Politico: törések a visegrádi négyek csoportjában

2018. november 6. 13:09
„Amit látunk, az már inkább V2+V2, mint V4" – mondta egy névtelenséget kérő közép-európai diplomata a híroldalnak.

Az elmúlt hónapokban törések keletkeztek a visegrádi négyek csoportján belül, már inkább Magyarország és Lengyelország, illetve Csehország és Szlovákia szövetségéről van szó – írta kedden a Politico.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy el kell felejteni az Európai Unióban alakuló, sokat emlegetett keleti-nyugati megosztottságot, mert az új törésvonal a keleti országokon belül húzódik. 

A szocialista blokk egykori tagjainak álláspontja jelentősen eltér számos fontos ügyben, például a jogállamiság és a védelempolitika kérdésében, és ez kihatással lehet a következő többéves uniós költségvetési keretről szóló tárgyalásokra. Miközben ugyanis a régió egésze jelentősen függ az EU-s támogatásoktól, a politikai egység hiánya megnehezíti a közös fellépést – emelték ki.

A cikkben rámutattak, hogy az utóbbi időszakban fokozódott a megosztottság a visegrádi államok között, mivel a magyar és a lengyel kormány folyamatosan hadakozik Brüsszellel a jogállamisági kérdések miatt, Csehország és Szlovákia azonban mérsékeltebb.

„Amit látunk, az már inkább V2+V2, mint V4" – mondta egy névtelenséget kérő közép-európai diplomata a híroldalnak.

A Politico emlékeztetett rá, hogy Budapest és Varsó egyfajta kölcsönös védelmi szerződést kötött, ígéretet tettek rá, hogy leszavazzák az esetleges szankciókat a másik ellen az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárásban. Pozsony és Prága azonban nem tett hasonló nyilatkozatokat, ehelyett tárgyalást sürget a vita megoldása érdekében.

A szerző szerint a távolodás folyamata természetes fejlődésnek számít a térségben, amelyet lényegében egyedül az öt évtizeden át tartó szovjet uralom egyesített.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés