszeríteni" az utcán élőket, figyelembe veendő-e a többség joga például ahhoz, hogy anélkül használja a köztereket, hogy közben a saját ürülékükben fetrengő emberroncsokat kell kerülgetnie), ilyen a "szegregáció" kérdése (ördögtől való-e a gondolat, hogy a szociokulturális különbségekre reflektáló sajátos pedagógiákkal dolgozzanak egyes iskolák, lásd Kedvesház Pedagógia), de ilyen lehet a roma kisebbség kérdése is (el lehet-e képzelni, hogy a cigányság ne csak mint áldozat jelenjen meg, fel lehet-e tenni a romák saját felelősségére vonatkozó kérdéseket).

Ezek mind kibeszélendő témák. Közös dolgaink. Nem kell félni a liberális narratíva dominanciájától, sem attól, hogy erkölcsi stigmákat aggatnak ránk. Az ellenfél tiszteletén alapuló közös vitákat kell folytatni.

De ehhez nekünk is túl kell lépni a "Sorosbérenc" és libsi biboldó féle parlagi hozzáálláson.

Válaszok:
Csomorkany | 2018. december 5. 17:02

Ezek igazak, de mindig előjönnek valami mással ugyanazzal a technológiával: most pl a rabszolgamunkával.
Egész nyáron ijesztgették az embereket, hogy őrületes benzinár növekedés várható, most meg csökken a benzin ára.
Mindig kitalálnak valamit, ami hazugságokon alapszik.

A bevándorlás kezelésében is hasonló várható. És az is fontos téma, ha nem az egyik legfontosabb.

Számos olyan téma van, ahol a FIDESZ eredményesen bizonyította, hogy a ballibsi véleménymonopóliumon túl is van élet, de azért a kommunikációja reménytelenül agyzsibbasztó. Választóként ezt a kettősséget kell földolgozni, de még jobb lenne, ha nem volna kettősség, hanem elkezdenének értelmesen kommunikálni. Legalább IS. Legalább néha...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés