Erdély Romániával való egyesülése nem „európai ünnep”

2018. október 25. 11:34

Fekete-Győr András
Facebook

Nem lehet európai ünnep olyan nap, amikor egy mai tagállam jelentős területi és lakosságbeli veszteséget szenvedett egy másik mai tagállammal szemben.

„Erdély Romániával való egyesülése nem »európai ünnep«!

Aradi születésű dédnagyapám, Dr. Kuncz Ödön a kolozsvári egyetem jogi karán tanult, majd tanított 1918-ig. A román megszállás alatt kirúgták, a házát elvették, és december 24-én egy marhavagonban menekült át családjával Budapestre, ahol később a mai ELTE jogi karának dékánja lett. (A lenti képen a róla elnevezett teremben jártam, Kolozsváron.)

Üdvözöljük, hogy Jean-Claude Juncker támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez; ez ugyanis az összes térségbeli állam jólétére pozitív hatással lenne. 

Azt ugyanakkor a Momentum tagjaiként rossz döntésnek és a magyarokra nézve rendkívül sértőnek gondoljuk, hogy Erdély Romániával való egyesülésének ünnepét (december 1-jét) »európai ünnepnek« nevezte. Véleményünk szerint nem lehet európai ünnep olyan nap, amikor egy mai tagállam jelentős területi és lakosságbeli veszteséget szenvedett egy másik mai tagállammal szemben. Hibásnak és rossz iránynak tartanánk, ha egy ilyen napra közös európai ünnepként tekintene az európai család. Ahogy Elzász elcsatolása sem lehet közös európai ünnep, úgy Erdélyé sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137652

Ajánljuk még a témában