Putyin Nyugatja Orbán: Nép által szeretett, de az Unió számára veszélyes

2018. szeptember 20. 12:17

Matúš Dávid
Tyzden.sk
Ahogyan Putyin inspirálja Orbánt, úgy Orbán komoly hatást gyakorol Európa-szerte különböző populista bázisokra.

„Nem azért ment a Kreml urához, hogy a szemére vesse a Krím bekebelezését, és azt, hogy a félszigeten kívül már több mint négy éve fennhatósága alatt tartja Kelet-Ukrajnát. Nem is azért ment, hogy az éhező krími, Oleg Sencov kiengedéséről győzze meg, és nem is fog kérni felvilágosítást a Sergei Skripal-ügy kapcsán. A magyar kormányfő egyszerűen a jóbarátjához utazott, hogy haladjanak és megegyezzenek Paks II kapcsán. Autokráciával, nacionalizmussal, olcsó populizmussal és kétszínűséggel megfűszerezett business.

Orbán pragmatikusan egyezkedik Putyinnal, hiszen országaik esetében eddig nem volt példa arra, hogy egymás hazai viszonyait kritizálták volna. Budapestet nem érdekli, hogy milyen kemény kézzel kormányoz Moszkva, Moszkvát pedig hidegen hagyja az Orbán-rendszer ún. »fagyasztása« a magyar médiában, igazságszolgáltatásban és társadalmi életben. E két vezető a liberális demokráciába és a szabadságba vetett bizalmat igyekeznek bomlasztani Európa polgárai körében. A liberális demokratikus értékek pedig mindaz, amin az Európai Unió él (és bukik).

Közelednek a kulcsfontosságú EP-választások és a magyar miniszterelnök bízik abban, hogy a szélsőjobboldali illetve populista pártokat sikerül megszólítania, amelyek Oroszország számára taktikai szempontból kedvezőek. Ahogyan Putyin inspirálja Orbánt, úgy Orbán komoly hatást gyakorol Európa-szerte különböző populista bázisokra. Leckét tart nekik: hogyan kell a hatalmadat koncentrálni és szoros együttműködést ápolni országod kiskirályaival, oligarcháival”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te valamikor Mátyus Dávid voltál....de jó, hogy nevet változtattál, szégyelleném magamat, ha magyar lennél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés