Börtönbüntetést kapott Tomcat

2018. szeptember 19. 22:21

Elsőfokon két év letöltendő börtönre ítélték Polgár Tamást, a Tolvajkergetők Tomcat néven ismert vezetőjét.

Elsőfokon két év letöltendő börtönre ítélték a Tolvajkergetők vezetőjét – írja a Híradó.hu. A Tomcat néven ismert aktivistát súlyos testi sértésért és garázdaságért találták bűnösnek, mert a biciklitolvajok lebuktatásra szerveződött csoport tagjaival provokált, megvert és fejbe rúgott egy férfit, aki ellopott egy félmilliós kerékpárt. A bíró azt mondta, civilek is segíthetik a bűnüldözést, de ez sosem torkollhat megtorlásba.

Magyarországon évente több mint 10.000 kerékpárt lopnak el, több mint háromnegyedüket csak Budapesten. A rendőrség tehetetlen, az eltűnt biciklik többsége soha nem kerül elő. A Tolvajkergetők 2011-ben kezdték el tevékenységüket. Kerékpártolvajokat buktattak le, az akciókról videó-felvételeket is készítettek. A Tolvajkergetők saját bevallásuk szerint 4 év alatt mintegy 50 bűnözőt buktattak le. Az volt a módszerük, hogy csali-kerékpárokba nyomkövetőt szereltek, annak segítségével megkeresték a tolvajokat, majd értesítették a rendőrséget.

Tomcat nem jelent meg

A Tolvajkergetők vezetője, Tomcat egyetlen tárgyaláson sem jelent meg. A bíróságnak küldött utolsó levelében is azt írta, azért, mert nem kívánja magát egy törvénytelen eljárásnak alávetni. Minden vádlott tagadta, hogy bűnös lenne. Arra hivatkoztak, hogy jogos védelmi helyzetben voltak, a tolvaj támadott először, ők csak ártalmatlanná akarták tenni.

Polgár Tamást a bíróság halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre, és 2 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A többi vádlott 1 év 3 hónap és 1 év 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott súlyos testi sértés és garázdaság miatt, kettőjüknek pártfogó felügyeletét is előírták, és azt is, hogy nem tarthatnak kapcsolatot Polgár Tamással.

Indoklás

A bíró azt is megindokolta, hogy Tomcatnek miért kell börtönbe vonulnia. Egyrészt ő okozta a legsúlyosabb sérülést, ő rúgta fejbe az áldozatot bakancsával. A helyszínen ő irányította a társait, leginkább ő provokálta a tolvajt, és később nem jelent meg egyetlen tárgyaláson sem, sőt nyomozni kezdett az áldozat után, vagyis, a bíró szerint úgy viselkedett, mint aki a törvények felett áll.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135873