LMP: Nem elég a Duna vize mindkét paksi reaktor hűtéséhez

2018. augusztus 30. 8:24
Az elmúlt napokban többször is megközelítette az engedélyekben szereplő értéket a Duna vízhőmérséklete Paksnál. Az LMP úgy véli, a Duna vize önmagában nem lesz elég a bővítés utáni erőmű hűtéséhez.

Nem számoltak a hőség és az aszály együttes hatásával a tervezett paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezésénél a Lehet Más a Politika szerint. A zöldpárt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy véli, az elmúlt napokban kiderült, hogy a meglévő blokkok sem tudnak megbirkózni a száraz nyár kihívásaival, Paks II megépítése pedig további problémákat okozhat majd.

A párt közleményében beszámol arról, hogy az elmúlt napokban anélkül, hogy példa nélküli aszály, vagy hőség lett volna, a paksi atomerőmű hűtővízcsatornájának torkolatánál a Duna vízhőmérséklete hajszálnyira megközelítette az engedélyekben szereplő 30 Celsius fokos határértéket. Ennek túllépése esetén az erőművet a környezeti károk megelőzése érdekében kötelező leállítani, számolnak be.

Kitérnek arra is, hogy ha már a jelenlegi, 2000 megawattos kapacitású erőmű is nehezen tudja betartani az előírásokat, akkor a tervezett bővítés utáni, 4400 megawattnyi kapacitás hűtéséről külön gondoskodni kell majd, mivel a friss vizes hűtés nem jelent megfelelő megoldást.

„Az LMP már évekkel ezelőtt felhívta rá a figyelmet, hogy a Duna – a folyót a hűtővízcsatornától egyre inkább elválasztó medermélyülés, illetve a globális felmelegedés miatti változások következtében – hosszú távon nem lesz alkalmas a duplájára bővített kapacitású erőmű hűtésére, ami a környezeti tényezőkön túl biztonsági és ellátási kockázatot is jelent” – írták. Egyúttal jelezték, nem tartják kívánatosnak a paksi bővítést, mivel szerintük ennél a társadalmi érdekkel szemben csak egy szűk csoport gazdasági szempontjai érvényesülnek.

Ezért a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Schmuck Erzsébet felkéri a bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost, hogy kezdeményezze a kiadott környezetvédelmi engedély felülvizsgálatát. „Az atomerőmű túlságosan veszélyes létesítmény ahhoz, hogy irreális adatok alapján kiadott engedélyekkel üzemelhessen” – indokoltak.

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

109. oldal A felmelegedett hűtővíz bebocsátása a nyári időszakban
https://tinyurl.hu/Hvkb/

Két aktivistáik mért bokáig érő Duna vízben több mint 30 C fokot. Ráadásul csak úgy ránézésre, nem igazán pontos hőmérő el.
A szakemberek majd eldöntik, és megoldják ha lesz probléma ezzel.
Van ám hűtőtorony is. Ráadásul magyar találmány (Heller forgó).
Ezzel még hatásfokot is javíthatnak ami megtérül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés