„Zsidó Laci” és bajtársai

2018. november 21. 20:22

MAZSISZEM
OS-MTI
Nickelsburg László holokauszt túlélő ’56 magyar-zsidó hős és bajtársai emlékére.

„Emlékezni helytől és időtől függetlenül mindig és mindannyiunk kötelessége!

Nem is olyan rég november 4.-én este 18 órai kezdettel emlékezett meg a Magyar – Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság az 1956-os forradalom már-már elfeledett, de mindenképpen hiánypótló, zsidó vonatkozású részeiről tárgyköréről. A helyszín az a VII. kerületi Baross tér 19. sz. épülete volt, ahol az egyesület 2 évvel ezelőtt ugyanezen a napon emelt emléktáblát Nickelsburg László holokauszt túlélő ’56 magyar-zsidó hős és bajtársai emlékére, akinek a legnagyobb számú fegyveres csapata volt a kerületben, és ő maga volt a felkelőcsoport parancsnoka, akit csak »Zsidó Laciként« emlegettek. (...)

Különleges és maradandó élményt nyújtott a megemlékezők számára Rajna Tibor a Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett ’56-os hős, aki mesélt hitelt érdemlően az akkori eseményekről, harcokról, Emberi értékekről, amelyeket akkor átélt. »Nincsen különbségtétel származás és egyéb más dolog tekintetében, mert a magyar szabadságot megtartani, megőrizni, erősíteni csak összetartozással vagyunk képesek. 

Én hiszek benne, hogy a ma felnövekvő ifjúság, bár két korosztály már felnőtté vált, képes lesz folytatni azt a küzdelmet, amit én egy előző beszédben úgy jelenítettem meg, hogy szívükben nyíljon ki a hazaszeretet és a szabadság virága.«

Szinte meglepetésszerűen érkezett az Angyal István Egységes Magyar Nemzetőr Egyesület elnöke Dr. Juhász György úr delegációjával, aki elmondta, hogy tudatosan választották a zsidó származású Angyal István holokauszt túlélő ’56-os hős nevét: »Jelképszerű ez számunkra, mégpedig azért, kell, hogy a szélsőséges jobboldal a fasiszta maradvány ne sajátítsa ki ezt a csodálatos nemzeti eseményt, 1956-ot, hiszen ez a nemzet egységes forradalma volt. Mégpedig azért mert igen is a magyar zsidóság megérdemli, hogy egy emblematikus személyéről legyen elnevezve egy nemzetőr egyesület, hiszen 1956-ban sok zsidó ember adta az életét a magyar szabadságért.«”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés