Már a DK is megreformálná a menekültügyi rendszert

2018. november 27. 22:02
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője kedden úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió Menekültügyi Ügynökség megoldás lehet a bevándorlási krízis kezelésére. Gál Kinga fideszes EP-képviselő ezzel nem értett egyet.

A közös európai menekültügyi rendszer hibáira a 2015-ös válság világosan rámutatott, ezért azt meg kell reformálni - jelentette ki Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége tervezetéről folytatott vitájában kedden. Gál Kinga fideszes EP-képviselő az ülés után úgy nyilatkozott, hogy az ügynökség létrehozásával Magyarország „egyáltalán nem ért egyet".

Niedermüller Péter a tervezet jelentéstevőjeként elmondta, hogy a jelenleg is létező Európai Menekültügyi és Támogatási Hivatalból (EASO) jönne létre az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége, amelynek célja, hogy különleges migrációs nyomás esetén támogassa és megkönnyítse a tagállamok munkáját.

Az ügynökség segítségével a tagállamok egységesen tudnák alkalmazni az uniós menekültügyi jogszabályokat, azonos eljárás és szempontok szerint bírálhatnák el a menedékjogi kérelmeket, és hatékonyabban működnének együtt és cserélnének információt egymással.

A tervek szerint a Menekültügyi Ügynökség monitorozná a tagállamok menekültügyi és befogadási rendszereit azért, hogy megelőzze a 2015-öshöz hasonló helyzeteket. Az ügynökség azért vizsgálná a tagállamok kapacitásait és felkészültségét, hogy megállapítsa, képesek-e kezelni azt a helyzetet is, ha aránytalan terhelésnek vannak kitéve.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés