„1956 a baloldali forradalmat jelenti”

2018. október 9. 16:09

Írta: Czopf Áron
Huszadik századi baloldali arcképcsarnokkal nyitották meg a Szabad Október Fesztivált a Gólya Presszóban. A Mandiner a baloldal dilemmáiról, múltjáról és jelenéről kérdezte a szervezőket. Videónk.

Hogyan újulhatna meg a baloldal? Mit kell elutasítani és mit kell mintául venni a 20. századi baloldal történelméből? – kérdeztük a Mérce szerzőitől és az alternatív baloldali Szabad Október Fesztivál szervezőitől a rendezvénysorozat megnyitóján, a Gólya Presszóban. 

Jámbor András kérdésünkre elmondta, a vörös terror és a Rákosi-rendszer elítélendő egy mai baloldali számára, viszont az őszirózsás forradalom és 1956 szerepét jelentősen át kell értékelni. A Mérce főszerkesztője arra is kitért, ugyan sokat emelkedett a minimálbér, de a szegénység óriási problémát jelent ma Magyarországon: bár ez nem látszik az elmúlt évek kutatásaiból, de a jövedelmi különbségek kezdenek durván elszakadni hazánkban. 

Jámbor szerint az ellenzéknek hátrébb kell lépnie abban a harcban, amit „Orbán Viktorral és rendszerével” szemben folytat és átgondoltabb baloldali politikát kell felmutatnia.

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy elnézem, eléggé az elején járnak még ennek az újragondolási folyamatnak.

Nem a szegényeket szeretik, hanem utálják a gazdagokat.

"Jámbor András kérdésünkre elmondta: a vörös terror és a Rákosi rendszer elítélendő egy mai baloldali számára, viszont az őszirózsás forradalom és 1956 szerepét át kell értékelnie a baloldalnak."

Bizony igaz. Reálisan kell átértékelni, mert ahogy a baloldal értékeli annak semmi köz a valósághoz. Ugyanakkor abban is található a tényektől eltérő, ahogy a jobboldal értékeli.
Az idézett szöveg azonban arra utal, hogy nagy valószínűséggel Jámbor András átértékelése is csak kozmetikázás lenne.

"A forradalom annyira baloldali, amikor Nagy Imre megszólalt az ország háza erkélyéről és azt találta mondani: elvtársak!, a tömeg visszaszólt! Nem vagyunk mi elvtársak!
56' ennyire volt baloldali!"

Azért erre ne vegyél mérget.

Az 1956-os forradalom jelszavai

Lengyelország példát mutat, kövessük a magyar utat!
Új vezetés, új irány, új vezetőket kíván!
Bem apó és Kossuth népe, menjünk együtt, kéz a kézbe!
Munkás-paraszt gyerekek, együtt megyünk veletek!
Új vezetést akarunk, Nagy Imrében bizalmunk!
Nem állunk meg félúton, sztálinizmus pusztuljon!
Szovjet sereg menjen haza, Sztálin-szobrot vigye haza!
Függetlenség, szabadság!
Éljen a lengyel nép!
Éljen a lengyel munkáspárt!
Munkás–paraszt hatalmat!
Éljen a népi hadsereg!
Rákosit a Dunába, Nagy Imrét a kormányba!
Ruszkik haza!
Aki magyar, velünk tart!
Most vagy soha!
Vesszen az önkény, éljen a törvény!
Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!
Ez a haza magyar haza, minden orosz menjen haza!

Ezekben a jelszavakban benne van: a népfelkelés, a szabadságharc és a napi demokrácia. De vajon hol van benne a kapitalizmus igénye?

"Van a baloldalnak nálunk, vagy Európában bárhol egyetlen értelmes gondolata, ami valamit megold, valahová előre visz?"

Gondolata van, csak a gyakorlat mást igazol. Így a válasz; nincs, de lehetne.

1956 "centrista" forradalom volt, szerintem. Nem baloldali, és nem is jobboldali. Egyszerűen elviselhetetlenné vált az elnyomás, az erőszakos (baloldali) kollektivizmus.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. október 9. 18:23

"1956 "centrista" forradalom volt, szerintem."
Nem.
Szerinted mi határozza meg, hogy valaki baloldali, vagy jobboldali? Szerinted a Munkástanácsok baloldali, vagy jobboldali képződmények voltak?

(Csak megjegyzem: kíváncsi lennék, hogy az itt hozzászólok közül ki élt a rákosi-rezsimben, az 1956-os forradalom idején és ki volt az aki tüntetésen volt. Mert megélni és olvasni róla nem ugyanaz.)

Válaszok:
Megtalálta | 2018. október 9. 21:39

"1956. első jelszava a "ruszkik haza" rögtön a baloldaliságot jelezte, neked is elég lenne például csak a későbbi halálos ítéletek indoklásait elolvasnod."

Neked meg a tizenkét pontját az 1848-1849 forradalom és szabadságharcnak.

Ugye ez volt a 10. pont?

"A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk."

Ez jelenti 1848-1849 és 1956-ban a szabadságharcot, az önállóság követelését.

Mit tesz a baloldal Magyarországon? Korábban kiszolgálta Moszkvát, most meg kiszolgálja Brüsszelt. Amely úton most az EU halad, néhány évtized múlva semmi sem különbözteti meg a Szovjetunitól.

Majdnem tökéletes az okfejtésed. Így is elfogadhatóbb, mint ahogy itt egyesek megfogalmaznak állításokat érvek nélkül.

"Nincs már olyan, hogy bal,. és jobb oldal."

Ha csak a gyakorlatot nézzük, akkor egyetértek veled.

Pár hete olvastam egy riportot, melyben egy volt MSZP-s úgy nyilatkozik; a Fideszben több a baloldaliság, mint az MSZP-ben.

Csalódtál? Kiben és miben?
A kérdésemre miért nem válaszolsz?
Én válaszoltam. Elfogadod a válaszomat?
Ha nem, mi a kifogásod?

"56' legfőbb jelszava a "ruszkik haza" volt. mai értelemben vetten határozottan jobboldali volt"

Nem. Se nem jobboldali se nem baloldali, hanem nemzeti, mindenféle ideológia nélkül.

A baloldal internacionalista, a jobboldal globalista. Hol van ebbe a nemzeti? Sehol.

Azt vitatom, hogy a "ruszkik menjenek haza" jelszó nem jobboldali, de baloldali sem. Szerintem nemzeti. Az 1848-as szabadságharcban ez jelenik meg a 10. pontban és Kossuth beszédeiben is ezt lehet megtalálni.

Megint válaszoltam, de te megint nem válaszoltál a kérdésemre. Pontosabban kérdéssel válaszoltál. Ez pedig arra utal, hogy nem tudod megfogalmazni, hogy miben csalódtál.

Na ja! Annyira nem volt benne semmi baloldali, hogy az egyik jelszó az volt:
Új vezetést akarunk, Nagy Imrében bizalmunk!
Rákosit a Dunába, Nagy Imrét a kormányba!

A rész még nem az egész. A részek egyenként nézve sem teszik ki az egészet, csak akkor ha összefüggésében nézed, értékeled.
1956-os események összetettek. A baloldal és a jobboldal is csak azt emeli ki belőle, ami neki tetszik. Így azonban az értékelés soha nem lesz reális.

Én meg vidéken éltem és 12 éves voltam. A megyeszékhelyen egyszer elmentem a tüntetésre és elegem lett belőle. Már útközben is olyant tapasztaltam, ami visszataszított.
Aztán 1959-ben meggyőződtem róla, hogy a kedves tanár úr miképpen volt nemzeti és miképpen szolgálta ki az akkori hatalmat. Ennek eredménye lett, hogy elhagytam az iskolát és ettől kezdve a tanulmányaimat levelező tagozaton végeztem el, 16 évesen munka mellett.

A rákosi-rezsimben pedig nagyon sokszor éjszaka felkeltették a családot, hogy ellenőrizzenek bennünket. Biztos arra voltak kíváncsiak, hogy élünk e még. ;-)

Elegem van az izmusokból, mert a végén mindegyikből valakiknek diktatúrája lesz.

Ilyenkor volt KE-ünk "láthatatlan törvény" szavai jutnak az eszembe. Ilyen az izmus is. Mindig azt magyaráznak bele, ami valakinek az érdeke. A nép érdeke pedig az izmusok szerint tömény populizmus.

Engem nem érdekel a manapság. Számomra a baloldaliság és a jobboldaliság nem változott, mint ahogy a politikai szélhámosság fogalma sem. Ez utóbbiak pedig mindkét oldalon elég szép számmal előfordulnak.

Nem idézem vissza amit írtál. Ha visszaolvasod amit eddig írtam, ugyanezt tartalmazza mit most megfogalmazol.

Ezzel értek egyet; az Európai Unió a nemzetállamok gazdasági szövetsége legyen. Ennyi és nem több.
Ettől azonban nem vagyok jobboldali. Sőt még attól sem, hogy elfogadom a magántulajdont.

A példa. Gyurcsány Ferenc szociáldemokratának aposztrofálja magát. Kérdezem; A társadalmi, politikai tevékenysége, kormányzása ezt igazolja? Baloldali egyáltalán, vagy jobboldali, szélső jobboldali?

Számomra az, hogy valaki mit mond értéktelen, mert a cselekedetek alapján értékelek.

Én is tudok hasonlókat írni a tágabb családomról és arról is, hogy miképpen zaklattak bennünket a rákosi-rezsimben a rákosi fogdmegek.
A Horthy rendszerről is vannak a családom révén ismereteim. Abban az időben kártérítés nélkül elvették nagyapám nemesi birtokának egy részét, az egyház pedig az egyik szőlőbirtokát vette el, mert nagyapám nem volt hajlandó egyházi adót fizetni, mivel a befizetett pénzek rendszeresen eltűntek.

Ezért van az, hogy mindenfajta izmust csalónak tartok.

Ezek is úgy baloldaliak, mint Marx, aki életében nem látott gyárat belülről, és valójában ki nem állhatta a melós proli réteget...könyvtárfilozófus barikádharcosok.

Nem tudom, hogy a Munkástanácsok milyen képződmények voltak, (a munkások érdekképviselete jellemzően baloldali erőkhöz köthető) csupán annyit gondolok, hogy, ellentétben a bolsevik propagandával, 56 inkább "apolitikus" volt. Az a véleményem, hogy 1956 októberében nem ideológiai okokból tört ki a forradalom, hanem azért, mert ezek a rohadt, mocsok kommunista férgek azt hitték, hogy nekik mindent szabad. Hogy mindent megúszhatnak. Mindent elvehetnek. Ahogy elették a nagyszüleim szőlőjét 56 után, a 60-as évek elején (már csak ezért sem érzek semmiféle kádári-nosztalgiát, inkább elemi dühöt, hogy egytől egyig szétverjem a tetvek fejét akik ezt elkövették).

Én nem igazán érzem azt, hogy ezt az egészet igazán jól meg lehet ideologizálni, be lehet sorolni valamelyik politikai-, világnézeti oldalra.

Úgy látszik szegényeknek elmentek otthonról. Nem újdonság.

Hmmm. A beszédhibások jelentősen felülreprezentáltak ebben az új baloldalban (is).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés